Az Állami Számvevőszék is kimondta, hogy a főváros nettó befizetője lett az államnak

  • narancs.hu
  • 2024. március 21.

Belpol

A központi költségvetés részére fizetett szolidaritási hozzájárulás 2021-től meghaladta a működési támogatás összegét.

„A Fővárosi Önkormányzat a 2021. évtől a központi költségvetés felé nettó befizetővé vált, mivel a központi költségvetés részére fizetett szolidaritási hozzájárulás összege meghaladta a központi költségvetésből az ellátott feladatokhoz biztosított működési támogatás összegét” – ismertette az Állami Számvevőszék (ÁSZ) jelentését Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes.

A Telex beszámolója szerint Kiss Ambrus elmondta, az ÁSZ a 2020-2021-2022-es gazdálkodásukat vizsgálta hónapokon keresztül, ez a jelentés készült most el.

„Ez azt jelenti, hogy többet fizet be a Fővárosi Önkormányzat szolidaritási hozzájárulásként, mint amit a központi költségvetésből feladatai ellátására kap”

– mondta a főpolgármester-helyettes, hozzátéve, szerint az ÁSZ-jelentés a Fidesz sokat ismételgetett „hová lett a pénz?” kérdésére is választ ad.

A Számvevőszék által készített táblázatból kiderül, hogy 2020 és 2022 között összesen 24 milliárd többletbevétele lett a fővárosnak. A működésre költött kiadás ezt az összeget 210 milliárddal haladta meg, ebből 63 milliárd forint a kormányt által kivetett, és folyton emelt szolidaritási hozzájárulás volt. Kiss Ambrus szerint az Állami Számvevőszék is cáfolja azt a narratívát, hogy csődbe vitték volna a fővárost.

Az ÁSZ megállapította, hogy „a többlettámogatás nyújtását alapvetően az energiaárak jelentős emelkedése és a gazdasági társaságoknál végrehajtott bérfejlesztések indokolták.” Továbbá kimondták azt is, hogy kevesebb volt a felhalmozási pénz a főváros oldalán, mint amennyi támogatást kaptak – eközben az uniós pénzek nem érkeztek, fejlesztési hitel felvételét pedig nem hagyta jóvá a kormány. Kitértek arra is, hogy a kormánytól a támogatások nem érkeztek be, a Lánchídra ígért hatmilliárdot is a fővárosnak kellett kifizetnie az állam helyett.

A főváros nehéz gazdasági helyzete miatt tavaly „túlélő programot” állított össze, Karácsonyék szerint enélkül a tavalyi évet sem tudta volna végigcsinálni Budapest. A csomag egyik eleme, hogy pert indítottak a közigazgatási bíróságon a Pénzügyminisztérium ellen a szolidaritási hozzájárulás miatt, mert jogi álláspontjuk szerint annak mértéke 25 milliárd forinttal több, mint amire a törvény lehetőséget ad.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk