Aláírásgyűjtéssel tiltakoznak a háziorvosok az új tesztelési eljárásrend ellen

  • narancs.hu
  • 2021. október 15.

Belpol

Az operatív törzs ugyanis arra utasította a háziorvosokat, hogy jövő héttől rendelőikben teszteljék a COVID-gyanús betegeket.

Az érintettek szerint az ellátók és a normál rendelésre érkező pácienseik egészségét is veszélyezteti a háziorvosoknak Müller Cecília és György István államtitkár által jegyzett levélben megküldött utasítás, amely kimondja, hogy a háziorvosoknak kell a felső légúti tünetekkel rendelkezőkön  antigén gyorstesztet elvégezni a rendelőjükben - írja a Népszava.

Az operatív törzs napokban kiadott utasítása szerint a háziorvosoknak a jövő héttől kellene kezdeniük a hozzájuk érkező napi betegek gyorstesztelését. Ehhez teszteket és védőfelszerelésként plexi arcvédőt biztosítanak a számukra.

Az orvosok aláírásgyűjtésbe kezdtek tiltakozásként. Az aláírásgyűktés kezdeményezői szerint ugyanis a feladathoz az eszközök és a megfelelő körülmények sincsenek meg. A felhívásban azt írták, hogy az utasítás hibás és a betegbiztonsági okból is kivitelezhetetlen.

„A háziorvosi rendelők döntő többségében nincs lehetőség a fertőzésgyanús és nem fertőző betegek elkülönítésére. A biztonságos mintavételhez, az előírt infekciókontroll szabályok betartásához pedig egy plexi arcvédő nem nyújt kellő védelmet. A járványügyi szabályok szerint ezeket a vizsgálatokat komplett védőruházatban lehetne csak elvégezniük, ám rendelés közben nincs idő arra, hogy az orvos akár napjában többször szabályosan beöltözzön, levetkőzzön és mellette párhuzamosan végezze a betegellátást, oltson a covid és az influenza ellen" -idézi a Népszava. Ráadásul a járványügyi protokoll szerint pozitív eset azonosításakor a rendelő és váró teljes fertőtlenítését is azonnal el kellene végezni, így azonban a várakozó betegek ellátása elvégezhetetlen lenne.

A tiltakoozást kezdeményezők kiemelik, hogy nem megfelelő eljárás, ha a váróban keverednek a potenciális fertőzöttek a többi, esetleg épp a védőoltására váró pácienssel. Az utasításból az sem deül ki, mi legyen azokkal, akik negatív gyorstesztet produkálnak, a hivatalos eljárásrend szerint ilyenkor őket PCR-tesztelsnek kellene alávetni, de erre nincs lehetőség az alapellátást biztosító háziorvosi rendelőkben.

Az aláírásgyűjtők kérik az operatív törtzset, hogy a tesztelésre vonatkozó menetrendet állítsák vissza az eddigi rend szerint, azaz: a légúti panaszokkal a betegek továbbra is előzetesen egyeztessenek telefonon a háziorvossal, majd a gyanús betegeket még azelőtt próbálják meg kiszűrni mielőtt bármilyen közösségbe mennének

A Népszava úgy tudja: péntek éjfélig gyűjtik az aláírásokat a háziorvosok és szombat reggel továbbítják az operatív törzsnek. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk