Akár egymilliárd forintos is lehet az a csalás, amiért most feljelentik a Fideszt!

  • narancs.hu
  • 2017. július 1.

Belpol

Az Együtt az Állami Számvevőszéknél is felnyomja Orbánékat a plakátbotrány miatt. Időközben a DK is beállt a sorba.

A napokban írt a 24.hu arról, hogy a Fidesz a 2010-es választások elszámolásában csak harmadannyi ráfordítást jelentett le az Állami Számvevőszéknek kültéri reklámjairól, mint amekkora összeg a Mahir Cityposterrel kötött számláján valójában szerepel. Ráadásul a Fidesz által 2010-ben igénybe vett óriásplakátok tényleges száma és értéke a teljes számlaérték akár 30-szorosa is lehet az óriásplakátok mennyiségét mérő, hivatalos piaci audit szerint.

Az Együtt szombaton közölte, hogy Juhász Péter pártelnök Domokos Lászlóhoz, az Állami Számvevőszék elnökéhez fordul, miután szerinte kiderült, hogy a Fidesz hazudott 2010-es választási elszámolásában. Mivel feltételezhető, hogy 2014-ben hasonlóan jártak el, és az még nem évült el, így feljelentést is tesznek – áll az Együtt közleményében.

false

 

Fotó: Németh Dániel

Juhász Péter azért is fordul az ÁSZ-hoz, hogy az kezdeményezzen visszamenőleges vizsgálatot. Az ellenzéki párt szerint a most nyilvánosságra került tények felvetik, hogy a Fidesz hamis kampányelszámolást nyújtott be, és akár 1 milliárd forintnyi értékben fogadott el tiltott párttámogatást a plakátokat számára bérbe adó cégtől.

A Fidesz 2010-es csalása felveti a gyanút, hogy 2014-ben is játszottak a számokkal – állítja az Együtt, majd megjegyzik: mivel a Fidesz 2014-ben ugyanattól a cégtől ugyanakkora mennyiségben bérelt – auditált adatok szerint – óriásplakátot, így ez felveti a 2014-es bűnismétlés gyanúját, ami még nem évült el, ezért Juhász Péter a 2014-es parlamenti választás kampányfinanszírozási szabályainak megsértése miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést is tesz.

A párt szombati sajtótájékoztatóján a DK is bejelentette: az Állami Számvevőszék és az ügyészség visszamenőleges vizsgálatát követelik a Fidesz 2010-es plakátkampánya ügyében. Gréczy Zsolt szóvivő szerint nemcsak arról van szó, hogy a piaci ár töredékéért kapott a kormánypárt plakáthelyeket, hanem annak is mindössze töredékét vallották be.

Figyelmébe ajánljuk