Tízezer forintos köztartozások miatt követel vissza 2,5 milliós támogatásokat az állam

  • narancs.hu
  • 2023. január 17.

Belpol

Többen is kerülhetnek kellemetlen helyzetbe. 

A Telex egyik olvasóját felszóllította a Magyar Államkincstár, hogy 15 napon belül fizesse vissza a több mint másfél évvel korábban, négy gyereke után, nagycsaládosként kapott autóvásárlási támogatás teljes összegét és kamatait, vagyis több mint 2,5 millió forintot. 

Az indoklás szerint megállapították, hogy a támogatási kérelem benyújtásakor Péternek köztartozása volt, márpedig a feltételek közt szerepelt a tartozásmentesség, és Péter büntetőjogi felelősséget vállalt arra, hogy az abban szereplő információk valósak. Péter viszont állítja, a felszólítás októberi kézhezvételéig semmilyen elmaradásról nem tudott, és ezért nyilatkozott a kérelem benyújtásakor, hogy nincs köztartozása. 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nemrégiben arról tájékoztatta Pétert, hogy az államkincstárhoz benyújtott nyilatkozat időpontjában tényleg volt egy 52 ezer forintos szja-tartozása, amit már 2019-ben rendeznie kellett volna, de ezt Péter csak 2022 novemberében tette meg (ekkor késedelmi kamatot is fizetett). 50 ezer forintos kisadózó vállalkozói tartozása is volt, amit 2021 augusztusában rendezett, éppen akörül, amikor a kérelmét bírálták el. 

A portál egy másik olvasó hasonló történetét is bemutatta. Edina több részletben halmozott fel 15 500 forint egészségügyi hozzájárulási hátralékot, amit 2020-ban fizetett be. Az államkincstár tőle is kéri a több mint 2,5 millió forint támogatást, ugyanis a kérelem benyújtásakor, 2019 októberében még tartozott az államnak. Edina szerint azonban a kérelem benyújtásakor nem tudott a tartozásról. 

Egyébként a jogszabályok szerint a Magyar Államkincstár feladata volt ellenőrizni a kérelmezők tartozásmentességet, de ez a szabály csak 2021 szeptemberében lépett életbe. Ennek azért van jelentősége, mert amikor Péter és Edina 2019-ben benyújtotta a kérelmét, akkor még nem ellenőrizte őket az Államkincsár.

Vagyis többen is kerülhetnek hasonló helyzetbe. 

A hírportál megkereste az államkincstárat, ahonnan ezidáig nem kapott választ. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk