Elveszíthetik közalkalmazotti státuszukat a szaktanárok egy kiszivárgott tervezet szerint

  • narancs.hu
  • 2019. október 19.

Belpol

„Így rugalmasabban alakíthatók a jogviszonyi és munkafeltételek”.

Október végéig kell Palkovics Lászlónak, az Innovációs és Technológiai Minisztérium tárcavezetőjének a kormány elé terjesztenie az új szakképzési törvényt, valamint a „Szakképzés 4.0” végrahajtási cselekvési tervét – írta meg a Népszava.

A dokumentumok szerint a technikumokban a képzés ötéves lesz, aminek a végén a diákok érettségit és szakképesítést kapnak, a szaképző iskolákban pedig három évig tart az oktatás, ami a szakképesítés megszerzésével zárul.

A kormány az OKJ-s képzési rendszert is megvariálná: 170 alapszakmát alapszakmát csak az iskolarendszerben, szakképző intézményekben lehet tanulni, a célterületekre fókuszáló képzéseket pedig csak felnőttképzés keretein belül.

Új információ, hogy az oktatók munkaviszonyán is változtatnának: közalkalmazottból munkavállalóvá válnak majd, amit azzal indokolnak, hogy így „rugalmasabban alakíthatók” a jogviszonyi és munkafeltételek.

A Népszava cikke 32 milliárd forintba kerülne a processzus, és a speciális oktatói pályamodellt is bevezetnék 2020-tól, amire kellene még 15 milliárd forint. A lap forrásai szerint ebben a formában nem fogják elfogadni az előterjesztést, mert egyes minisztériumokban nem elégedettek vele.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.