Alternatív népszavazásra készül az aHang és az Egységes Diákfront

  • narancs.hu
  • 2023. október 13.

Belpol

Október 23. és 30. között 200 ezer ember véleményét szeretnék kikérni az oktatást érintő kérdésekben.

„Minden készen áll arra, hogy hamarosan kezdetét vegye Magyarország első alternatív, oktatási népszavazása, ahol 16 éves kor felett bárki véleményt mondhat a magyar oktatási rendszer hét legsúlyosabb kérdésben” – olvasható az aHang pénteki sajtóközleményében.

Az aHang és az Egységes Diákfront (EDF) október 23. és 30. között alternatív népszavazást szervez, amelynek során az ország minden megyéjében, Budapesten pedig húsznál is több helyszínen szavazhatnak személyesen az érdeklődők az oktatási kérdésekről. Online már október 20-tól lehet szavazni.

Szalóki Viktor, az aHang szóvivője a népszavazás lebonyolításával kapcsolatban elmondta, „jelenleg is zajlik a segítők felkészítése és a szervezés, hogy a lehető legtöbb helyen biztosítsuk a szavazást. A pontos helyszínekről az alternatív népszavazás honlapján, a 7igen.hu oldalon lehet majd tájékozódni.”

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) két elnöke még márciusban kezdeményezett magánszemélyként oktatási népszavazást, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB), végül pedig az Alkotmánybíróság azonban az összes kérdésüket elkaszálta. A diákok által kezdeményezett „7igenes” népszavazás kérdéseit júliusban ugyancsak elutasított az NVB. Az aHang által közzétett videóban Gajzágó József, az EDF tagja ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott:

„ha a kormány fél attól, hogy megkérdezze az embereket, hogy mit gondolnak a magyar oktatás helyzetéről, akkor majd mi megtesszük ezt.”

A két szervezet azt szeretné, ha legalább 200 000 ember részt venne az alternatív népszavazáson, hogy nyomást tudjanak gyakorolni a kormányra. Az Egységes Diákfront és az aHang október 19-én az alternatív népszavazással kapcsolatos slam poetry estet szervez, jövő hét második felében pedig több szervezettel közösen országjárásba kezdenek a „7IGEN-es” népszavazás népszerűsítéséért.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk