Matolcsy is bejelentett: indul a "Hajrá!" nevű program

  • narancs.hu
  • 2020. április 7.

Belpol

A jegybankelnök ismertette a Monetáris Tanács döntéseinek legfontosabb részeit. Eszerint feltámasztják a Növekedési Hitelprogramot, megújítják a nagyvállalatoknak szóló kötvényprogramot, 250 milliárd forint osztalékot fizetnek be a költségvetésbe, és javítják a a bankrendszer likviditását.

A jegybank is sajtótájékoztatót hirdetett keddre, amely ezúttal a szokásoktól eltérően személyesen Matolcsy György elnök részvételével történt.

A Monetáris Tanács átfogó intézkedésekről döntött – kezdte bejelentését Matolcsy. Tájékoztatóját a jegybank elnök a Fidesz-KDNP-kormány képviselőihez vagy épp a miniszterelnökhöz hasonlóan az elmúlt évek nagy sikereinek felemlegetésével kezdte. Majd azzal folytatta, hogy a koronavírus miatt "veszélybe került minden, amit elértünk" – írja a hvg.hu.

A vírus megtámadta Magyarországot – hangsúlyozta a jegybankelnök. Majd nyomatékosított, miszerint meg kell erősíteni az ország pénzügyi helyzetét. A cél, hogy Magyarország visszakerüljön a vírus előtti stabil, növekedési pályára.

Matolcsy György öt fő lépést emelt ki a Monetáris Tanács döntései közül.

  • Feltámasztják a Növekedési Hitelprogramot, amelynek ezúttal "Hajrá!" lesz az elnevezése. Ezer milliárd forint lesz a kerete, plusz az NHP+ meglévő 500 milliárdos kerete. Megemelik az NHP futamidejét 20 évre, valamint tíz milliárd forintra az elérhető hitelösszegkeretet. A vállalkozások eddig sok különféle célra vehették fel NHP-hitelt. Az NHP Hajrát viszont bármilyen célra fel lehet majd venni, bérfizetésre is például vagy akár meglévő hitel kiváltására.
  • Az NHP-ban részt vevő bankoknak 4 százalék hiteltámogatást adnak. Ez a kamattal együtt 6,5 százalékos "nyereséget" jelent. Matolcsy azt szeretné, ha a bankok versenyeznének, és alacsonyabb kamatot kínálnának. Az intézkedés 2021 júliusáig él. A jegybank a bankoknak kéthetes hitelbírálati időt ír elő, mert most gyorsaságra van szükség.
  • A jegybank megújítja a nagyvállalatoknak szóló kötvényprogramot. Így 10 év helyett 20 évre adják azt, 20 milliárdról pedig 50 milliárdra emelik az egy cégre jutó részt. De a program keretét egyelőre nem emelik meg, annak fele ugyanis még rendelkezésre áll.
  • A jegybank 250 milliárd forint osztalékot fizet be a költségvetésbe.
  • Matolcsy közlése szerint 1500 milliárd forinttal javította a jegybank a bankrendszer likviditását, illetve a tartalékképzési kötelezettség javításával 250 milliárd likviditást hagy a bankrendszerben.


Mindez összesen 3000 milliárd forint új forrás a gazdaságnak Matolcsy közlése szerint.

Az MNB további döntéseit a sajtótájékoztató során Nagy Márton alelnök ismertette. Kiderült, hogy a jegybank a másodlagos piacon (vagyis nem közvetlenül az államtól) állampapírokat fog vásárolni, vagyis a jegybank hitelezni fogja az államot. A részletek kialakítása és nyilvánosságra hozása a húsvéti ünnep utáni hétre várható. Emellett a jegybank jelzálogleveleket is fog vásárolni. A jegybanknak a jövőben nem lesz likvididáskiszorítási célja. Az intézkedésektől a jegybank a hozamgörbe laposodását várja.

A bankrendszer jó állapotban van, a piacon biztonságos hitelek vannak – közölte Kandrács Csaba az MNB alelnöke. Kiemelte, a jegybank továbbra is elvárja, hogy a pénzintézetek biztonságos körülmények közt folytassák tevékenységüket.

Figyelmébe ajánljuk