Angela Merkel választási győzelméért imádkozik Orbán

  • narancs.hu
  • 2017. június 27.

Belpol

Miközben a német kancellár politikájával homlokegyenest ellenkező dolgokról beszél.

„Mondjunk csendes imát Angela Merkel győzelméért” – kérte párttársaitól Orbán Viktor a Fidesz Bálnában tartott, nemzeti konzultációt lezáró kampányeseményén.

A 444 szerint Merkel úgy került elő a miniszterelnök beszédében, hogy Orbán „történelemhamisításnak nevezte, hogy a német sajtó a migránsok 2015-ös beengedését Magyarország nyakába akarja varrni. De Orbán szerint most három hónapra jegeljük a németekkel folytatott vitáinkat, mert ott kampány van.”

Orbán úgy látja, Martin Schulz, aki a német szociáldemokraták színeiben Merkel ellenfeleként indul a kancellári posztért, bele akarja rángatni a magyarokat a szeptemberi választások előtti kampányba, ezért „magyarellenes epeömlésektől sem riad vissza.”

Mivel Merkel támogatására Orbán hallgatósága nem reagált a leglelkesebben, a miniszterelnök hozzátette: „igen, a nemzetszolgálat néha személyes áldozatot is kíván.” Itt nyilván nem arra gondolt, hogy Merkel személyes politikai tőkéjét is kockáztatta a menekültek melletti kiállásával, hanem hogy a magyar érdekekért ő (mármint Orbán) még a kancellár asszonyt is hajlandó elviselni. Egyébiránt Merkelen tényleg sok múlhat Orbán szempontjából, egyöntetű elemzői vélekedés szerint az Európai Néppárt eddig a németek pozitívabb hozzáállása miatt nem zárta ki a Fideszt soraiból.

Merkel támogatása Orbánt nem zavarta abban, hogy beszédében bírálja a menekültek kvóták szerinti elosztását (Merkel egy lényeges törekvését), és a szorosabb európai integrációt, ami felé a Merkel-Macron tengely viheti az Uniót.

Figyelmébe ajánljuk