Lakj okosan! – Játékosan az egyre szűkülő lakhatási támogatásokról

  • narancs.hu
  • 2016. február 22.

Belpol

Ha valakit már a Szociopoly is kétségbe ejtett, a Lakj okosan! sem fogja boldoggá tenni.

A Habitat for Humanity Magyarország új online játékával, a Lakj okosan!-nal kíván rámutatni arra, hogy milyen szűk körben (ráadásul csak a tehetősebbek számára) vehetők igénybe a főbb állami és önkormányzati lakhatási támogatások. Éves jelentéseikben régóta hangsúlyozzák, hogy a központi költségvetésből egyre kisebb arányban jut forrás a lakhatási szegénységben élők helyzetének javítására, viszont a jobb helyzetűek ingatlanvásárlásának ösztönzésére annál nagyobb összegek mennek el. Ez a helyzet a központi lakásfenntartási támogatás és az adósságkezelési szolgáltatás eltörlésével, az új építésű ingatlanok áfájának csökkentésével és a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) legutóbbi kibővítésével csak romlott.

„Vonzónak találod a CSOK-ot, és szeretnéd megtudni, hogy akár már két gyerekkel vagy használt lakásra is igényelhető-e? Közműszámláid kifizetéséhez támogatást kérnél? – áll a Habitat felhívásában. – Alakíts ki magadnak egy karaktert, vagy bújj az egyik előre kitalált személy bőrébe, és megtudhatod, hogy kik, milyen feltételekkel vehetik igénybe a CSOK-ot, vagy az adósságcsökkentési támogatást. Ráadásul a játék végén össze tudod hasonlítani, kinek milyen mértékben támogatja lakhatását az állam.” Hozzáteszik, az eredmény meglepő lesz. Vagy talán annyira mégsem.

A Lakj okosan! öt különböző anyagi és lakhatási helyzetben lévő ember szempontjából mutatja be a lakhatási támogatásokat és azok egyenlőtlen elosztását. Épp úgy végignézhetjük a települési lakásfenntartási és adósságcsökkentési támogatás (mint „rászorultsági alapon” igényelhető támogatások) szabályait, hozzáférhetőségi feltételeit vagy összegeit, mint a CSOK és a lakáspénztárak támogatását (mint befektetett önerőt feltételező, azzal arányosan növekvő lakhatási támogatások). A készítők azonban figyelmeztetnek: ne legyenek illúzióink, az elszámolásnál és a különböző karakterek összehasonlításánál egyértelműen kirajzolódik, hogy általában jobban járnak azok, akiknek eleve jobb a pénzügyi és lakhatási helyzetük. A játék kialakítását a Norvég Civil Alap támogatta.

Figyelmébe ajánljuk