Mégis az eredeti gigaberuházásra adtak ki környezetvédelmi engedélyt a Fertő-tónál

  • narancs.hu
  • 2023. november 21.

Belpol

Nem számít, mit ígért a kormány korábban a tiltakozások hatására. A civilek és a természetvédők sem értik, mi történt.

Logikátlan és nehezen követhető, mi történik a Fertő tavi állami fejlesztések körül. Hiába vesztett már el két pert is a magyar állam a környezetvédelmi működési engedély ügyében, és írt ki csökkentett tartalmú beruházásra közbeszerzést, a Győr-Moson-Sopron megyei Kormányhivatal

most mégis az eredeti, változatlan tartalmú beruházás terveire adott ki környezetvédelmi engedélyt

– írja Telex. A lap szerint a civilek és a természetvédők azt hitték eddig, hogy a megnyert pereknek köszönhetően egyelőre nem épül meg a monolit vasbeton szálloda, ahogy a mederbe tervezett apartmanházak sem, sőt, kisebb lesz a sportkomplexum és nem lesz két motel. Az UNESCO-misszió helyszíni látogatása után az Építési és Közlekedési Minisztérium is azt ígérte, hogy az új tervek készítése során egyeztetnek majd. Ennek a lehetőségét, az erről szóló ígéretet tette semmissé most a november 14-én kiadott környezetvédelmi engedély.

Kun Zoltán, a Nagy Tavak és Vizes Élőhelyek Szövetségének elnöke közösségi oldalán úgy kommentálta a történteket, hogy rendkívül csalódott és próbál logikai magyarázatokat találni a helyzetre.

Nem könnyű, mert józan ésszel egyetlen válasz lehetséges: a kormány nem engedheti meg magának, hogy gyengének vagy vesztesnek lássák"

– tette hozzá.

Mint ismert, a Fertő tó területén tervezett kiemelt óriásberuházást 2022 nyarán a kormányzati megszorítás jegyében függesztették fel, a fejlesztés ezután került Lázár János minisztériumához. A tárcavezető korábban szintén azt nyilatkozta, hogy a leállított beruházás helyett sokkal kisebb léptékű új terveket készítenek. Az erről kiírt közbeszerzést a civilek is részeredményként könyvelték el. Ehhez képest a most kiadott környezetvédelmi engedély az eredeti gigaberuházásra vonatkozik, ráadásul a minisztérium adta be.

"Logikailag teljesen követhetetlen, hogy akkor most mit akarnak megvalósítani" – kommentálta a híreket Kun Zoltán. A szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy az engedély határozatlan időre szól, amennyiben tehát mondjuk csak 20 év múlva lesz rá pénz, akkor is elővehetik.

Telex megkérdezte az Építési és Közlekedési Minisztériumot, miért az eredeti tervekre kértek és kaptak környezetvédelmi engedélyt a kormányhivataltól. A sajtóosztály közlése szerint "A Fertő tavi beruházás valamennyi szükséges szakhatósági engedély birtokában indult meg, köztük a kérdésben kiemelt környezetvédelmi engedély is rendelkezésre állt. Mivel már egy megkezdett, folyamatban lévő beruházás folytatására irányul az újonnan elindított – tervezési és kivitelezési munkálatok elvégzésére irányuló – közbeszerzési eljárás, így a korábbi engedélyeket is hosszabbítani, illetve felülvizsgálni szükséges az irányadó jogszabályoknak megfelelően."

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk