ÁSZ elnök: ha nem kell ennyi munkás, akkor majd újra módosítják a munkaerőpiaci szabályozást

  • narancs. hu
  • 2019. január 2.

Belpol

A gazdaságfehérítés újabb eszközét látja a túlórakeret növelésében Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke.

A kormánypárti média részeként működő Világgazdaságnak adott interjújában Domokos László ÁSZ elnök a rabszolgatörvénnyel kapcsolatban úgy fogalmazott: "a vállalkozók eddig is megoldották, hogy a dolgozóik elvégezzék a munkát, legfeljebb eddig csak zsebbe, feketén mentek ilyenkor a pluszmunkáért járó juttatások. Most mindenki számára tisztább helyzet keletkezik. A megoldás rugalmasabbá teheti a cégeket, és jó a munkavállalóknak is, hiszen közös megegyezésen alapuló szerződés szerint, legálisan történik a túlmunkavégzés bérének, majd a túlóráért járó juttatásoknak a kifizetése.

Az ÁSZ elnöke arra nem tért ki, hogy mikor is jutnak hozzá a 3 éves elszámolási idő alatt a pénzükhöz a dolgozók. Viszont jó eszköznek tartotta a munkaerőhiány kezelésére, ha pedig „néhány év múlva változik a gazdasági, munkaerőpiaci helyzet, akkor a parlamentnek joga, lehetősége és kötelessége is lesz, hogy módosítson a munkaerőpiaci szabályokon”.

A Soroksár és Kelebia közötti vasútvonal fejlesztésével, illetve az állami építkezések költségelszállásával kapcsolatban szintén tett egynéhány érdekes kijelentést. „Az olimpiát reálpolitikai okokból nem vállaltuk, ám a kérdés napirenden maradt, a 2024-re tervezett fejlesztések jó része elkészül. (...) Majd később: az állami beruházások költségei "a megvalósításoknál megugrottak akár 60-70 százalékkal is". A gondot Domokos szerint az okozta, hogy "az állam gyakorlatilag saját magának drágította meg  a beruházásokat, hiszen az építőcégek az egyik állami beruházást hagyták ott egy másikért".