Áder János kinevezte az Országos Bírói Hivatal új elnökhelyetteseit

  • narancs.hu
  • 2020. április 6.

Belpol

Most már hivatalos, hogy Varga Judit anyósa is bekerült a hivatal vezetésébe.

Áder János köztársasági elnök hétfőn kinevezte az Országos Bírósági Hivatal (OBH) két új elnökhelyettesét: Csillám Katalint és Erőss Mónikát – tudatta az OBH a honlapján.

A két új elnökhelyettes kinevezése április 7-ével lép életbe. Az OBH két korábbi elnökhelyettese, Répássy Árpád és Vajas Sándor április 1-jétől ítélőtáblai tanácselnökként folytatja, Répássy Árpád Debrecenben, Vajas Sándor pedig a fővárosban.
A Kúria hétfőn közleményben tudatta, hogy miután Erőss Mónikát, a Kúria eddigi főtitkárát nevezte ki az államfő az OBH egyik elnökhelyettesévé, a legfőbb bírói fórum szakmai irányításában is változások történtek.

Erőss Monika az igazságügyi miniszter, Varga Judit anyósa.

Azt, hogy pályázott a pozícióra, az Index írta meg a múlt héten. A lap akkor hiába kérdezte a szervezetet arról, nem sérti-e a függetlenségét, hogy a miniszter anyósa lesz az elnökhelyettes. Varga Judit közösségi oldalán reagált a cikkre. Bejegyzésében azt írta: "ha az index újságírója a vonatkozó jogszabályokat elolvasta volna, pontosan látnia kellett volna, hogy az anyósom pozícióváltása semmilyen összeférhetetlenségi kérdést nem vet fel."

Varga Judit anyósa lehet az Országos Bírósági Hivatal elnökhelyettese

Az OBH nem lát összeférhetetlenséget. Várhatóan a jövő hét elején Áder János államfő az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökének előterjesztésére a bírósági igazgatási szervezet elnökhelyettesévé nevezi ki Erőss Monikát - tudta meg az . A portál értesülését az OBH nem cáfolta, annyit pedig megerősítettek, hogy Erőss Monika pályázott az OBH elnökhelyettesi posztjára.

Darák Péter, a Kúria elnöke egyes igazgatási feladatokkal új vezetőket bízott meg. Ennek megfelelően Sperka Kálmán tanácselnök a Kúria főtitkári titkárságának működéséhez kapcsolódó egyes igazgatási feladatokat látja el, Suba Ildikó pedig főtitkárhelyettes, akinek vezetői megbízása a veszélyhelyzet megszűnéséig meghosszabbodott.

A Kúria büntető kollégiumának irányításához kapcsolódó egyes igazgatási feladatok ellátásával Székely Ákos tanácselnököt, míg a Kúria polgári kollégiumának irányításával összefüggő egyes igazgatási feladatok ellátásával Orosz Árpád, illetve Böszörményiné Kovács Katalin tanácselnököket bízta meg a Kúria elnöke.
Az április 1-jén létrejött közigazgatási kollégiumot Kalas Tibor kollégiumvezető irányítja. Az április 1-jétől a Kúria polgári kollégiumán belül működő munkaügyi részkollégium vezetéséhez kapcsolódó egyes igazgatási feladatokat pedig Tánczos Rita bíró látja el.
Az igazgatási feladatokkal megbízottak megbízatása nyár közepéig, illetve végéig érvényes.

Figyelmébe ajánljuk