Idén 75 ezer beteget kellett volna hazaküldeni ellátás nélkül az új tb-törvény szerint

  • narancs.hu
  • 2019. december 14.

Belpol

Jövő júliustól esik el az egészségügyi ellátástól az, aki nem fizet.

"A tiszta, világos viszonyok minden érintettnek leginkább csak előnyöket hozhatnak" – mondta a héten megszavazott új társadalombiztosítási törvényről a Magyar Nemzetnek a pénzügyi tárca adóügyi államtitkára.

Az új jogszabály szerint azok, akik 3 hónapig nem fizetik be a havi 7500 forintos járulékot, elesnek az ingyenes egészségügyi ellátástól illetve a gyógyszertámogatástól.

Az új törvény 2020. július 1-jén lép életbe, ezzel az új rendszer is akkor kezdi meg működését, ez azt jelenti, csak az a tartozás számít majd, amely 2020. július 1-je után keletkezik – nyilatkozta Izer Norbert. A jogosultság ellenőrzését az egészségbiztosító végzi majd, az érintettek állítólag több tájékoztatásra, segítségre számíthatnak majd. A jövő júliusban induló rendszer azok ellen a munkaadók ellen is hatásos lesz a közlés szerint, akik nem jelentik be alkalmazottaikat.

A Magyar Orvosi Kamara azt kérte Áder Jánostól, hogy ne írja alá a törvényt, mert "szélsőséges helyzeteket idézhet elő és veszélyeztetheti a gyógyítás folyamatosságát, hogy a tisztázatlan jogviszony miatt az egészségügyi ellátószemélyzet kerül olyan helyzetbe, hogy fizetésképtelenség esetén kénytelen megtagadni az ellátást".

A kamara a járulékfizetés elmaradásának arányos mértékű szankcionálását is elfogadhatónak tartja, "de ez nem okozhatja a szükséges ellátás megtagadását fizetőképtelenség esetén sem".

Izer Norbert államtitkár a Magyar Nemzetnek azt is elárulta, hogy "csak idén 75 ezer olyan embert, úgynevezett piros lámpás érintettet azonosított az adóhivatal, aki jogosulatlanul szeretett volna igénybe venni valamilyen társadalombiztosítási szolgáltatást. Kiderült, hogy ezek a személyek összességében 6,6 milliárd forint egészségügyi szolgáltatási járulékot nem fizettek meg."

Hozzátette, a sürgősségi ellátást nem érinti jogosultságvesztés.

Figyelmébe ajánljuk