Andy Vajna egykori ingatlanos cége a Tiborcz-féle „rekreációs” Fonográf klub szomszédságában épít villaparkot

Belpol

A Költő Estates Kft.-t még 2016-ban alapította a filmügyi kormánybiztos, a cég jelenlegi tulajdonosai a másodosztályú kecskeméti focicsapatot, valamint a balatonboglári kempinget birtokolják. A társaság „szomszédként megtekintette” a Fonográf-beruházást, de a két építkezésnek nincs köze egymáshoz. 

Andy Vajna egykori ingatlanos cége, a Költő Estates Kft. villapark-beruházást tervez a XII. kerületi Költő utcában – értesült a Narancs.hu. 

Minderre egy másik, szintén a Költő utcában folyó beruházás alapján derült fény. Még március végén írtunk arról, hogy egy, a Tiborcz István érdekeltségéhez tartozó BDPST Grouphoz kötődő vállalkozás „szabadidős, sport- és rekreációs központot” létesít az egykori Fonográf Klub területén. 

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt még tavaly decemberben derítette ki, hogy az ingatlant a Piarista Rend Magyar Tartományától a Tusculanum Hegyvidék Kft. megvásárolta. A társaság Orbán Viktor miniszterelnök veje, Tiborcz István vállalkozásának, a BDPST Groupnak a tulajdona. A társaság tavasszal megjelent cikkünk írása során arról tájékoztatott, hogy „a fejlesztés révén létrejövő szabadidős és rekreációs központ étteremmel, wellness és fitnesz szolgáltatásokkal, teniszpályákkal, továbbá a gyermekek számára fenntartott, úgynevezett »kids clubbal« várja majd az érdeklődőket” . Viszont a beruházás akkor még az engedélyezési és tervezési fázisnál tartott, a szükséges engedélyek beszerzése folyamatban volt az illetékes hatóságoknál. „Az engedélyek meglétét követően a munkálatok késő tavasszal kezdődhetnek el, a fejlesztés átadása jövő év végére várható” – írták márciusban.

Újabb beruházás a Költő utcában

Kíváncsiak voltunk, hogy jelenleg hol tart a beruházás, elkezdték-e már a munkálatokat. Az építésügyi hatósági adatbázis szerint április végén indult új klubépület építésére vonatkozó építési engedélyezési eljárás a Fonográfot érintően. Ugyanakkor arra lettünk figyelmesek, hogy május végén, szintén a Költő utcában, az egykori klub közvetlen közelében, egy egylakásos villaépületre vonatkozóan építési bejelentést tettek. Helyrajzi szám alapján beazonosítottuk az ingatlan tulajdonosát, a már említett Költő Estates Kft.-t.

„A Költő Estates Kft. az ingatlanon az épített környezetre is tekintettel egy villapark-beruházást tervez, mely egyelőre tervpályázati fázisban van. Korábbi, már meglévő jogerős építési engedélyünk integrálása egy opció lehet számunkra, vizsgáljuk ennek lehetőségét is” – válaszolta érdeklődésünkre Papp István, a társaság vezető tisztségviselője. Hozzátette, a Fonográf klub területére tervezett beruházást „szomszédként volt alkalmunk megtekinteni”, de a két beruházásnak/építkezésnek nincs közük egymáshoz, minden tekintetben függetlenek egymástól. 

A jelenlegi tulajé a boglári kemping és a kecskeméti focicsapat

A Költő Estates Kft.-t a céginformációs adatbázis alapján 2016 novemberében alapították. Andy Vajna 2019 januárjáig volt a társaság ügyvezető igazgatója, a filmügyi kormánybiztos akkor hunyt el. A cég jelenlegi tulajdonosai a svájci székhelyű ingatlanfejlesztő, az iProperty AG, valamint a Terebezd Trade Kft., ami februárban megszerezte a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) árverésén a balatonboglári kempinget – erről az Mfor számolt be elsőként. 

A Terebezd Trade Kft. tulajdonosa a VAAB-INMO Ingatlanhasznosító Kft., amit Horváth Alíz és Kovács András tulajdonol. A két vállalkozó a Horváth Építőmester Kft. tulajdonosa is, ami pedig a Kecskeméti TE 1991 Kft.-t, tehát a Bács-Kiskun megyei város NB II-es focicsapatát birtokolja. 

Megkerestük a BDPST Groupot is azzal kapcsolatban, hol tart most a beruházás. Jelezték, hogy válaszolni fognak, amiről külön cikkben számolunk be. 

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk