Amerikai részről szívesen tárgyalnak a CEU-ról, de hiába reménykedik Orbán, Trumpot nem tudja leakasztani

  • narancs.hu
  • 2017. május 24.

Belpol

New York állam kormányzója azonban rendelkezésre áll.

Kemény hangú közleményt adott ki kedden az USA külügyminisztériuma. Ebben arra szólította fel a magyar kormányt, hogy a CEU-t ellehetetlenítő törvényt függessze fel, valamint kezdjen tárgyalásokat az egyetem vezetésével, miként folytathatják működésüket Budapesten.

false

 

Fotó: MTI

Szerda délután a külügyhöz csatlakozott New York állam kormányzója is egy saját közleménnyel, amiben azt írja: szívesen tárgyal a magyar kormánnyal arról, hogyan lehetne Budapesten tartani az egyetemet. „Magyarország kormánya többször nyilvánosan kifejezte, hogy a CEU jövőjéről csak az Egyesült Államok illetékes hatóságaival hajlandóak tárgyalni, jelen esetben ez New York állam.” Andrew M. Cuomo kormányzó a levele végén hangsúlyozza, hogy mindegyik fél érdeke, hogy a CEU Budapesten maradjon. A CEU a magyar–amerikai együttműködés szimbóluma, és Magyarországnak rengeteg előnye származik abból, hogy egy nemzetközileg elismert oktatási intézmény van a fővárosában.

Ez pedig újabb bizonyíték arra nézve, hogy irreális Orbán Viktor ki nem mondott elvárása, hogy közvetlenül az amerikai kormánnyal, így vagy úgy, de Donald Trumppal tárgyaljanak a CEU-ról.

(Egy érdekes összesítés olvasható Róna Dániel politológus mai blogjában, ami a kormány CEU-ellenes magatartását akár befolyásolhatja: a „népesség túlnyomó többsége elítéli a lex CEU-t: a tüntetések céljaival is jóval többen értenek egyet, mint ahányan nem […], amikor pedig egy karakteres ellentétpárból kellett választani, akkor az ellenzéki véleményt [szégyenteljes, hogy a kormányzat ellehetetlenít egy kiváló egyetemet] osztotta a társadalom abszolút többsége, a kormánypártival [a CEU privilegizált helyzetben van, jogos az új szabályozás] csak bő egyharmad értett egyet […]. Ráadásul az ellenzéki vélemény nagyon sarkosan lett megfogalmazva, erős jelzőkkel, egy enyhébb állításra talán még többen bólintottak volna rá.”)

Figyelmébe ajánljuk