Az állam nem ad több pénzt, legyenek csak életveszélyben a nyugdíjasok

  • narancs.hu
  • 2017. október 28.

Belpol

A rendszer elavult, a Magyar Vöröskereszt kilép.

Egyre inkább úgy tűnik, hogy Zala megyében veszélybe kerülhet az időseknek fenntartott házi segítségnyújtás. Erre azoknak az időseknek van szükségük, akik egyedül élnek, és a csuklójukon viselt, karórára hasonlító kis eszközön jelezhetnek, ha baj éri őket, netán elesnek vagy mozgásképtelenné válnak, így nem tudnak telefonálni. Ezt a rendszert Zala számos településén a Magyar Vöröskereszt üzemelteti, de – ahogy azt péntek esti Híradójában közölte az RTL Klub – pénzhiány miatt veszélybe került a segítségnyújtás, így a szervezet minden bizonnyal nem vesz részt tovább ebben.

A Vöröskereszt azért fog kiszállni, mert szerintük annyi pénzből nem lehet fenntartani a rendszert, amennyi a rendelkezésükre áll. A nyugdíjasoknak is kell fizetniük egy jelképes összeget, de a finanszírozás jelentős része az állami hozzájárulásból érkezik, amely a közeljövőben nem fog növekedni. A szervezet már többször jelezte a problémákat az illetékes Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi), egyebek közt azt is, hogy muszáj lenne az elavulttá vált technika fejlesztésére, de a tárca nem ad nekik több pénzt.

Hogy miért nem emelik a támogatás összegét, arra nem adott választ a minisztérium, az RTL Klubnak azt mondták, hogy január elsejétől is lesz házi segítségnyújtás a megyében, ha nem a Vöröskereszttel, akkor majd mással.

Meddig lehet elfedni a magyar egészségügy egyre durvább lemaradását?

A statisztikai információk alapján a magyar egészségügy nemzetközi összehasonlításban egyre rosszabbul teljesít, de ezt a kormány a közvélemény előtt leplezi. Szakmai konferenciákon, sőt kormányzati kiadványokban friss tényeket közöltek arról, hogy a magyar lakosság egészségi mutatói, az ellátás minőségét és elérhetőségét jelző számok és az egészségügyi ráfordítások egyre jobban elmaradnak az Európai Unió, újabban pedig a visegrádi államok átlagától is.

Figyelmébe ajánljuk