Milyen igazolvánnyal utazhatunk a nyáron Európában?

Auszvájsz és tesztbeszéd

Belpol

Júliustól jön az uniós Covid-igazolvány, de továbbra is kérdés, mi lesz azokkal a magyarokkal, akiknek kínai vagy orosz vakcina jutott.

Május 20-án az Európai Parlament és a tagállami kormányok képviselői megállapodtak az egységes európai Covid-igazolvány részletszabályairól. Az uniós rendelet kompromisszumos szövegét megszavazta az EP illetékes szakbizottsága, a június 7-i héten kerül a parlament plenáris ülése elé, utána a tagállami miniszterek is jóváhagyják, és július 1-jétől élesedhet az EU-n belüli szabad utazást nagyban elősegítő új rendszer.

A rendelet értelmében júliustól az uniós kormányok egy közösen elfogadott szabvány alapján igazolják majd, hogy állampolgáraik átestek a koronavírus-fertőzésen, megkapták valamelyik Covid-elleni védőoltást vagy negatív teszteredményt produkáltak. Ha egy tagállam úgy dönt, hogy mentesíti a beutazási korlátozások alól a fertőzésből felgyógyultakat, a beoltottakat vagy a negatív teszteredményt felmutatókat, akkor ezt az elvet megkülönböztetésmentesen kell alkalmaznia, tehát el kell fogadnia az összes többi tagállam által kiállított Covid-igazolványt is.

Maradt azonban a szövegben egy kivétel, ami potenciálisan több millió magyarnak okozhat kellemetlenséget: csak az Európai Gyógyszerügynökség (European Medicines Agency – EMA) által engedélyezett védőoltásokról kiállított igazolványokat lesz kötelező elfogadni. A tagállamok szabadon eldönthetik, hogy az egyéb vakcinákkal oltottakat hogyan kezelik. A Magyarországon használt kínai és orosz vakcina még nem kapta meg az európai engedélyt, így akiket ezekkel oltottak, hátrányos helyzetbe kerülhetnek. E két vakcina használatára a magyar kormány komoly kampányt épített, nem csoda hát, ha most gőzerővel dolgoznak azon, hogy minél több európai ország elfogadja a keleti oltásokat is. Szijjártó Péter kétoldalú megállapodásokról tárgyal, Orbán Viktor pedig abban bízik, hogy senkinek nem lesz érdeke akadályt gördíteni a magyar turisták elé.

Az Átlátszó Koronamonitora szerint közel 1,9 millió magyart oltottak be eddig Sino­pharm­mal vagy Szputnyik V-vel. A keleti vakcinákból összesen 3,5 millió embernek elegendőt rendelt a kormány, de a regisztráció és az oltási kampány lassulását figyelve valószínűtlennek tűnik, hogy a teljes készletet felhasználják (különösen a kínai vakcinából maradhat felesleg). Az EU-ban Magyarország mellett csak Szlovákia engedélyezett EMA-jóváhagyással nem rendelkező vakcinát; május végén hosszas huzavona után zöld jelzést adtak a Szputnyik V-nek, de egyelőre csak 200 ezer adagot terveznek felhasználni. A 2 milliós rendelés maradékát majd akkor hívják le a szlovákok, ha az európai engedélyt is megszerzi az orosz vakcina.

Koronav?rus - Belgium

 
Vár a nagyvilág
Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Főszabály, kivételekkel

A készülő uniós rendelet úgy fogalmaz, hogy ha egy vakcina megkapja az EMA pecsétjét, akkor azoknak az igazolványát is kötelező elfogadni az EU-s keretrendszerben, akiket még a központi engedély kiállítása előtt oltottak a szóban forgó vakcinával. Sokan azt remélték, hogy az EMA még az EU-s rendelet júliusi hatálybalépése előtt rábólint a Szputnyikra; idő még most is lenne erre, ugyanakkor inkább a folyamat elhúzódása várható, a Bild am Sonntag a múlt héten például arról írt, hogy a német kormány legkorábban szeptemberi jóváhagyással számol. A Sinopharm gyártója pedig be sem adta az engedélykérelmet az EMA-hoz, így a kínai vakcina európai engedélyezése nincs napirenden. Szerepel viszont a Sino­pharm a WHO által vészhelyzeti használatra ajánlott vakcinák között, és az ilyen oltóanyagok elfogadására az uniós rendelet is „ösztönzi” a tagállamokat. Ez azonban nem kötelező, tehát nem lesz tilos pluszfeltételekhez kötni a Sinopharmmal oltott magyarok utazását.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.