Nemzetközi újságíró-szervezetek tiltakoznak a Tilos elhallgattatása miatt

  • narancs.hu
  • 2022. május 12.

Belpol

A Media Freedom Rapid Response és tagszervezetei szerint az Európai Bizottságnak vizsgálnia kell a magyar Médiatanács működését és döntéseit.

Hét nemzetközi újságírói szakmai szervezet közös nyilatkozatban ítéli el, hogy a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság nem hosszabbítja meg a Tilos Rádiót működtető alapítvány médiaszolgáltatási jogosultságát – olvasható a Media Freedom Rapid Response (MFRR) honlapján. 

Az állásfoglalás szerint ezzel a lépéssel újabb független adó tűnik el az éterből Magyarországon, és sérül a médiapluralizmus egy olyan testület döntése nyomán, amelybe csak a kormánypárt delegált tagokat, és függetlenségének nincsenek jogi garanciái. Az MFRR szerint megjegyzendő, hogy ez a döntés nem sokkal az után született, hogy a magyar kormánypárt ismét megnyerte az országgyűlési választásokat, és ez az eddigiek alapján okot ad az aggodalomra a megmaradt független médiumok sorsát illetően.

Az MFRR emlékeztet, hogy a Tilos Magyarország első nonprofit, független adója volt, és a sajtószabadság szimbóluma. 2015 óta sugároz a 90,3 MHz-es budapesti frekvencián, és szeptember 3-áig szól az engedélye. 

A hatóság a döntését azzal indokolta, hogy a Tilos Rádió jogsértéseket követett el:  „jogosultságának ideje alatt 4 alkalommal szegte meg a műsorszámok korhatár-kategóriába sorolására illetve sugárzási időpontjára vonatkozó törvényi előírásokat, amelyből egy eset egyszerre minősült ismételt és súlyos jogsértésnek. Emellett a jogosultság időtartama alatt további 4 esetben ismételt jogsértést is megállapított a médiaszolgáltatóval szemben a Médiatanács, két esetben a műsorkvótákra vonatkozó havi adatszolgáltatási kötelezettségre, további két esetben az éves beszámolási kötelezettségre vonatkozó előírások megszegése miatt.”

 

 A Tilos Rádió mellett kiálló szervezetek aránytalanul keménynek tartják a hatóság reakcióját, túlméretezettnek a Médiatanács hatáskörét. A Media Freedom Rapid Response oldalán közölt állásfoglalás szerint a feltárt jogsértések nem adnak alapot arra, hogy megvonják a rádióadó engedélyét, és a Tilos Rádió története emlékeztet a Klubrádió sorsára.

 

Az állásfoglalást aláíró szervezetek arra kérik a kormányt, hogy garantálja az NMHH és végrehajtó szerve, a Médiatanács függetlenségét, és ez a hatóság hagyjon fel azzal a szabályozási gyakorlattal, amelynek nyomán pont a független médiumok szorulnak ki a piacról. Az Európai Bizottságnak pedig, amely jogállamisági eljárást indított Magyarországgal szemben, meg kell vizsgálnia a Médiatanács működését és döntéseit is. 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk