Gulyás Gergely: Lesz negyedik hulláma a koronavírus-járványnak

  • narancs.hu
  • 2021. július 7.

Belpol

A kormány ezért újabb oltási kampányt indít.

Lesz negyedik hulláma a koronavírus-járványnak, azokat fogja fenyegetni, akik nem oltatták be magukat, a kabinet ezért ismét oltási kampányt indít - jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a most kivételesen szerdán tartott kormányinfón a hvg.hu tudósítása szerint. 

A kampány során

a háziorvosok személyesen is felkeresik azokat, akik 60 évnél idősebbek és még nem oltatták be magukat.

A Magyarországon alkalmazott oltóanyagokkal és különösen a Sinopharm vakcinájával kapcsolatosan a miniszter azt mondta, folyamatosan figyelik valamennyi oltóanyagot, és mindegyik megfelelő. A kínai oltás mellett szól, hogy azt adták be a legtöbb embernek a világon és a WHO is engedélyezte. (Itt érdemes megjegyezni, hogy a WHO a 18-59 éves korosztályra vonatkozóan állította azt, hogy a Sinopharm biztosan hatásos. Arra nem találtak elég bizonyítékok, hogy felelősséggel állítsák, a 60 év felettieket is megfelelően védi.) Arra a kérdésre, hogy mit javasol a kormány azoknak a 60 év feletti időseknek, akiknek negatív az antitesttesztje két Sinopharm-oltás után is, Gulyás úgy felelt - és erről már a Magyar Hang írt -, a többségi vélemény” a szakemberek körében az, hogy vakcinatípustól függően lesz harmadik oltás. Hozzátette, ebben a kérdésben még nincs egységes szakmai vagy gyártói vélemény például arról, mikor kell harmadik oltást adni. Felmerült, hogy kaphat-e harmadik oltást, aki kér; a válasz erre az volt, ez az orvosi protokolltól függ, de amíg nem szerepel benne, addig nem lesz orvos, aki beadja. Szintén kérdésre válaszolva mondta el a miniszter, hogy még mindig nagyon kevés, 10-20 körüli delta variánssal fertőzött van Magyarországon. Azt nem tudni, hogyan kapták el a vírust.

Homofób törvény

A hvg.hu összefoglalója szerint a kormányinfót Gulyás Gergely azzal kezdte, hogy a kormány a mai ülésén megállapította: a Magyar Közlönyben erről megjelent kormányhatározat időtálló, és az Európai Parlamentben a homofób törvényről zajló vitára már azelőtt reagált, hogy az megtörtént volna. Ezután felháborítónak nevezte, hogy a jogszabályról szóló jelentést egy olyan máltai képviselőre bízták, akit meleg bosszúpornó miatt ítéltek el. Gulyás szerint Brüsszel azt akarja elérni, hogy LMBTQ-aktivistákat engedjenek be az iskolákba és az óvodákba, majd megismételte a kormány álláspontját, mely szerint a gyermekvédelem állami feladat, a gyerekek nevelése azonban csak a szülőkre tartozik.

Magyaroszág áll minden jogi vita elébe

- tette hozzá.

Az ATV arra volt kíváncsi, hogy ha az Európai Bizottság a homofób törvény visszavonásához kötné a helyreállítási terv elfogadását, akkor korrigálnák-e a jogszabályt. Gulyás szerint a zsarolás nem a Bizottság eszköze, de ha az Európai Bíróság kötelezi majd őket a törvény módosítására, akkor megteszik, mert a bírósági ítéleteket mindig tiszteletben tartják.

Az RTL Klub megkérdezte: mit tanácsol Gulyás annak a tinédzsernek, akinek kérdései lennének a nemi identitásáról, de a szüleihez nem mer fordulni. Gulyás szerint egy tinédzser bárkihez forduhat, kérdezni bárkit lehet, akár egy tanárt is, a törvény téves interpretációjának nevezve a kérdést.

"Ha egy gyerek odamegy egy tanárhoz és kérdez valamit, a tanár pedig arra válaszol, ezzel semmi baj nincs"

- mondta Gulyás, riasztó példának nevezve azt, amikor az Egyesült Államokban transzneműek mennek be az iskolákba és arról beszélnek, hogyan váltottak nemet.

Intézkedések az építőipari anyagok drágulása miatt

A miniszter ismertetése szerint úgy döntött a kormány, hogy az exportkorlátozás az uniós kötelező notifikációs eljárás miatt csak október1-jétől lép hatályba, de addig is az EKR-rendszerben regisztrálni kell több építőanyag, így az acél, a vas, a szigetelőanyagok, a homok, a kő, a kavics és a sóder szállítását. Ami az Orbán Viktor által korábban említett extraprofitadót illeti, Gulyás azt mondta: egy bizonyos, a kormány által meghatározott szint (vagyis hatósági ár) feletti áron való értékesítésre kiegészítő bányajáradékot vezetnek be a 3 milliárdot meghaladó árbevételű cégek esetén.

Kibővítik ugyanakkor a Gazdasági Versenyhivatal jogkörét (a versenyhatóság már vizsgálódik az építőanyagpiacon kialakult helyzet miatt), az Építésügyi Minőségellenőrző Hatóság pedig azt vizsgálja, a hiánycikknek számító, emiatt dráguló termékeket milyen helyettesítővel lehet pótolni.

Egyebek

  • Gulyás Gergely szerint nem gyerekesek a kormány új plakátjai, amelyeken emojikkal népszerűsítik a nemzeti konzultációt. Egy jó reklám felkelti a figyelmet, és örülök, ha ez sikerült - mondta a miniszter.
  • A civil szervezetek támogatóit csak meghatározott összeg felett kell nyilvánosságra hozni, de erről majd csak azután tudnak többet mondani, hogy megjelent az erről szóló rendelet.
  • A Magyar Hang újságíróját megint nem engedték be a kormányinfóra. Gulyás Gergely ezt egyrészt helyhiánnyal magyarázta, másrészt azzal, hogy kevesen olvassák a lapot. (Rendszeresen jelen van ugyanakkor a kormányinfókon több olyan, a kormánynak kedves sajtóorgánum, amelyek gyakorlatilag láthatatlanok, vagy olvasottságukat, példányszámukat nem is auditálják.)

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk