Az Államkincstár 65 esetben kérte az autóvásárlási támogatás visszafizetését

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. január 17.

Belpol

Szerintük a jogszabályoknak megfelelően és méltányosan járnak el a támogatással kapcsolatos ügyekben.

Kedd reggel először a Telex számolt be arról, hogy köztartozásaik miatt több olvasójukat is a nagycsaládosként kapott autóvásárlási támogatás teljes összegének visszafizetésére szólította fel a Magyar Államkincstár.

Már ez alapján is lehetett sejteni, hogy nem egyedi esetekről van szó, ezért a portál az Államkincstárhoz fordult. Válasz ugyan nem érkezett, az Államkincstár inkább egy MTI-hez eljutatott közleményében magyarázta meg a helyzetet. 

Mint írták:

a nagycsaládosok autóvásárlási támogatásáról megjelent cikkekkel ellentétben a Magyar Államkincstár a jogszabályoknak megfelelően és méltányosan jár el a támogatással kapcsolatos ügyekben.

A program keretében több mint 28 ezer család autóvásárlását támogatta a kormány, ebből mindösszesen 65 esetben (0,2 százalékban) volt szükség a támogatás visszafizetésére szabálytalanságok vagy köztartozások miatt. Az Államkincstár tájékoztatása szerint, amennyiben a szabálytalanságot igazolhatóan könyvelési hiba vagy önellenőrzéssel orvosolható probléma okozta, akkor felülvizsgálják a visszafizetési kötelezettséget. 

A 2021. szeptember 28-ig hatályos rendelkezés alapján akkor jogosult támogatásra a nagycsaládos, ha az adóhatóságnál nincs nyilvántartott köztartozása. Ez alapján nem a támogatás megítélésekor kellett fennállnia a köztartozás-mentességnek, hanem már az igénybenyújtás napján. A köztartozás-mentességről az ügyfélnek a kérelem benyújtásakor kellett nyilatkoznia, és arról is, hogy az általa közölt adatok a valóságnak megfelelnek. Ha ezzel kapcsolatban valaki bizonytalan, a NAV-nál tájékozódhat.

Kiemelték: amennyiben valaki úgy kap támogatást, hogy a nyilatkozata nem felelt meg a valóságnak, az államháztartásról szóló törvény szerinti késedelmi kamattal növelten kell majd azt visszafizetnie. Fontos azonban, hogy erre kizárólag akkor kerül sor, ha valaki a tartozását a felszólítás után sem rendezi. Erre a kincstár a felhívás kézhezvételétől számított 14 napos határidőt biztosít.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Cserna-Szabó András: „Csinálnék egy kocsmát”

Megjelent új novelláskötete, az ösztöndíjakat és a kitüntetéseket elfogadja, ha adnak neki, és nem kérnek cserébe, de abbahagyná az írást, ha rengeteg pénze lenne. Épp ezért senki ne adjon neki! Az utolsó magyarokért is kár lett volna. Cserna-Szabó Andrással beszélgettünk.