Abúzust elszenvedők, Hodász András, Pető Attila és Pion István várnak magyarázatot a kegyelmi döntésre

  • narancs.hu
  • 2024. február 16.

Belpol

Kozma Lilla Rita, Ivák Bence és Pop Mert kezdeményez egyeztetést civilekkel és pártokkal a gyerekek védelme érdekében. Ők azok, akik arcukat adták gyerekkori bántalmazásuk történetéhez.

Hat olyan egykori áldozat állt ki együtt a nyilvánosság elé, hogy a gyerekvédelemben változást érjen el, akik korábban már megosztották saját traumájuk történetét: Hodász Andrást, Pető Attilát és Pion Istvánt korábban egy-egy pap molesztálta; Pop Mertet, a bicskei gyermekotthon egykori lakóját az igazgató zaklatta; Ivák Bence színészt gyerekkorában 7 éven keresztül zaklatták, Kozma Lilla Rita szociális munkást pedig 2009-ben "egy máig hivatalban lévő politikus áldozata" volt.

Közleményüket #nemfélünk! hashtaggel első körben a túlélőknek címzik. Azt kérik tőlük:

ne féljenek felemelni a hangjukat, kiállni magukért, mert igazuk van. "Tudjuk, hogy milyen nehéz ez a teher, amit cipelsz. Szeretnénk, ha tudnád, hogy ez nem a te szégyened. Ami most történik, az nincs rendben, és azért dolgozunk, hogy te bátran beszélhess"

– írják. Kitérnek arra, hogy Novák Katalin kegyelmet adott a bicskei gyermekotthon igazgatóhelyettesének, aki a pedofília eltussolásában segédkezett. Úgy fogalmaznak: "Bár elhangoztak ígéretek, és látunk gesztusokat a politikai vezetés részéről, továbbra is várjuk a magyarázatot a kegyelmi döntésről, mert azt gondoljuk, hogy a bocsánatkérés mellett az áldozatok ezt is megérdemlik."

Kiemelik, hogy a gyermekvédelem nem lehet hatékony csupán a büntetések szigorításával, a megelőzésre és a már traumatizált gyerekek, illetve fiatal felnőttek támogatására és utógondozására is szükség van. Ezért az Országos Közös Akarattal (OKA) közösen

kezdeményeznek egy találkozót civil szervezetekkel, szociális szakemberekkel annak érdekében, hogy "elindulhasson végre egy olyan közös munka, ami valóban a gyermekek védelme érdekében jön létre".

Az első egyeztetés február 20-án lesz. Politikai szereplőket is be akarnak vonni a közös munkába. Azt kérik a pártoktól, hogy maguk is alakítsanak gyermekvédelmi munkacsoportokat, állítsák össze ajánlásaikat. "Március második felében pedig várjuk a pártok delegáltjait egy közös egyeztetésre, ahol egységes dokumentummá formáljuk a szakmai szervezetek, az áldozatok képviselői és a pártok javaslatait, hogy aztán ezeket az Országgyűlés minél előbb megvitassa és elfogadja azt."

Mindemellett létrehoztak az anonimitás és biztonság jegyében egy titkosított e-mail címet is (ez a gyermekvedelmikerekasztal [at] protonmail [dot] com), ahova észrevételeket, javaslatokat lehet küldeni a témában. Azt írják: a titkosított beszélgetés akkor történik meg, ha a küldő fél is Protonmail-fiókot használ.

Ha segítségre van szükség, akut krízishelyzet esetén pedig a Kék-Vonal ingyenes és anonim segélyvonal hívását ajánlják: 116-000.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A MÁV finanszírozza az elavult iparvágány karbantartását a kínai cég számára

Vácon a gödi Samsung SDI-nak is dolgozó kínai hatterű CECZ cégcsoport az év elején jelentette be, hogy szeretné, ha a város déli részén lévő, mintegy húsz éve nem használt iparvágányt újra üzembe helyeznék. Úgy tűnik, kérése meghallgatásra talált: a munkálatok megelőzték a kormányhivatal és az önkormányzat közös bejárását. A karbantartás költségét a MÁV állja.