A Kuzma-ügy: Rend és fegyelem

  • Kovács Róbert
  • 1998. június 4.

Belpol

Minden vizsgálatot lezártak, és mindent a legnagyobb rendben találtak a hatóságok Kuzma Mihály alezredes öngyilkosságával kapcsolatban. A Békés megyei rendőrség szervezett bűnözés elleni osztályának vezetője - még életében - többször utalt súlyos belső visszaélésekre, más rendőrök azonban nem találtak semmit; Kuzma által Budapestre küldött jelentéseket pláne nem.
Minden vizsgálatot lezártak, és mindent a legnagyobb rendben találtak a hatóságok Kuzma Mihály alezredes öngyilkosságával kapcsolatban. A Békés megyei rendőrség szervezett bűnözés elleni osztályának vezetője - még életében - többször utalt súlyos belső visszaélésekre, más rendőrök azonban nem találtak semmit; Kuzma által Budapestre küldött jelentéseket pláne nem.

A Kuzma-akta lezárva. Az ügyben nyomozó hatóságok, a Békés Megyei Ügyészség és a Szegedi Katonai Ügyészség megállapították, hogy senki sem követett el semmiféle vétséget, ezért senkit sem kell felelősségre vonni Kuzma Mihály alezredes öngyilkosságának ügyében. Jelenleg a történet úgy szól, hogy Kuzma alezredes február 27-én, pénteken reggel a szokásosnál korábban bement a munkahelyére, bezárkózott második emeleti régi irodájába, megírta búcsúlevelét, majd valamikor a délelőtti órákban szolgálati fegyverével főbe lőtte magát. Az épület tele volt rendőrökkel, de

a pisztolylövést senki sem hallotta

Az alezredes szobájában állítólag csak rövid búcsúlevelét, zöld noteszát kitépett lapokkal és a szolgálati táskáját találták meg. Az ügyben vizsgálódó hatóságok szerint semmilyen alapja sincs annak a szóbeszédnek, hogy Kuzma alezredes nem tudta elviselni környezetében a rendőri visszaéléseket, a korrupciót, hogy halálba kergették.

Az öngyilkosság előtt máig értetlenül áll mindenki. (Lásd: Farkasok közt, MaNcs, 1998. április 9.) Kollégái kemény, következetes embernek ismerték, az újságírók kitartó, becsületes rendőrnek. Előző nap éppen egy sikeres akciójáról mesélt a Békés Megyei Nap egyik újságírójának. De leginkább Kuzma Mihály családja furcsállja a történteket, különösen azt nem tudják felfogni, hogy semmi jel nem mutatott a készülő öngyilkosságra, és hogy mindössze egy furcsa, hevenyészett búcsúlevelet hagyott maga után.

A Békés megyei rendőrök szerint kollégájuk a háza előtt tartott kommandós akció miatt lett öngyilkos, amit Kuzma ellene szervezett "lejárató akciónak" titulált. A Kuzma-ügy vizsgálatába bekapcsolódott az ORFK is, szerintük "túlzott mértékű" volt a február 12-i akció, s ezért bűncselekmény alapos gyanújával több rendőr ellen eljárást kezdeményeztek a Szegedi Katonai Ügyészségen. Az ügyészségi vizsgálat azonban nem találta törvénytelennek a rendőri fellépést.

"Nem igaz, hogy nagy erőkkel vonultak ki a rendőrök, és az sem, hogy tervezett akció volt. Persze ha nyolc rendőr nagy erő, akkor nagy erők intézkedtek", mondta érdeklődésünkre Papp János ezredes, a Szegedi Katonai Ügyészség vezetője. A Békés megyei bevetési csoport éppen általános közrendvédelmi akciót tartott a környéken, nézelődtek, igazoltattak, kocsmákban érdeklődtek, amikor az egyik kimérés előtt feltűnt nekik két Mercedes és néhány benzineskanna; azonnal intézkedtek.

A Kuzma-házban tartózkodó ifjabb Kuzma, egy barátja, valamint Kuzma Vali és udvarlója órákig nem hagyhatták el a körülvett családi házat. Kuzma Valinak mozijegye volt estére, de csak a bevetési csoport és az időközben kihívott vámosok és tűzoltók többórás akciójeleneteit izgulhatta végig. A helyszínen olyan kevés üzemanyagot találtak, ami egy szabálysértéshez is kevés volt, a két autó csomagtartójában felfedezett gázolaj származását pedig Mol-számlák igazolták.

"Nem kommandós akcióról volt szó, az intézkedést hét őrmester is elláthatta volna", fűzte mindehhez Papp ezredes, aki a Narancsnak azt is elmondta, hogy a vizsgálat során a Békés megyei főrendőrt, Gál László dandártábornokot csak mint "sáros tanút" kérdezték meg, ellene semmilyen gyanú nem merült fel.

Szemtanúk elmondása szerint Kuzma alezredes az akció kellős közepén érkezett haza, és éktelen haragra gerjedve a következő szavakkal nyugtatgatta gyerekeit: "Ne féljetek, ez nem nektek szól, hanem

engem akarnak kinyírni",

és telefonálni kezdett. Először egy vélhetően magas beosztású rendőrtisztet hívott fel, és magyarázatot kért a történtekért. Majd a helyi kommandósok parancsnokának, Karakas Ferencnek telefonált, és a következő mondatot üvöltötte a kagylóba: "Tudom, ezt azért csináltad, mert a főnökeid előtt szóvá mertem tenni a kertedben díszelgő kuplerájreklámot." Másnap a Békés Megyei Napnak nyilatkozva elmondta, tisztának érzi magát, de még nem jött el az ideje, hogy kipakoljon.

Hogy mit akart nyilvánosságra hozni Kuzma alezredes, egyelőre titok. Az ügyben nyomozó Ignácz István, az ORFK bűnügyi főigazgatója sajtótájékoztatón jelentette be, hogy nem találtak olyan terhelő adatokat, amelyek a Békés megyei rendőri vezetők korrupciójára utaltak volna. Bűncselekményt sejtett viszont egy 1996 decemberében történt koccanásos baleset kapcsán. Kuzma Mihály autójával ütközött egy másik gépkocsival, személyi sérülés azonban nem történt. Első fokon Kuzmát vétlennek találták, ám a másodfokú bíróság úgy találta, hogy az alezredes is hibás a balesetben, gyorsabban hajtott a megengedettnél. Ignácz a kommandós akció aktájával együtt a koccanásos baleset ügyét is átadta a Szegedi Katonai Ügyészségnek, felmerült ugyanis a közokirat-hamisítás gyanúja. A szegedi ügyészség hozzá is látott volna a vizsgálathoz, ám kiderült, a baleset körülményeit már egyszer kivizsgálta a Békés Megyei Ügyészség. Hajdú Antal Békés megyei főkapitány-helyettes ugyanis gyorsabb volt, és már korábban eljuttatta az ügyet a Békés megyeieknek, akik nem bukkantak semmiféle bűncselekmény nyomára. Az akkor már hetek óta Békéscsabán nyomozó Ignáczéknak azonban nem szóltak erről.

Hivatalos szinten

ma már senki sem firtatja,

mit tudhatott Kuzma Mihály, a megye szervezett bűnözés elleni osztályának vezetője, milyen jelentéseket, esetleg belső visszaélésekről szóló dokumentumokat küldhetett Budapestre. Ilyen iratokról senki sem akar tudni.

Az alezredes nem sokkal halála előtt nagyszabású rajtaütést tervezett egy Gold Club nevű szexklub ellen, ám a háza előtti, február 12-i felhajtás miatt akkor elhalasztotta az akciót. A Békéscsabához közeli Pósteleken található exkluzív klubot a szóbeszéd több helyi rendőr nevével is összekapcsolja, mindenesetre a klub reklámtáblája sokáig díszelgett Karakas Ferencnek, a Békés megyei rendőrkommandó parancsnokának kertjében.

A Központi Bűnüldözési Igazgatóság kommandósai május 21-én éjjel rajtaütöttek a szórakozóhelyen, és a klub két tulajdonosát, a 35 éves L. Lászlót és a 38 éves I. Sándort üzletszerű kéjelgésen kapták. Õket ezután nem a Békés megyei rendőröknek, hanem a Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányságnak adták át. Úgy tudjuk, személyesen Ignácz István utasítására kerültek a gyanúsítottak más megyébe, s ott indul ellenük nyomozás.

Kovács Róbert

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?