Ellenzéki aktivistákkal a somogyi szegénységben

„Az Anita itt lakott”

Belpol

A balatoni luxusszállodáktól nem messze, az autópályán túl, ahol az igazi somogyi szegénység dúl, önkéntesek hordják az ellenzéki jelölt újságjait, szórólapjait. Aktivistákat kísértünk a lehetetlennek látszó feladatra. A fideszes sikerpropagandát mindenben cáfolja a tapasztalat.

„Nem tudom, hány kilométer van a lábunkban egy-egy nap után – mondja a kampánycsapat egyik tagja, Márk –, az biztos, hogy reggel nyolctól sötétedésig dolgozunk, megyünk egyik postaládától a másikig. Időnként, ha kint van az udvaron valaki, akkor beszélgetünk is. Elképesztő történeteket hallunk. Ezek egyáltalán nem azt mutatják, hogy Magyarország jobban teljesít. A falvakban rettenetes a munkanélküliség és a kiszolgáltatottság. Nagy a nyomor. Vannak olyan házak, hogy megállunk a kapu előtt, keressük a postaládát és imádkozunk, hogy te jó ég, csak legyen lakatlan! Az nem lehet, hogy itt emberek laknak. És mégis.”

Tavaly óta a posta nem kézbesít címzetlen küldeményeket, így politikai szóróanyagot sem, ezért sokkal nehezebb eljuttatni az üzenetet. Somogy megye 4-es számú választókerülete billegő körzet: Siófoktól Taszárig nyúlik, 71 település, 32 361 postaláda, 64 667 választásra jogosult (ez utóbbi szám bő ezerrel kisebb, mint volt 2018-ban). Ha kiadvány van, annak egy részét „terítik” bevált szórólapozóknak, akik szabadidejükben, hétvégén bedobják a postaládákba a faluban, városban, ahol élnek. Nagyjából egy hét alatt kell kiszórni, így hét közben is menni kell.

Siófokról indul a csapat. Egy autó, tele csomagtartóval. A választáson két számottevő jelölt indul: az ellenzéki előválasztás győztese, Potocskáné Kőrösi Anita (Jobbik) és Witzmann Mihály (Fidesz). Mindketten képviselők jelenleg is: Witzmann nyerte a körzetet négy éve, Potocskáné listáról jutott be – utóbbi stábjával járjuk a vidéket.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Elszáll az Orion

„A témáról eddig még nem született átfogó kiállítás, amely ennyire komplex módon mutatná be a két háború közötti, metropolisszá nőtt Budapest világát” – olvasható a Magyar Nemzeti Galéria beharangozójában, ami alapján az intézmény nyári tárlata éppúgy lehet két­élű nosztalgiával átszőtt szemfényvesztés, mint az urbanizáció kelléktárának tételes feldolgozása történelmi tanulságokkal.

Zuhanástörténetek

„A Felfelé zuhanásban Kadarkai Endre a magyar popkulturális ikonok történeteit járja körül, akiknek életútja valamilyen tragikus fordulat kapcsán mélyzuhanást vett” – halljuk a nemrégiben indult riportsorozat bevezetőjében. Ígéretes felütés, de rejt magában rizikót. Rögtön a kérdés: mit is jelent egyáltalán az, hogy valaki „magyar popkulturális ikon”?

Élet, nagyság

Rengeteg kraft, nyitottság és bátorság van a szakmában, még a bérletrendszerben működő vidéki kő bábszínházakban is. Ám az erős mezőnyben is kiemelkedő volt a Free­szfe két előadása a Magyarországi Bábszínházak 15. Találkozóján, a nyolcéves kortól ajánlott A halhatatlanságra vágyó királyfi és a leginkább felnőtteknek, esetleg középiskolásoknak szánt Mundstock úr.

Az akasztott ember égő háza

Magyarországon a katolikus papság minden évben, Szent Miklós napján felszenteli a pálinkát. Magyarországon a miniszterelnök úgy akar újabb szavazókat felcsípni, hogy pálinkázós fotókat publikál magáról. A pálinka hungarikum, a hungarikum meg valamiféle pecsét, mely azt hivatott garantálni, hogy az illető produktum a földi javak legkiválóbbika, amelyet csak nekünk teremtett nagy jókedviben a szent atyaúristen.

Lendületből

Vasárnap több mint 50 településen pótolták a veszélyhelyzet miatt elmaradt időközi önkormányzati választásokat. Összesen 74 különböző választást tartottak, számos helyen ugyanis párhuzamosan lehetett voksolni polgármesterjelöltekre és egyéni képviselőjelöltekre. A választások többsége pártpolitikai szempontból érdektelen volt, mert csak független jelöltek indultak. Ahol viszont versenybe szálltak a pártok, ott elég egyértelmű kép rajzolódott ki az ellenzék folytatódó vesszőfutásáról és a Fidesz egyre nyomasztóbb fölényéről.

Jogfosztás után

Az amerikai legfelsőbb bíróság döntésével egyik napról a másikra illegálissá vált az abortusz jó néhány tagállamban, rövidesen pedig akár az államok felében lehet tiltott vagy erősen korlátozott ez a jog. Sokan attól félnek, hogy ez csak a kezdet: az eddig a tagállami jogköröket hangsúlyozó abortuszellenesek immár országos tiltást szeretnének, miközben más jogok is veszélybe kerülhetnek.

Együtt egymás ellen

Egy időben tartják 2024-ben az önkormányzati és az európai parlamenti választásokat, ami tovább bonyolítja az ellenzék helyzetét. Vannak olyan polgármesterek, akik szerint minthogy eddig is nehezített pályán mozogtak, ezt a helyzetet is kezelni lehet majd.

„Még nem látott várost”

Ha egyszerre tartják az EP- és az önkormányzati választásokat, az ellenzéknek nyár végére ennek megfelelő választási stratégiát kell kidolgoznia. Csárdi Antal LMP-s képviselővel beszélgettünk még a fővárosi terek államosításáról, a költségvetésről, az extraprofitadóról és Hadházy Ákosról is.