Kövér Sargentiniről, bloggerekről és a „padlóra köpni tilos” szabályról

  • narancs.hu
  • 2018.09.21 18:00

Belpol

A házelnök a közszolgálati egyetemen tartott nagy ívű beszédet. Szó esett Kádár parlamentjéről, a meleg kisebbségről, a rossz ellenzékről és a nem létező fékekről, no meg bloggerekről.

Személyét kéretik tisztelni, nem csupán mint magánember, hanem mint az „átlagemberek akarata” is.

Diákoknak tartott előadást a Nemzeti Közszolgálati Egyetem frissen felújított Ludovika-campusán szerdán Kövér László, számolt be róla a Zapadnik blog, amelynek szerzője végigülte az előadást.

Kövér szerint az egyetemeken a fiatalság előtt két út áll: eltölteni úgy az időt, hogy az alkoholizmuson kívül semmi ne ragadjon az emberre, meg úgy is, ahogyan például ők tették, hogy ténylegesen tanuljanak valamit. A beszámoló szerint Kövér sok időt töltött a rendszerváltás kori időkön való merengéssel, így például, hogy régen bezzeg nem kellett házszabályba írni, hogy „padlóra köpni tilos”, mert ezeket az íratlan szabályokat mindenki betartotta.

falseMikor az ellenzék jelenlegi helyzetéről kérdezték, a kádári időkre ugrott vissza, ahol szerinte az alacsony minőségű parlamenti munka oka, hogy a Kádár-korszak parlamentjében egyes törvényekhez, így például a költségvetés elfogadásához kétharmados felhatalmazás kellett. Így alakult ki az a „parlamentarizmusban elfogadhatatlan helyzet”, hogy a kormánynak az ellenzék hozzájárulása is kellett a törvényhozásban. Szerinte lassan már az ellenzék egyik tagjával se lehet tárgyalni, mert teljesen elfogytak azok a politikusok, akik a nemzeti érdekek védelme érdekében hajlandóak lennének velük konszenzusra lépni.

A Sargentini-jelentésról Kövér elismételte azt a téves, de a Fidesz által előszeretettel tolt információt, hogy az Európai Parlament semmibe vette a saját eljárási szabályait, és azért „hamisította meg” a szavazást, hogy a Tanácsnak kötelessége legyen továbbvinni az ügyet. Kövér szerint az Európai Unióban mára a legerőteljesebben támogatott kezdeményezés az LMBTQ-csoport jogai lettek, míg az 50 millió, EU-n belüli, nemzeti kisebbségek polgári jogvédelmével nem foglalkoznak eleget.

A házelnök az orosz viszonnyal kapcsolatban elmondta, hogy bezzeg Gyurcsány is barátkozott velük és nem hajlandóak csak azért ellenséget csinálni Oroszországból, mert azt egyes tengerentúli szereplők úgy akarják.

Elmondta, hogy szerinte az újságírás mint szakma megszűnt létezni, ma pedig már „mindenki újságírónak képzeli magát, akinek van egy diktafonja… meg aki blogger, vagy mi a túró”. 

Kövér László, a Magyar Országgyűlés – azaz a kormányt ellenőrizni hivatott legfőbb közjogi intézmény, hatalmi ág – elnöke felhívta a hallgatóság figyelmét, „nehogy egy pillanatra is elhiggyék a fékek és ellensúlyok rendszerét”, mert úgy egy normális állam se tudna működni. Kövér elmondta, hogy büszkeséggel tölti el, hogy a Fidesz-kormányzás a történelemkönyvek lapjaira is fel fog kerülni, és jóleső érzés számára, hogy nem lábjegyzetként fognak ott helyet kapni.

Neked ajánljuk