Áder aláírta a tb-törvény

  • narancs.hu
  • 2019. december 18.

Belpol

Meg is magyarázta, hogy miért.

A Köztársasági Elöki Hivatal honlapján megjelent egy közlemény, a nagy port kavart tb-törvénnyel kapcsolatban – szúrta ki a hvg.hu.

„Az Országgyűlés 2019. december 11-én fogadta el »A társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről« szóló törvényt.

Az elmúlt napokban élénk vita alakult ki az új rendelkezések társadalmi hatásáról. Néhányan azt vizionálták, hogy 700.000 ember „eshet ki” az egészségügyi ellátó rendszerből.

Mi az igazság?

Az új szabályozás alapján – úgy, mint eddig – teljes körű természetbeni egészségügyi ellátásra jogosult minden kiskorú, minden tanuló, minden nyugdíjas és minden biztosított munkavállaló. A hatályos törvények ma is biztosítják a szociálisan rászorultak, hajléktalanok egészségügyi ellátását. Ezen a most elfogadott törvény nem változtatott.

A törvénymódosítás nem érinti a sürgősségi ellátást és a mentést. Erre továbbra is – úgy, mint eddig – mindenki jogosult marad.

Miért indokolt a törvénymódosítás?

Az elmúlt időben jelentősen nőtt azoknak a száma, akik – közülük nem kevesen szándékosan – nem fizettek egészségügyi szolgáltatási járulékot. De az egészségügyi szolgáltatást igénybe vették. Ez igazságtalan és méltatlan a járulékot becsületesen fizető honfitársainkkal szemben.

Ezért az új törvény úgy rendelkezik, hogy azok a személyek – és csak azok –, akik a jövőben szándékosan nem fizetnek egészségügyi szolgáltatási járulékot, az egészségügyi szolgáltatást csak akkor vehetik igénybe, ha tartozásukat rendezték. Ugyanakkor a sürgősségi ellátásra a tartozásukat még ki nem fizető polgárok is jogosultak.

Néhányan azt mondták a törvényről, hogy szégyenteljes. A törvény alapos áttanulmányozása után kijelenthetem, hogy nem a törvény szégyenteljes, hanem azok magatartása, akik – különösen advent idején – indokolatlanul keltenek félelmet az emberekben.

Mindezekre tekintettel a mai napon elrendeltem a törvény kihirdetését.

Áder János
Magyarország köztársasági elnöke”

Az új jogszabály szerint azok, akik 3 hónapig nem fizetik be a havi 7500 forintos járulékot, elesnek az ingyenes egészségügyi ellátástól illetve a gyógyszertámogatástól.

Idén 75 ezer beteget kellett volna hazaküldeni ellátás nélkül az új tb-törvény szerint

Jövő júliustól esik el az egészségügyi ellátástól az, aki nem fizet. "A tiszta, világos viszonyok minden érintettnek leginkább csak előnyöket hozhatnak" - mondta a héten megszavazott új társadalombiztosítási törvényről a Magyar Nemzet nek a pénzügyi tárca adóügyi államtitkára. Az új jogszabály szerint azok, akik 3 hónapig nem fizetik be a havi 7500 forintos járulékot, elesnek az ingyenes egészségügyi ellátástól illetve a gyógyszertámogatástól.

Figyelmébe ajánljuk