Alföldi Róbert: "Nem fogok pályázni semmilyen igazgatói posztra"

Belpol

Megkérdeztük, milyen érzésekkel fogadta Karácsony Gergely megválasztását.

Csütörtökön megjelenő lapszámunkban interjút olvashatnak Alföldi Róberttel. Karácsony Gergely megválasztása mellett szóba került a független színházak megmentése, a szakma hallgatása és a budapesti színházvezetők neheztelése, Tarlós homofóbiája és Dörner György Újszínháza, a le- és kitiltások illetve az is, vajon be fog-e durvulni a NER az önkormányzati választásokat követően. Az interjút Köves Gábor készítette. Ízelítő:

Magyar Narancs: „Másik világ jön: Európába, vissza!” – ezzel gratulált egy Facebook-posztban a választások éjszakáján Budapest új polgármesterének, Karácsony Gergelynek. Mit érzett az eredmények láttán?

Alföldi Róbert: Eufóriát éreztem. Reményt.

MN: Reményt mire?

AR: Hogy egy másféle út kezdődik.

MN: Mennyiben lenne másféle ez az út?

AR: Nagyon sok minden után vagyunk, sok mindent megtapasztaltak az emberek. Azt gondolom, hogy a választás eredménye ennek a tapasztalásnak az eredménye. Hogy ez már sok volt. Lehet azt mondani, hogy bizonyos botrányos történések bizonyos vidéki városokban erősen befolyásolták a végeredményt, de én ebben kevéssé hiszek. Jót röhögtem a Washington Post cikkén, amelyben rácsodálkoznak, miként választhatták újra a győri polgármestert a történtek fényében. Nem értették, hogyan történhetett. Mi azért ezt nagyon is értjük. „A magyar virtus.” Én amúgy sokakkal ellentétben azt gondolom, hogy bár biztosan ez az ügy is hozzátett valamit a végkifejlethez, de ha nincs ez a videó, akkor is közel hasonló eredmény születik. Mert az emberek azt tapasztalták meg, hogy milyen az, amikor a hatalom megfeledkezik róluk, és csak önmaga boldogulásával és gyarapodásával foglalkozik. Ennyiben ez a választás valamennyire demokráciaünneplés is. Nálunk nem szokás összefogni semmiben, soha. Ebben is más volt ez a választás, mert mégiscsak megtörtént a lehetetlen.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

(…)

MN: Vasárnap óta nem kísértette meg a gondolat, hogy előbb-utóbb csak pályázna egy színigazgatói posztra?

AR: Nem fogok pályázni semmilyen igazgatói posztra. Baromira nem lenne elegáns. Arról, hogy Karácsony mellé álltam, azt gondolom, független értelmiségi döntés volt. Pofáztam, pofáztam, de most már úgy éreztem, tenni is kell valamit. És az is független döntés, hogy nem fogok pályázni. Mert sem az új főpolgármestert, sem magamat nem akarom kínos helyzetbe hozni. Még a látszatát is szeretném elkerülni annak, hogy na, az Alföldit biztosan ilyen hátsó szándékok vezérelték.

A teljes interjú a friss Magyar Narancsban olvasható, mely csütörtöktől kapható az újságárusoknál vagy előfizethet rá itt.

Magyar Narancs

Nagyon sokat hoz! Fizessen elő, és ajándékba parádés kedvezményeket nyújtó Magyar Narancs olvasókártyát küldünk! Részletek Előfizetés-vásárlásáról azonnal e-mailes visszaigazolást küldünk Önnek. Ajánlatunk csak belföldi előfizetés esetén érvényes. Külföldi kézbesítési cím esetén lapunkat megrendelheti a hirlapelofizetes [at] posta [dot] hu e-mail címen. A Magyar Narancs digitális változata olvasható okostelefonon, tableten, személyi számítógépen, és a vasalón is dolgozunk!

Figyelmébe ajánljuk