Tartalom

MaNcs 33. évf. 22. sz. (2021-06-03)

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Beismerő vallomás

Június 1-jén Laura Codruța Kövesi volt román korrupcióellenes főügyész vezetésével megkezdte működését az Európai Ügyészség.

A szerk.

A szerk.

A semmi közepén

„Nem fognak tőlem megszabadulni akkor sem egyébként, hogy ha a terveik teljesülnének, mert parlamenti képviselőként itt fogok maradni, mint bérből és fizetésből élő még sokáig az önök nyakán, ne reménykedjenek. Úgyhogy számíthatnak az együttműködésemre a következő húsz évben” – Orbán Viktor reagált így hétfőn az Országházban Arató Gergely (DK) azonnali kérdésére.

A szerk.

A szerk.

Bérből és osztalékból

„Bennünket, munkavállalókat is, akik bérből és fizetésből élünk – én is közéjük tartozom –, szóval bennünket is megviselt ez a járvány.” Orbán Viktor e félmondattal tette emlékezetessé szokásos pénteki rádiónyilatkozatát, bár minden igyekezete ellenére sem gondolnánk, hogy ez valóban spontán megnyilvánulás, „kifakadás” volt a részéről.

Publicisztika

Nagy Ádám

Publicisztika

Esendők, mint mi

A Magyar Tudományos Akadémia felemás működéséről  

A Magyar Tudományos Akadémia még mindig a leghitelesebb közintézmények egyike. A felmérések tanúsága szerint bizalmi indexe messze kiemelkedik az átlagból – azt várjuk tehát, hogy akik nálunk okosabbak, azok jobb emberek is. 

Maruzsa Zoltán

Publicisztika

A realitások talaján

Széljegyzet Horn Gábor cikkéhez

Horn Gábor kritikus véleményt fogalmazott meg e lapban az elmúlt évtized oktatáspolitikai fejleményeiről. A szerző várhatóan a jövőben sem lesz a kormány támogatója, érdemes azonban megvizsgálnunk mindazon állításait, amelyekre a kritikáját alapozza.

Egotrip
Belpol

Interjú

Belpol

„Mindhárman meg tudják verni Orbánt”

Bruck Gábor kommunikációs és kampányszakértő az ellenzék esélyeiről

A gyurcsányozás lejárt lemez és már nem árt az ellenzéki együttműködésnek, a Jobbik stratégiája eddig nagyon jó, a bizonytalan szavazók döntő többsége végül Orbán ellen szavaz majd. Bruck Gábor beszél egyebek mellett az öregedő Orbánról is, aki szerinte elfogadta az őszödi beszéd igazságát.

Jön a pedofil-adatbázis

Belpol

A Kaleta-csapda

Nyilvántartással, foglalkozástól eltiltással, szigorúbb büntetési tételekkel harcolna a Fidesz a pedofilok ellen. Adatvédelmi, büntetőjogi és gyermekjogi szempontból vizsgáltuk meg a törvényjavaslatot, amely a legtöbb szakértő szerint jó irányba mutat, de rengeteg kérdést felvet.

Milyen igazolvánnyal utazhatunk a nyáron Európában?

Belpol

Auszvájsz és tesztbeszéd

Júliustól jön az uniós Covid-igazolvány, de továbbra is kérdés, mi lesz azokkal a magyarokkal, akiknek kínai vagy orosz vakcina jutott.

A szegedi harmadik híd

Belpol

A jövőben marad

Megépül a déli Tisza-híd Szegeden, ha polgármesterré választják – ezzel kampányolt 2019-ben a kormánypárt által támogatott Nemesi Pál, ám nem tudta legyőzni Botka Lászlót. Nemesi most kormánybiztos, a hídért dolgozik, s a beruházásból a következő önkormányzati választásokra már lehet valami.

Korrupció a Nemzeti Örökség Intézetében

Belpol

Fű, fa, virág, félmilliárd

500 millió forintot szipkázhattak ki a Nemzeti Örökség Intézetéből; a főigazgató távozott, és Boross Péter korábbi miniszterelnök is lemondott a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnöki tisztségéről. Az intézet dolgozóit egy kormányrendelet értelmében nem vonják ún. megbízhatósági vizsgálat alá.

Külpol

Interjú

Külpol

Junta Európában

Wojciech Przybylski szakértő Belaruszról, a terrorról és az ellenállásról

A tavaly késő nyári euforikus tüntetések után a Lukasenka-rezsim módszeresen, a tömeges erőszak gátlástalan alkalmazásával elfojtani látszik az ellenállást. A belaruszok szabadságharcáról a térség kiváló lengyel szakértőjét, a varsói Res Publica Foundation elnökét, a Visegrad Insight című folyóirat főszerkesztőjét kérdeztük.

Sorköz

Interjú

Sorköz

„Ha hezitálsz a szerelemben”

Jón Kalman Stefánsson író

A Menny és pokol trilógia izlandi szerzőjével Zoomon beszélgettünk az ördög és a költészet viszonyáról, irodalmi és zenei hatásokról és persze a magyarul nemrég megjelent kötetéről, az Ástáról is.

Kritika

Opera

Kritika

Kezében líra

Giordano: Andrea Chénier

Ezúttal a nyakazás nem marad el, ráadásul élőben nézhettünk végre egy operapremiert! A nagy francia forradalom idején játszódó, s a történeti hitelű címszereplőt és félig fiktív kedvesét a guillotine felé útnak indító Giordano-mű tehát visszatért a repertoárra, amelyről voltaképp nem is oly régóta hiányzott.

Könyv

Kritika

Kirakós

Jón Kalman Stefánsson: Ásta

Az Ásta, akárcsak a szerző Menny és pokol-trilógiája, rendre kérdésekkel fordul az irodalom, illetve a nyelv mibenléte, szerepe felé.

Színház

Kritika

Se füle, se farka

Valcz Péter: Állati színjáték

Mitől lesz valami gyerekelőadás, és mitől családi? Családi előadásnak általában az olyan, gyerekeknek szánt előadásokat nevezzük, ahol a nézőtéren ülő szülők vagy nagyszülők sem fontolgatják a menekülés vagy az öngyilkosság lehetőségét.

Könyv

Kritika

Rohanunk a forradalomban

Kiss Judit Ágnes: Kórház az osztályteremben

A történelmi regény régi hagyományra tekint vissza az ifjúsági irodalomban is. A Pagony kiadó új sorozata, az Abszolút töri ezt a rugalmasságot használja ki, miközben reagál arra a jelenségre is, hogy a kötelezőként vagy ajánlottként olvasandó történelmi regényeket egyre kedvetlenebbül veszik kézbe a diákok.

Kiállítás

Kritika

Vendégsztárok

Vágyott szépség. Preraffaelita remekművek a Tate gyűjteményéből

A modernizmust hajlamosak vagyunk formabontó művészeti elgondolásnak tekinteni, amelytől semmi nem áll távolabb, mint a klasszicizálás. Elnézve a preraffaeliták elbűvölően szép festészetét, nehéz elhinnünk, hogy mindez a gyönyörűség a maga születése idején forradalmi tett volt.

Lemez

Kritika

A nagybirtokos

Lise Davidsen: Beethoven – Wagner – Verdi

Lassan már ideje lenne jelezni: az élet igazságtalan. Sajnos még az istenáldotta nagy tehetségekkel szemben is.

Zene

Interjú

Zene

„Biztosan átszűrődik”

Berger Dalma énekes

A Volkova Sisters feloszlása után DB Armitage néven kezdett szólókarrierbe, és úgy véli, hogy sok tehetséges művész azért nem tud most alkotni, mert a túlélésre kell koncentrálnia. A Londonban élő előadóművésszel tánczenés irányba haladó szólódalairól, Bowie-imádatáról és a járvány zeneiparra gyakorolt hatásairól is beszélgettünk.

Színház
Film

Tévésorozat

Film

Lassú menekülés

A Moszkitó-part

„Vissza a természetbe!” – adta ki a jelszót Rousseau a 18. században – majd 1986-os filmjében Peter Weir bemutatta mindennek antitézisét: nem a civilizáció rontotta meg az embert, hanem maga az ember hordozza magában a romlást.

Film

Film

Egyensúly

Kocsis Ágnes: Éden

Generációjának talán legegyedibb hangú filmese, Kocsis Ágnes tíz év után jelentkezik új munkával. Első két filmjével igen magasra tette a lécet, a Friss levegő (2006) és a Pál Adrienn (2010) is kényelmetlenül ismerős hétköznapiságból bontott ki az emberi létezés alapparamétereire vonatkozó, egyetemes érvényű állításokat.

Visszhang

Visszhang: lemez

Visszhang

Alice Cooper: Detroit Stories

A 73 éves horror-mókamester első albumát Frank Zappa adta ki még 1968-ban Los Angelesben, de a virágkorszak közepén senki nem volt kíváncsi rá és az együttesére.

Visszhang: animációs film  

Visszhang

A Mitchellék a gépek ellen

Körülbelül a félidőnél járunk, amikor a Mitchell család két hozzájuk hasonlóan tökkelütött, épp ezért az ő oldalukon álló androiddal a robotapokalipszis elől menekülve bevetik magukat egy plázába.

Visszhang: lemez

Visszhang

St. Vincent: Daddy’s Home

Már most úgy tűnik, hogy a St. Vincent néven alkotó Annie Clark lett az új évszázad első negyedének egyik legfontosabb, sokoldalú (alter-)popikonja.

Visszhang: online koncert

Visszhang

Elefánt

Bő féléves tiltás után, a múlt héten az első élő koncertekre is sor került, de Szendrői Csaba zenekara még egy online eseményt hirdetett meg pünkösdhétfőre – remélhetőleg az utolsót.

Visszhang: film

Visszhang

A világ dicsősége

Tipikusan olyan cím az eredeti Gloria mundi, amit nagyon nem kellett volna lefordítani.

Visszhang: film

Visszhang

Zuhanás

Kísértet járja be a filmvilágot, a rideg, erőszakos amerikai apák kísértete.

Visszhang: tévésorozat  

Visszhang

Fogásról fogásra

Az afroamerikai ételek szerepe az Egyesült Államok történetében

A gasztronómia nemcsak művészeti és testi élvezet forrása, hanem a nemzeti, etnikai identitás ápolásának eszköze is.

Interaktív

Interaktív

Egy hét tudomány 2021/22.

Rövid hírek: vírus, vulkánkitörés, hurrikán és mindenféle istencsapása. Plusz izgalmas tudományos felfedezések.

Interaktív

Szüret 2021/22.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

tévésmaci

Interaktív

Papagájfestékbolt

Amikor Sztupa és Troché elvesztették a közeli világvárosban álló székházuk kulcsait, az észlelés után rögtön a kulcscsomó keresésére indultak, mint tette volna bárki más.

Lokál

Interjú

Lokál

Kapaszkodók nélkül

Kovács Vera szociológus az akadálymentesítésről

Magyarországon a lakások akadálymentesítésével nem foglalkozik érdemben senki, pedig a mozgáskorlátozott emberek életminősége gyakran múlik a fizikai akadályok leküzdhetetlenségén. Az Utcáról Lakásba! Egyesület egyik alapító tagja szerint az állami hivatalok és az önkormányzatok lényegében átnéznek rajtuk.

Futárélet Budapesten

Lokál

Csoki a lábtörlőn

Mennyit tekernek, hány címre mennek és mennyit keresnek a biciklis futárok, akiktől nap mint nap ételt rendelünk? Régi versenyzőkkel beszélgettünk és olyanokkal, akik a koronavírus-járvány alatt álltak futárnak.

Gasztro