Adónyomozók hallgatták ki a badacsonytomaji önkormányzat jelenlegi és előző ciklusbeli képviselőit

  • narancs.hu
  • 2022. május 12.

Belpol

Az adóhatóság a 2,4 milliárdos Tátika-projekt szabálytalanságait vizsgálja.

Az adónyomozók a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Veszprém megyei központjába idézték be, és ott az elmúlt hetekben egyenként ki is hallgatták a badacsonytomaji önkormányzat valamennyi jelenlegi és előző ciklusbeli képviselőjét. A kihallgatás-sorozat az országgyűlési választás után, április 5-én kezdődött, és közel két héten át tartott, írja a 24.hu. A lap úgy tudja, az adóhatóság a 2,4 milliárdos Tátika-projekt szabálytalanságait vizsgálja.

Tavaly januárban számolt be a lap arról, hogy jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanújával rendőrségi nyomozás indult egy nagy összegű uniós turizmusfejlesztési támogatás felhasználásával kapcsolatban.

Badacsonytomaj még 2018-ban kapott arra pénzt, hogy az egykori Tátika étterem ’60-as évekből származó, nemrégiben műemlékké nyilvánított betonépületét és a környező tóparti sétányt felújítsa. A pályázati kiírás szerint ezzel 2020 őszére kellett volna elkészülni, de a munkálatok nagyon megcsúsztak és még az idei év elején is csupán a bontási munkálatoknál tartott a beruházás. A lap megjegyzi, a munkálatok azóta le is álltak.

Mint írják, a projekt miatt először a Közbeszerzési Döntőbizottság marasztalta el az önkormányzatot, a 2020-as határozat szerint 6 millió forintos pénzbüntetést szabtak ki az önkormányzatra.

A nyomozóhatóságot eredetileg a polgármester korábbi helyettese, Orbán Péter kereste meg, két éve feljelentést is tett a rendőrségen, majd az Európai Unió Csalás Elleni Hivatalának, az OLAF-nak is jelezte, hogy szerinte gondok vannak a projekttel. Az OLAF emberei tavaly helyszíni ellenőrzésen jártak a badacsonyi városházán, a magyar vizsgálatot pedig a NAV vette át a rendőröktől. 

A 24.hu azt írja, az adónyomozók 2021 júniusában jelentek meg a polgármesteri hivatalban, és egyúttal házkutatást tartottak Krisztin N. László polgármester otthonában is. A hírek szerint a NAV Közép-dunántúli Bűnügyi Igazgatósága akkoriban már költségvetési csalás gyanújával vizsgálódott.

A lap kereste a várost húsz éve irányító polgármestert is, de egyelőre nem kaptak válaszokat kérdéseikre.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk