Az Alkotmánybíróság helyben hagyta Borkai Zsolt büntetését

  • narancs.hu
  • 2019. október 18.

Belpol

Ez még egy korábbi ügy... Jogosan bírságolták meg, amiért gyerekekkel kampányolt.

Korábban, még a botrányt kiváltó videó és az azt követően napvilágra került információk közzététele előtt Borkai Zsolt kampányával kapcsolatban a legnagyobb visszhangot kiváltó hír az volt, hogy két másik fideszessel együtt a győri ítélőtábla megbüntette, amiért politikai kampányukhoz gyerekeket használtak fel.

Az akkori döntés szerint Győr polgármesterének 345 ezer forintot kell fizetnie, amiért szeptemberben fél éven belül másodszor is sikerült átadnia egy futópályát Győrszentivánban, ahová a kedvéért a helyi kisiskolásokat is kivezényelték a szüleik jóváhagyása nélkül.

A bíróság pedig mindezt „megrendezett kampányeseménynek” minősítette, mondván, az esemény célja kizárólag népszerűségük növelése volt a kampányidőszakban.

A hvg.hu cikke szerint Rákosfalvy Zotán azzal érvelt, hogy semmilyen utalás nem történt Borkai jelölti minőségére és a közelgő választásokra, ezért az esemény nem kampányrendezvény volt, az ítélőtábla döntése tehát alaptörvény-ellenes módon korlátozta Borkai és a szintén panaszt tevő Sík Sándor képviselő közhivatal viseléséhez való jogát.

Az Alkotmánybíróság viszont helyben hagyta a győri ítélőtábla döntését. A határozat egy korábbi alkotmánybírósági döntésre utal, amely szerint "egy önkormányzati képviselő kampányidőszakban is gyakorolhatja fennálló megbízatásából fakadó jogait, tehát lehetősége van a törvényi keretek között, tisztségével összefüggésben tevékenységeket folytatni, akár megjelenni egy átadó ünnepségen vagy felújításról szóló beszámolón.

Azonban ilyen esetben a saját felelőssége, hogy az esemény ne váljék a kampány mint politikai tevékenység részévé.

Ellenkező esetben, az ügy körülményeitől függően, így különösen ha az a saját kampány részévé válik, az ilyen esemény minősülhet tiltott kampánytevékenységnek."

Az Alkotmánybíróság emellett kijelentette, hogy "a konkrét esetben az ítélőtábla döntése a Kúria által követett állandó bírói gyakorlaton alapul, amely szerint gyerekeket nem lehet kampánycélokra felhasználni".

Figyelmébe ajánljuk