Ellenzéki aktivistákkal a somogyi szegénységben

„Az Anita itt lakott”

Belpol

A balatoni luxusszállodáktól nem messze, az autópályán túl, ahol az igazi somogyi szegénység dúl, önkéntesek hordják az ellenzéki jelölt újságjait, szórólapjait. Aktivistákat kísértünk a lehetetlennek látszó feladatra. A fideszes sikerpropagandát mindenben cáfolja a tapasztalat.

„Nem tudom, hány kilométer van a lábunkban egy-egy nap után – mondja a kampánycsapat egyik tagja, Márk –, az biztos, hogy reggel nyolctól sötétedésig dolgozunk, megyünk egyik postaládától a másikig. Időnként, ha kint van az udvaron valaki, akkor beszélgetünk is. Elképesztő történeteket hallunk. Ezek egyáltalán nem azt mutatják, hogy Magyarország jobban teljesít. A falvakban rettenetes a munkanélküliség és a kiszolgáltatottság. Nagy a nyomor. Vannak olyan házak, hogy megállunk a kapu előtt, keressük a postaládát és imádkozunk, hogy te jó ég, csak legyen lakatlan! Az nem lehet, hogy itt emberek laknak. És mégis.”

Tavaly óta a posta nem kézbesít címzetlen küldeményeket, így politikai szóróanyagot sem, ezért sokkal nehezebb eljuttatni az üzenetet. Somogy megye 4-es számú választókerülete billegő körzet: Siófoktól Taszárig nyúlik, 71 település, 32 361 postaláda, 64 667 választásra jogosult (ez utóbbi szám bő ezerrel kisebb, mint volt 2018-ban). Ha kiadvány van, annak egy részét „terítik” bevált szórólapozóknak, akik szabadidejükben, hétvégén bedobják a postaládákba a faluban, városban, ahol élnek. Nagyjából egy hét alatt kell kiszórni, így hét közben is menni kell.

Siófokról indul a csapat. Egy autó, tele csomagtartóval. A választáson két számottevő jelölt indul: az ellenzéki előválasztás győztese, Potocskáné Kőrösi Anita (Jobbik) és Witzmann Mihály (Fidesz). Mindketten képviselők jelenleg is: Witzmann nyerte a körzetet négy éve, Potocskáné listáról jutott be – utóbbi stábjával járjuk a vidéket.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk