A világsajtó nekiesett a mi szép és hasznos határzárunknak!

  • narancs.hu
  • 2015. augusztus 25.

Belpol

Ennyi cikk egy napon nem lehet véletlen! Gyurcsány kottájából játszanak! Kettős mérce! A hanyatló Nyugat tehetetlen vergődése!

Az Al-Dzsazira és a Deutche Welle is címlapon számolt be a rekordszámú menekültről, míg a BBC és a New York Times helyszíni riportjai szerint a menekültek azért is indultak meg az utóbbi napokban észak felé, hogy Európába érjenek, mielőtt még teljesen felépülne a magyar kerítés.

Az új szögesdrót Mórahalomnál

Az új szögesdrót Mórahalomnál

Fotó: MTI

A brit Guardian véleménycikke szerint a kerítésnek gyakorlati haszna amúgy sincs, hiszen könnyedén meg lehet kerülni. A lap szerint a határzár értelmetlen PR-fogás, amely semmiféle megoldást nem jelent, hiszen a migránsokat, akik háború elől menekülnek és tettek meg több ezer kilométert, egy kerítés nem fogja megállítani (hasonlóan nyilatkozott a Narancsnak még a kerítés ötletének belengetése előtt Hárs Ágnes migrációkutató, a vele készült interjút itt olvashatja).

A brüsszeli Politicóban Kim Lane Scheppele, a Princeton professzora szintén a kerítés értelmetlenségét elemzi, kiemelve, hogy ezzel Orbán Viktor egész egyszerűen visszaél a Dublin II szabályozással. A kerítést megkerülni ugyanis csak EU-tagállamokon keresztül lehet, így Magyarország oda fogja visszaküldeni a menekülteket. Scheppele szerint a kerítés felépítésével a Fidesz újabb lépést tett a szélsőjobb irányába.

A konzervatív Die Welt Még börtönőrök is dolgoznak Magyarország határkerítésén című cikkében szintén a kerítés hatásait elemzi, feltéve a kérdést: mit lép majd Magyarország, ha hirtelen több ezer menekült gyűlik össze a kerítés túloldalán?

De ezekkel a kérdésekkel és kritikákkal a kormánynak szerencsére mind nem kell foglalkoznia, hiszen jól tudjuk, hogy ez csak a nemzetközi pénztőke és a háttérhatalom alaptalan támadása, aminek semmi köze a valósághoz.

Figyelmébe ajánljuk