Rekreációs központot épít Tiborcz cége az egykori Fonográf Klub területén

Belpol

Wellness, fitness szolgáltatások és „kids club” várja majd az érdeklődőket a kultikus helyszínen. A beruházás a engedélyeztetés és tervezés fázisnál tart, az átadás jövő év végére várható. 

„Szabadidős, sport- és rekreációs központ” létesül a XII. kerületi legendás Fonográf Klub helyén – válaszolta megkeresésünkre a Tiborcz István érdekeltségében lévő BDPST Group. 

Tavaly derítette ki a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP), hogy a Költő utcai egykori Fonográf Klub területét a Piarista Rend Magyar Tartományától a Tusculanum Hegyvidék Kft. vásárolta meg. A cég a BDPST Group tulajdona, ez a társaság pedig részben Orbán Viktor miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak a vállalkozása.

Akkor még nem lehetett tudni, hogy mit fognak kezdeni a megszerzett ingatlannal, viszont a Narancs.hu a napokban úgy értesült, hogy március elejével valamilyen munkálatok kezdődtek a területen, továbbá az étterem eddigi üzemeltetője, a Svábhegyi Kisvendéglő március végi határidővel költözni kényszerült.

„A korábbi Fonográf Étterem és Polgári Klub területén egy értéknövelő beruházás keretében egy, a svábhegyi környezetbe belesimuló, magas színvonalú, családbarát szabadidős-, sport- és rekreációs központ épül, amely a korábbi létesítményhez hasonló funkcióval bír majd, és a remények szerint a nagy múltú elődhöz hasonló szerepet tölt be a környék életében” – válaszolta megkeresésünkre a BDPST Group.

„A fejlesztés révén létrejövő szabadidős és rekreációs központ étteremmel, wellness és fitnesz szolgáltatásokkal, teniszpályákkal, továbbá a gyermekek számára fenntartott, úgynevezett »kids clubbal« várja majd az érdeklődőket” 

 - írták. Hozzátették, „a beruházás jelenleg az engedélyeztetési és tervezési fázisnál tart, a szükséges engedélyek beszerzése folyamatban van az illetékes hatóságoknál. Az engedélyek meglétét követően a munkálatok késő tavasszal kezdődhetnek el, a fejlesztés átadása jövő év végére várható”.

 
Az egykori Fonográf-klub területe madártávlatból – Google Maps képernyőfelvétel

Santana is teniszezett itt

A szabadidőközpontot az Illés és a Tolcsvayék fúziójával megalakult Fonográf együttes hozta létre a Svábhegyen, a Költő utcában még 1985-ben, hivatalosan Fonográf Country Club néven, történetéről a Gasztró Régész blog számolt be részletesen pár hete. A klub látogatásához 800 forintos tagsági igazolvánnyal kellett rendelkezni, cserébe söröző, medence és teniszpályák voltak látogathatók, és stúdió is működött a komplexumban.

A korszak sztárjai közül többen (köztük Halász Judit, Eszényi Viktória, Sebestyén Márta) is itt készítettek albumokat, a Fonográf együttes tagjai, így Szörényi Levente és Bródy János pedig „kis túlzással itt élték az életüket”. A legenda szerint 1986-ban a Queen együttes is beugrott egy kertipartira, viszont vélhetően a legnagyobb név, aki dokumentálhatóan ott járt, Carlos Santana volt: 1993-as koncentje után a Kurír kísérte el a zenészt, a lap által készített beszámoló szerint még játszott is egy-két teniszmeccset. 

1990-ben külső befektető is beszállt, amit üzemeltetőváltások követtek, a klub pedig fokozatosan elvesztette az exkluzivitás varázsát, és megnyitotta kapuit mindenki előtt, az étterembe bárki beülhetett és válthatott napijegyet a komplexum strandjára is. Ettől függetlenül értesüléseink szerint a környékbeliek kedvelt helye volt a tavalyi tulajdonosváltásig is, üzletemberek és politikusok is gyakran látogatták; úgy tudjuk, Áder János köztársasági elnököt is többször látták a helyszínen. (Megkerestük a Köztársasági Elnöki Hivatalt, ami eddig még nem erősítette meg értesülésünket). 

Lakópark dömping

A Fonográf Klub átalakítása a sokadik beruházás, ami megvalósul a környéken. Szintén az MKKP írta meg, hogy a Hangya utcában, pusztán pár perces sétára az étteremtől, szintén Tiborcz István kezdett el építkezni. A Bellevue Developments Kft. később Nyerges Zsolt kormányközeli vállalkozóhoz került, így már ő folytatja a beruházást, aminek keretében egy villa épül a területen. 

Az Etna General Kft. jóvoltából a Költő utca és a Hangya utca találkozásában épül a Skyline Residence luxus lakópark. A lakások előértékesítési fázisa 2019 októberében zárul le, melynek során a 42 százalékukat értékesítették. Kerestük a társaságot, de kérdéseinkre nem kaptunk választ.

A Hangya utca páratlan oldalán Városi Gábor építész és a Piarista Rend Magyar Tartományának közös cége, a Svábhegyi Villa Kft. építi a futurisztikus kinézetű Költő Kert lakóparkot. „Jelenleg több kérdést illetően is egyeztetések vannak folyamatban a beruházó, a finanszírozó és a vevők között, amelyek még nem zárultak le. A beruházás előrehaladott, a használatba vételi engedély megszerzése közeli állapotban van, de elmondható, hogy a pandémia negatív hatásai sajnos mind közvetlenül, mind pedig közvetetten ezt a projektet is érintették, amelyekkel folyamatosan meg kell küzdenünk” – válaszolta megkeresésünkre Városi Gábor.

Tájékoztatása szerint a kialakításra kerülő lakások kétharmadának értékesítése már megtörtént, a lakások ára pedig annak függvénye, hogy milyen felszereltséggel vásárolja meg a vevő az ingatlant. „A kivitelezés menetét egy szokásos menetrendhez képest befolyásolja a projekt sajátos megjelenése, egyedisége és komplexitása is, amelyeket az Ön által is hivatkozott két cikkben részletesen ismertettem” – írta. 

Figyelmébe ajánljuk