Átlagban heti egy tiltott határátlépő Gyula térségében

Belpol

A kormányzati propaganda folyamatosan azzal riogat, hogy könnyen válhatunk “bevándorló országgá”. A számok mast mutatnak.

“Ha nem állnának katonák ezrei a magyar határon, akkor naponta több ezer menekült érkezne a Németországba. Ez a szolidaritás” – mondta Orbán Viktor a múlt héten Berlinben, ám ezúttal a valóság nehezen hajlik a Magyar miniszterelnök akarata szerint. Ha ugyanis tényleg migrációs nyomás alatt állna Magyarország, akkor az – a szerb-magyar határszakaszon felépített kerítés miatt – a magyar-román határszakasznál is érződne, hiszen a bevándorlók és a menekültek a határzárat kikerülve ott juthatnának át könnyebben.

A Gyulai Határrendészeti Kirendeltség által ellenőrzött közel 30 kilométeres határszakasz átkelőhelyein azonban 2017-ben nem történt “tehergépjárművekben történt megbújásos módszerrel elkövetett tiltott határátlépés”. Az illegális migrációhoz kapcsolódó jogellenes cselekmények száma az összes intézkedés elenyésző, mindössze 3,5 százalékos arányát tették ki. A 2016-os év alacsony bázisához mérten is jelentős mértékben, 22 (!) százalékkal csökkent tavaly az illegális migrációhoz kapcsolódó eljárások száma – értelemszerűen folyamatosan csökken tehát az embercsempészés bűncselekményét elkövetők száma is. Ezen a magyar-román határszakaszon 2016-ban öten, míg tavaly ketten követték el ezt a bűncselekményt. A tiltott határátlépést elkövetők száma 2017-ben itt 54 fő volt. Vagyis átlagosan minden hétre jutott 1 tiltott határátlépő.

Két évvel ezelőtt is ekkora nagyságrendről számolt be a Gyulai Határrendészeti Kirendeltség. A hasonló számok és tendenciák ellenére Görgényi Ernő gyulai polgármester (Fidesz) menekülthordákról beszélt akkor. Igaz, még előtte voltunk a 2016 őszi ún. „kvóta-népszavazásnak”(amely utóbb érvénytelen és eredménytelen let), vagyis a hevületet magyarázhatta a kampányláz is.

Magyar Narancs - Publicisztika

Hol vannak a városvédők, a zsurnaliszták, az építészek, a víz, föld, levegő munkacsoportok?

A migrációval kapcsolatos június végi brüsszeli EU-csúcson elhangzott, hogy a Törökországgal megkötött menekültügyi megállapodás eredményeként 2015 októberéhez képest 95 százalékkal csökkent az Európai Unióba irányuló illegális határátlépések száma, ugyanakkor erősödött a migrációs nyomás a Földközi-tenger keleti és nyugati térségében. Ezek a számok és tendenciák teljes összhangban vannak a magyar-román határ egy rövid, alig 30 kilométeres szakaszát ellenőrző gyulai kirendeltség legfrissebb számaival.

2015-ben a Fidesz-kormány eljátszott a gondolattal, hogy a 448 kilométeres magyar-román határszakaszon is kerítést épít. A magyar-szerb határon megépített kerítés hossza 155 kilométer, amelynek végösszege 270 milliárd lett, s ennek felét – sikertelenül – az Orbán-kabinet az EU-val próbálta kifizettetni.

Neked ajánljuk