Az Államkincstár 65 esetben kérte az autóvásárlási támogatás visszafizetését

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. január 17.

Belpol

Szerintük a jogszabályoknak megfelelően és méltányosan járnak el a támogatással kapcsolatos ügyekben.

Kedd reggel először a Telex számolt be arról, hogy köztartozásaik miatt több olvasójukat is a nagycsaládosként kapott autóvásárlási támogatás teljes összegének visszafizetésére szólította fel a Magyar Államkincstár.

Már ez alapján is lehetett sejteni, hogy nem egyedi esetekről van szó, ezért a portál az Államkincstárhoz fordult. Válasz ugyan nem érkezett, az Államkincstár inkább egy MTI-hez eljutatott közleményében magyarázta meg a helyzetet. 

Mint írták:

a nagycsaládosok autóvásárlási támogatásáról megjelent cikkekkel ellentétben a Magyar Államkincstár a jogszabályoknak megfelelően és méltányosan jár el a támogatással kapcsolatos ügyekben.

A program keretében több mint 28 ezer család autóvásárlását támogatta a kormány, ebből mindösszesen 65 esetben (0,2 százalékban) volt szükség a támogatás visszafizetésére szabálytalanságok vagy köztartozások miatt. Az Államkincstár tájékoztatása szerint, amennyiben a szabálytalanságot igazolhatóan könyvelési hiba vagy önellenőrzéssel orvosolható probléma okozta, akkor felülvizsgálják a visszafizetési kötelezettséget. 

A 2021. szeptember 28-ig hatályos rendelkezés alapján akkor jogosult támogatásra a nagycsaládos, ha az adóhatóságnál nincs nyilvántartott köztartozása. Ez alapján nem a támogatás megítélésekor kellett fennállnia a köztartozás-mentességnek, hanem már az igénybenyújtás napján. A köztartozás-mentességről az ügyfélnek a kérelem benyújtásakor kellett nyilatkoznia, és arról is, hogy az általa közölt adatok a valóságnak megfelelnek. Ha ezzel kapcsolatban valaki bizonytalan, a NAV-nál tájékozódhat.

Kiemelték: amennyiben valaki úgy kap támogatást, hogy a nyilatkozata nem felelt meg a valóságnak, az államháztartásról szóló törvény szerinti késedelmi kamattal növelten kell majd azt visszafizetnie. Fontos azonban, hogy erre kizárólag akkor kerül sor, ha valaki a tartozását a felszólítás után sem rendezi. Erre a kincstár a felhívás kézhezvételétől számított 14 napos határidőt biztosít.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.