Akik jobban bíznak az embercsempészekben, mint a magyar kormányban

  • Urfi Péter
  • Németh Dániel
  • 2015. szeptember 8.

Belpol

Fotósunk követett egy csoportot, akik inkább bujkáltak, és inkább gyalogoltak volna Budapestig, és inkább bízták volna az életüket embercsempészekre, mint a magyar államra.

Az Orbán-kormány tényleg mindent elkövet, hogy az embercsempészek kezére adja a menekülteket.

Ha Magyarországra jössz, beterelnek rengeteg más menekült közé, és ott kell várnod a földön kuporogva, ha tűz a nap, ha esik az eső. Ezt hívják gyűjtőpontnak.

false

 

Fotók: Németh Dániel

false

 

 

A várakozás eltarthat hosszú órákig, de akár napokig is. Ami azt jelenti, hogy a semmi közepén, a földön kell éjszakázniuk a menekülteknek. És igen, a rokkantaknak és a gyerekeknek is.

false

 

 

false

 

 

Hétvégi tudósításunkban írtuk meg a jellemző történetet: az egyik szír férfi, mivel egész családja órákon át ázott, egy menetrend szerinti buszjáratot akart megállítani. Előbb kővel dobta meg a járatot, majd a busz elé vetette magát. Bántódása nem esett, de a rendőrség eljárást indított ellene. Busz viszont továbbra sem jött.

A keserves várakozás célja az, hogy végül buszokkal elszállítsák őket a röszkei menekülttáborba, és ott regisztrálják őket. Ezzel két probléma van: egyrészt sokan félnek a regisztrációtól, másrészt sokan félnek a magyar hatóságoktól. Mert tudják, hogy a magyar kormány olykor olyan vonatot küld, amelyre Graz van felírva, de valójában Bicskére megy. Így hát nem csoda, hogy sokan megpróbálnak kibújni a hivatalos ügyintézés alól. Ők nekiindulnak a kukoricásnak.

false

 

 

false

 

 

A Narancs fotósa, Németh Dániel egy 15-20 fős csoportot követett hétfő délután és este.

false

 

 

false

 

 

false

 

 

false

 

 

false

 

 

false

 

 

false

 

 

Miután átvágtak a kukoricáson, a csapat egyik fele az M5-ös autópályán indult el Budapest felé, a másik fele pedig a benzinkút felé tartott, ahol köztudottan embercsempészek várnak a menekültekre. A magyar kormány tehetetlensége és kegyetlensége nekik a legjobb üzlet.

false

 

 

Végül nem tudjuk, mi lett a menekültek e csoportjával, az is lehet, hogy azóta is úton vannak, de az is, hogy a rendőrség elkapta őket.

false

 

 

Éjjel magyar és osztrák önkéntesek osztottak takarót, ételt, és próbálták ellátni a menekülteket a gyűjtőponton.

false

 

 

false

 

 

false

 

 

false

 

 

Voltak, akik az ima erejében bíztak.

false

 

 

Egy biztos: a menekültek holnap is jönni fognak.

false

 

Fotók: Németh Dániel

Figyelmébe ajánljuk