A volt rezsibiztos újraindítaná a magyar fegyvergyártást
nemeth_szilard_mti_top_story_lead.jpg

A volt rezsibiztos újraindítaná a magyar fegyvergyártást

  • Narancs.hu/MTI
  • 2018. június 5.

Belpol

Az adócsökkentés, a gazdaságélénkítés, a családok megerősítése, a demográfiai program mellett a honvédség megerősítésére megy a legtöbb pénz a 2019-es költségvetés szerint.

Minderről maga Németh Szilárd beszélt, aki immáron a Honvédelmi Minisztérium (HM) parlamenti államtitkára. A volt rezsibiztos a Magyar Időknek adott interjújában arról beszélt, hogy Orbán Viktor elvárása, hogy egy új típusú magyar haderőt szervezzenek meg. Mint kifejtette: egy nagyon nehéz, hosszú éveken át tartó programot kell levezényelnie, "nem véletlen, hogy nem négyéves választási ciklusokról beszélnek ezzel kapcsolatban“. Németh szerint modern, ütőképes Magyar Honvédséget kell megszervezniük, amelynek középpontjában a katonák állnak. Fiatal, magasan képzett, hazájukat szerető katonákra, tisztekre, tábornokokra van szükség, akik bárkikkel szemben meg tudják védeni az ország szuverenitását és biztonságát - szögezte le.

A haderőfejlesztés kapcsán a kiber-, az aszimmetrikus vagy hibrid hadviselésre való felkészülést emelte ki, de ugyanakkor hozzátette: a hagyományos hadfelszerelés területén tapasztalható elmaradásokról sem feledkeznek meg, mint például

a légvédelmi, páncélos, páncélelhárító képesség, a fegyvergyártás újraindítása.

Mindehhez - mint elmondta - a források is megvannak a Zrínyi 2026 programban. Azt is kiemelte, hogy a 2019-es költségvetés egyik nyertese a Magyar Honvédség és a Honvédelmi Minisztérium lesz.

Figyelmébe ajánljuk

Orbán nagyotmondása a délszláv háborúba való magyar beavatkozás visszautasításáról

Nem létező szerbiai magyar beavatkozás amerikai követelésének visszautasításáról beszélt pénteki állami rádiós szózatában Orbán Viktor. Az 1999-es jugoszláviai légiháború során nem volt tervbe véve szárazföldi művelet, nem volt mit megakadályozni. Orbán hári jánosi „visszaemlékezése” egy bő másfél éve kezdődött önfényezés második része.