Orbán szerint a pápa azt mondta, a család az "apa, anya, gyerek és pont"

Belpol

Több hét után visszatért a miniszterelnök a Kossuth Rádióba, ahol az őszödi beszédről, a hitelfelvételről, az uniós pénzekről, a negyedik hullámról és a pápalátogatásról beszélt. 

"Dermesztő pillanat volt a magyar politikában" – ezzel emlékezett vissza Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádióban arra, hogy 15 éve szivárgott ki az őszödi beszéd, majd arról beszélt, hogy az a legijesztőbb, hogy az az ember, aki a beszédet elmondta, Gyurcsány Ferenc, még mindig jelen van a politikában és vissza akar térni.

Hosszan sorolta, hogy miért nem volt jó a Gyurcsány-kormány alatt, szerinte nem csak arról van szó, hogy "véresre verték az embereket, becsapták őket, és az emberek ellenében kormányoztak", de volt egy gazdaságpolitikai következménye is, "éveket vettek el az emberek életéből, csak azért, hogy hazugsággal megtartsák a hatalmat". Mint fogalmazott, milyen jó, hogy ez már a múlt, és az utolsó rossz emlék is eltűnik majd, ha a 13. havi nyugdíjat teljesen visszaépítik. 

Szóba került a legutóbbi nemzeti konzultáció, erről Orbán azt mondta, nem mondja, hogy az őszödi beszéd inspirálta, mert az nem inspirál semmire, csak rossz kedvet csinál, hanem a konzultációnak az lenne a célja, hogy a választások között is kikérjék az emberek véleményét. Arról beszélt, hogy a 2010-es évek elején, az alaptörvény elfogadása után tartották az elsőt, és ezért "kívülről-belülről szétfeszíteni ezt az alkotmányos rendet nem lehet, mert kikértük az emberek véleményét. Ez nagy vívmánya a mai politikai életnek". 

Azt mondta, azért gondolták, hogy megint kell konzultálni, mert a járvány meg fogja változtatni az életet, "nehéz évtized előtt állunk", ebben a járvány újra és újra vissza fog térni "migrációs hullámokkal vegyítve", és hogy legyenek olyan biztos pontok, amelyben egyetértenek az emberekkel. Ebben eszköz a nemzeti konzultáció, mondván ha Brüsszelben tárgyalnia kell, akkor mondhatja, hogy ő nem csak vélelmezi, hogy az embereknek mi jár a fejében, hanem tudja is, mert akinek fontos az ország, az elmondta a konzultációban, hogy mi a véleménye. A konzultációban elmondott véleményekből lesznek döntések, ebből az egyik a hitelmoratórium meghosszabbítása a rászorulóknak

Beszélt arról is, hogy "gyorsítópályán" akarnak kijönni a válságból, 5,5 százalékos növekedéssel, ehhez kormányzati intézkedések szükségesek, szerinte sikerülni is fog. 

Arról beszélt, hogy az I. világháború után elvették azokat a területeket az országtól, amelyek a fő nyersanyagforrások voltak, ezért "csak abból élhetünk meg, amiért megdolgoztunk", a kormány ezért állt át a segély alapú gazdaságról a munka alapú gazdaságra. 

Azt fejtegette, hogy bár Brüsszelből jön a pénz, az uniós források,

"de ha levonjuk azt belőle, amit a nyugatiak visznek ki, akik a brüsszeliek kedvencei, akkor ez a mérleg már negatív".

Ezért szerinte nem az uniós források miatt fontos az uniós tagság, "mert ez nekünk veszteséges igazából", hanem mert piacot biztosít. "Az EU mellett azért kell kiállnunk – hiába recseg-ropog, az utolsók leszünk, akik kilépnek –, mert a munkánk eredményét csak ott lehet eladni, nem a brüsszeli pénzek miatt" – magyarázta. 

Az uniós újjáépítési pénzekkel kapcsolatban azt mondta, az is mind hitel, de "politikai okokból nem akarják odaadni, mert az LMBTQ-közösség kapcsán vitánk van", és hogy bemehessenek-e az iskolákba, és szerinte "el akarják venni azt a jogot, hogy mi dönthessünk a gyerekek neveléséről", ezért nem adják oda. Hangsúlyozta, hogy attól még ez is hitel lenne, és vissza is kellene fizetni, de ha nem jön brüsszeli hitel, akkor Magyarország kimegy a pénzpiacra, és onnan vesz fel pénzt. Mint fogalmazott, ezt zseniálisan oldotta meg a pénzügyminiszter, és egy nagyon kedvezményes konstrukcióban felvett hitelt, ez volt a legutóbbi gigantikus kötvénykibocsátás. "Magyarország megoldja magától" – mondta. 

A maszkhasználat esetleges ismételt kötelezővé tételéről Orbán azt mondta, ha valaki úgy érzi, hogy ez segíti, és hogy ha ezzel nem fertőz meg másokat, akkor hordja a maszkot, "de a megoldás nem ez". Kijelentette, hogy

biztosan lesz negyedik hullám, a kérdés csak az, hogy milyen súlyos lesz, és ez attól függ, hogy hányan oltatják be magukat.

Azt hangoztatta, hogy a leggyorsabb oltási program Magyarországon volt, a harmadik oltást is az elsők között tették lehetővé, a harmadik oltás pedig jobb ha van, mint ha nincs, úgyhogy jelentkezzen, aki úgy gondolja. Beszélt arról is, hogy a cselekvési lehetőség megvan a kormánynál, ezért a veszélyhelyzet állapotát meg fogják hosszabbítani. Közölte, hogy a maszk, karantén nem oldja meg a problémákat, csak az oltás, ami viszont működik, ezért "mindenki vegye fel az oltást".  

Hozzátette, tárgyalnak arról, hogy egyes munkaadók előírhatják-e a munkavállalóiknak a kötelező oltást, de erről még nincs döntés, kötelező oltást országosan pedig nem lehet előírni, csak biztatni lehet mindenkit, hogy oltassa be magát. 

Szó esett még Ferenc pápa látogatásáról is, Orbán erről azt mondta, óriási esemény volt az eucharisztikus kongresszus, és "rossz vita", hogy hány órát töltött Magyarországon a pápa, mert aki erről beszél, az félreérti a helyzetet, ugyanis pápa 30 éve ment el utoljára az eucharisztikus kongresszusra. Mint fogalmazott, a pápa Magyarországra akart jönni, ezért jött el ide.

Megjegyezte, hogy bár ő "kálvinista", őt meg is erősítette a pápával való beszélgetés, amelyen kerülték azokat a témákat, amelyekben nem értenek egyet, így nem hozták szóba például a migráció kérdését, amelyet legalábbis más oldalról közelítenek meg. Úgy fogalmazott, hogy viszont az is kiderült, hogy a családok kérdésében sokkal mélyebben értenek egyet, mint azt remélte volna.

"Személyesen nekem nagy megerősítést adott ez a találkozó, a Szentatya világossá tette, hogy az a harc, amit folytatunk a családok védelmében, az európai vér szempontjából a legfontosabb küzdelem.

Ő is látja, hogy nagy erők dolgoznak, különösen Brüsszelben, a brüsszeli bürokráciában, hogy relativizálják a családot, és olyan keményen fogalmazott, ahogy az nekem még soha nem sikerült, azt mondta, hogy nem lehet engedni, hogy relativizáljuk a családokat, a család az apa, anya, gyerek és pont. Nem azt mondta, hogy vitassuk meg, hanem hogy pont, nincsen róla vita, és azt is mondta, hogy 'go ahead', csináljátok, és csinálni is fogjuk" – mondta Orbán, hozzátéve, hogy a látogatás Magyarországot felértékelte és sokakat megerősített. 

Arról, hogy a pápa Magyarországon felhívta a figyelmet az antiszemitizmus veszélyeire, Orbán azt mondta, szerinte mindenhol felhívja a figyelmet erre, de a pápa is láthatta, hogy Magyarországon szabad zsidó élet van, és ha Berlinben, Párizsban, vagy más európai nagyvárosban valaki úgy élne, akár az utcán is vállalva az identitását, mint Budapesten, akkor atrocitások érnék, mert ott terrorcselekmények is voltak.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.