"A rendszerváltás óta ez lesz a legkritikusabb tanév"

Belpol

Hétfőn kezdődik a tanév, ami egyúttal a státusztörvény elleni tiltakozások folytatását is jelenti. Pénteken demonstratív tanévnyitót tartottak Budapesten, Miskolcon pedig este 6-tól szombat reggel 6-ig zenélés, éneklés és kötetlen beszélgetés mellett virrasztással emlékeztek a pályaelhagyó tanárokra.

Egykori és jelenlegi tanárok, diákok és szimpatizánsok részvételével tábortüzes megemlékezést tartottak péntekről szombatra virradó éjjel a miskolci Földes Ferenc Gimnázium előtti Hősök terén.

A flashmobon részt vett mások mellett Szűcs Tamás, a  Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) egykori ügyvezető elnöke, aki 30 év után nemrég hagyta el a tanári pályát, valamint Sikoparija Lujza, az aHang borsodi koorodinátora, a Miután Felmondtam blog ötletgazdája.

 
Sikoparija Lujza, Szűcs Tamás és Merucza Tibor (gitárral) örömzenélnek
Fotó: A szerző felvételei

A miskolci virrasztást az ADOM Diákmozgalom és a Helyi Civilek Szövetsége szervezte. A meghívóban ezt írták: "a státusztörvényt elfogadták, jelen állás szerint több mint 1600 betöltetlen pedagógus állás van. A rendszerváltás óta ez lesz a legkritikusabb tanév. Gyere el és emlékezzünk meg közösen a felmondó és felmondott pedagógusokra, akiket a kormány üldözött el a hivatásukból."

A rendezvény péntek délután egy – megtévesztésig abroszhoz hasonló – kockás zászló felvonásával kezdődőtt,

zenéléssel folytatódott, majd éjfél körül az igen vegyes korosztályból álló társaság tűz köré gyűlve hajnalig élményzenélt, beszélgetett, például arról, hogy immmár nemcsak a státusztörvény, hanem a Miskolcot elkerülő autópálya fizetőssé tétele és az Alsózsolcára tervezett akkufeldolgozó miatt is fel kell lépniük a civileknek. A társasághoz időnként járókelők – kutyasétáltatók, bulizó fiatalok – csatlakoztak, de fel-feltűntek helyi önkormányzati képviselők is.

 
Virrasztás a felmondott tanárokért Miskolcon, a Földes Ferenc Gimnázium előtti Hősök terén
 

A virrasztáson Sikoparija Lujza emlékeztette a résztvevőket az aHang 7igenes népszavazására, amelyet október 23-a és 30-a között szerveznek, s amelynek lebonyolításához itt várják az önkéntesek jelentkezését.

Az ADOM Diákmozgalom kommunikációs alelnöke, Merucza Tibor a Narancs.hu-nak a helyszínen úgy fogalmazott, "ahhoz, hogy a rendszert megváltoztassuk, kell a tömeg, de a kisebb, csendesebb közösségi eseményeknek is megvan a maga ereje: a figyelemfelhívás. Amikor egy ilyen belvárosi téren a járókelők látják a zászlófelvonást, a tűzet, a molinókat, hallják a zenét, akkor elmondhatjuk, hogy inger éri a lakosságot."

 
Jobbra a Földes Ferenc Gimnázium épülete, ahol nemrég még Szűcs Tamás is tanított. Most kollégáiért virrasztott
 

Merucza, a 16 esztendős gimnazista ADOM-alelnök szerint ha egy ilyen alkalommal akár csak egyetlen embert is rá tudnak ébreszteni arra, hogy a rendszer hibás, és azon változtatni kell, akkor már volt értelme kijönni. Mint mondja, a virrasztással, autósblokáddal, forgalomlassítással – amiket eddig szerveztek – az a céljuk, hogy "az emberek tapasztalják, lássák, hogy a probléma még mindig itt van. Szükség van a párbeszédre, ami az ilyen rendezvényeken meg tud valósulni" – fogalmazott Merucza Tibor, aki hobbizenészként úgy véli, a zenének is fontos szerepe lehet ezeken a demonstrációkon, "hiszen a zenével tudjuk legtisztábban kifejezni az érzelmeinket, például a státusztörvény kapcsán a melankóliát. Ebben a helyzetben már nem elég a beszéd, nem elég, hogy a szép szónoklatokat megtapsolják és aztán mindenki hazamegy.

Kell egy kis hangulat, és a zene mindenkihez szól, kortól, iskolázottságtól függetlenül."

A fővárosban sem telt eseménytelenül a péntek: a szeptember 15-re tervezett tünetés előkészítő eseményeként országos tanévnyitót tartott a budapesti Kossuth téren az Egységes Diákfront (EDF). A demonstrációhoz csatlakoztak más civil szervezetek is, így a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Civil Bázis. Szó volt Pintérről, kompetenciamérésről, szövegértésről:

A pályaelhagyó pedagógusok munkaerőpiaci lehetőségeiről ebben a riportunkban írtunk: 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk