„Az állam már régen bevitte a politikát az iskolába!” – Puskás Krisztina, a Nem leszek suliban ötletgazdája

  • Gera Márton
  • 2016. február 23.

Belpol

Tegnap estig 22 ezer diák jelezte, hogy február 29-én, hétfőn nem megy iskolába. Az ötlet gazdájával, egy szülővel beszélgettünk.

magyarnarancs.hu: Miért hozta létre a Nem leszek suliban Facebook-eseményt?

Puskás Krisztina: Igazából ez egy hosszú folyamat vége, szülőként az évek óta látom, hogy ez az oktatási rendszer egyre rosszabb irányba megy, egyre komolyabb problémák vannak. És igen, február 10-én, hogy úgy mondjam, én is úgy ébredtem, hogy elég, valamit most már tenni kell. A létrehozott eseményt először csak az ismerőseim között osztottam meg, aztán úgy gondoltam, nyilvánossá teszem.

magyarnarancs.hu: Tehát nem gondolta, hogy ennyien fognak csatlakozni?

PK: Egyáltalán nem. Azt gondoltam, hogy néhány csatlakoznak, de azt, hogy ilyen sokan, semmiképpen sem. És még van egy hét…

magyarnarancs.hu: Sztrájk lesz ez?

PK: Nem sztrájk, inkább a szolidaritás kifejezése egy újfajta módszerrel. Modern, passzív ellenállás – talán ezt lehetne mondani. A szülők mindössze egynapos figyelemfelhívással kívánják demonstrálni, hogy ők is az oktatási rendszer megváltoztatását kérik.

false

 

magyarnarancs.hu: „Gyerekkel zsarolni a kormányt munkahelyi viták érdekében nem igazságos, a gyereknek fognak kárt okozni!” – ezt Lázár János mondta. Mit szól hozzá?

PK: Nem gondolnám, hogy ez zsarolás, egyszerűen csak kifejezzük a szolidaritásunkat a pedagógusok mellett. Egyébként nekem erről az a véleményem, hogy az állam már régen bevitte a politikát az iskolába: a kötelező politikai beszédek végighallgatásával, a mindenféle látogatásokkal, és azzal, hogy a rendezvényeken biodíszletnek használják a gyerekeket. Én úgy gondolom, hogy ha az állam mint intézményrendszer ezt megteszi a gyerekünkkel – ha tetszik, ha nem –, akkor szülőként nekem is jogom van az értékrendemet a gyermeken felé közvetíteni, és ezt kifejezni.

magyarnarancs.hu: A pedagógusok felől milyen reakciók érkeztek?

PK: Alapvetően pozitív a visszajelzés, ami annak is köszönhető, hogy a Pedagógusok Sztrájkbizottságának 25 pontját, illetve a Civil Közoktatási Platform törekvéseit a pedagógusok többsége elfogadja és támogatja. És láttuk a kockás inges tiltakozás kapcsán is, hogy nagyon sokan az ügy mellett állnak. Nem gondolnám, hogy itt komoly atrocitástól vagy bosszúállástól kellene bárkinek tartania, akár nem megy iskolába, akár megy. Szerintem mind a pedagógusoknak, mind nekünk, szülőknek kellett ez az összefogás, hogy lássuk, nem pusztán az a tömeg támogatja a változást, amelyik kiment a Kossuth térre, hanem sokkal nagyobb bázis van mögötte.

magyarnarancs.hu: Gondolom, voltak negatív visszajelzések is.

PK: Persze, ez tagadhatatlan. Volt, aki azt mondta, teljesen egyetért, de a gyerek azért menjen iskolába, de ez szerintem abszolút pozitív, mert mindössze a módszerrel volt problémája, a kezdeményezést alapvetően támogatja. Azok viszont nagyon kevesen vannak, akik teljesen elutasítják, meg lehet nézni az ellenünk szerveződő kezdeményezést nagyjából 150 ember jelezte, hogy részt vesz azon.

magyarnarancs.hu: Hány gyermeke van?

PK: Kettő. A nagyobb felsős, a kisebb csak most fog majd óvodába menni.

magyarnarancs.hu: Szülőként mit tapasztalt az oktatási rendszerből?

PK: Van, amit közvetlenül éreztem a gyermekkel való tanulás és iskoláztatás kapcsán, és van, amit csak közvetve. Folyamatosan tapasztaltam a gyerekem leterheltségét, a kötelező óraszámok növelését, a mindennapos testnevelés megvalósíthatatlanságát… Lehet, hogy jó ötlet a hit- és erkölcstan bevezetése, de azzal, hogy kötelezővé tették, olyan helyzetbe sodorták az iskolákat és a gyerekeket, amelyből esélyük sem volt kimászni, és megosztotta a gyerekeket. Az osztálylétszámok tragikusan magasak, közben ott van az iskolák felszereltsége, a tanárok a kezüket tördelve kérik, hogy mit hozzunk be. A legszuperebb tanár kezét is úgy megkötötték, hogy tehetetlen bizonyos kérdésekben. A tankönyveket minden év elején átnézem, mert sokszor tárgyi tévedések vannak benne, a megosztó és diszkriminatív nézetekről meg nem is beszéljünk.

magyarnarancs.hu: Mit gondol, érdekelni fogja a kormányzatot, hogy egy hétfői napon pár tízezerrel kevesebb diák lesz az iskolákban?

PK: Ha nem vakok, akkor igen, érdekelni fogja őket, kinyitják a szemüket, és látják a folyamatot, hogy egyre nagyobb és nagyobb az elégedetlenség. Szerveződhet a szülők részéről is olyan összefogás, amely kikényszerítheti a valós változást az oktatási rendszerben. Én bízom benne, hogy a kormányzat lesz olyan bölcs, és veszi ezeket a finom jeleket.

magyarnarancs.hu: „Legyen ez az első figyelmeztetés”, írja az esemény oldalán. Lesz második is?

PK: Ha nincs változás, akkor lesz. Nem feltétlen Puskás Krisztina fog azok mögött állni, de ha nem lesznek valódi reformok, biztosan lesznek hasonló lépések.

Figyelmébe ajánljuk