Áder elmondta, miről beszélt Ferenc pápával

  • narancs.hu
  • 2021. szeptember 19.

Belpol

A köztársasági elnök ötödször találkozott a szentatyával. 

A klímaváltozás, a teremtett világ és a magyar családok védelme is szóba került Áder János köztársasági elnök és Ferenc pápa múlt vasárnapi találkozóján az MTI tudósítása szerint. A köztársasági elnök a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában a Szépművészeti Múzeum Román Csarnokában zajlott beszélgetésről elmondta, ez volt az ötödik alkalom, hogy találkozott a szentatyával, és a harmadik olyan találkozó, ahol hosszabb tárgyalást tudtak folytatni.

Klímaváltozás

2013-ban találkoztak először, és már akkor is a teremtett világ védelméről beszélgettek, amikor ez a téma „még nem volt divatos”. Akkor Ferenc pápa azt mondta, hogy egy pápai enciklikát készül kiadni a témában, ami két évvel később megjelent, magyarul is elérhető.  Áder tájékoztatta szentatyát, hogy „Magyarország milyen eredményeket ért el” és „milyen vállalásokat tett a környezetvédelem területén”. Áder János arról beszélt, hogy „a Magyarországról kilépő folyók tisztább állapotban hagyják el az ország területét, mint ahogy beléptek hozzánk”, és hogy „az elmúlt száz évben a magyarországi erdőterületek kétszeresésükre nőttek”. Arról is tájékoztatta Ferenc pápát, hogy Magyarország – elsőként az Európai Unióban – törvénybe foglalta, hogy 2050-re klímasemleges lesz, 2030-ra pedig a magyarországi áramterelés 90 százaléka szén-dioxid-mentes lesz.

Családvédelem

A köztársasági elnök a családok védelmében tett intézkedésekről is adott rövid összefoglalót Ferenc pápának. Rámutatott, hogy Magyarországon 2010-ben demográfiai mélypont volt érzékelhető. A köztársasági elnök három példát hozott fel a családok védelmében tett intézkedések közül: a gyermekek után járó adókedvezményt, a fiatal házasok otthonteremtési támogatását, valamint nagycsaládosoknak adott különböző kedvezményeket. Áder János szerint ezen intézkedések hatására „látható elmozdulás a 2010-es demográfiai helyzethez képest”, mert nőtt a házasságkötések száma, több gyermek született, és csökkent a terhességmegszakítások száma. Az államfő a szentatyával folytatott beszélgetésben kitért arra is, hogy a családok védelmében az „egyházi intézmények jelentős szerepet vállalnak, jelenlétük az egészségügyi, szociális ellátásban vagy az oktatásban megkerülhetetlen”.

Orb?n Viktor tal?lkoz?ja Ferenc p?p?val

 
 
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Ferenc pápa találkozója (j) Áder János köztársasági elnökkel (k) és Orbán Viktor miniszterelnökkel (b) az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) zárómiséje előtt a Szépművészeti Múzeumban 2021. szeptember 12-én.
Fotó: Fischer Zoltán / MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
 

Aszú, díszes kereszt, könyv

Arra a kérdésre, miért vállalta a nyilvános tanúságtételt, Áder János azt mondta, erre Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek kérte fel. „Nem nagyon láttam más esélyt, mint hogy elfogadjam ezt a felkérést” – fogalmazott, hozzátéve, tudatában volt annak, hogy élete egyik legnehezebb beszéde, elmélkedése lesz. A Ferenc pápának átnyújtott személyes ajándékokról az államfő elmondta, egy 1958-as évjáratú Tokaji Aszút, egy Wisinger Móric ötvösművész által készített díszes keresztet, valamint a 20. századi magyar hősöket bemutató, most megjelent angol nyelvű kötetet adott ajándékként a szentatyának. (MTI)

Pénteken Orbán Viktor miniszterelnök is elmondta, hogy miről beszélt Ferenc pápával. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk