Tartalom

MaNcs 34. évf. 07. sz. (2022-02-17)

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Rendeleti útra ment

Lapzártánkig harminckét pedagógus tiltakozott a polgári engedetlenség eszközével a tanárok sztrájkjogának kiüresítése ellen. Hétfőn a kőbányai Szent László Gimnázium tizenkét tanára, kedden a Kölcsey Ferenc Gimnázium húsz pedagógusa tagadta meg egy-egy napra a munka felvételét, és Tóth Viktor, az egyik Szent László-s tiltakozó nyilatkozata alapján várható, hogy a napokban további fővárosi intézmények csatlakoznak az akcióhoz.

A szerk.

A szerk.

Milyen kár!

Az ellenzéki összefogás pártjai a múlt héten úgy döntöttek, hogy Róna Pétert, az ősz gazdasági jogászt terjesztik fel köztársasági elnöknek. Március 10-én, mielőtt az Országgyűlés megválasztja a Fidesz jelöltjét, ő fogja 15 percben felvázolni credóját és vízióját a jobb életről és a jobb Magyarországról, s e beszéd a körülmények kényszerítő erejénél fogva nem bír más lenni, mint az egyesült ellenzék credója és víziója.

A szerk.

A szerk.

„Sem álláspontom, sem véleményem”

Okkal várhatott a magyar nyelvtudomány iránt érdeklődő közönség kétszeres ünneplést 2022 elejére. 1872 januárjában, tehát 150 esztendővel ezelőtt jelent meg első alkalommal, és azóta is a szakma alapvetésének tekinthető a Magyar Nyelvőr című folyóirat; és a legismertebb hazai nyelvész, Grétsy László – a Nyelvőr szerkesztőbizottsági tagja – február 13-án lett 90 éves.

Publicisztika

Berlinger Edina

Publicisztika

Jelek a szőnyeg alól

Vállalati katasztrófák nyomában: mit köszönhetünk a szabad sajtónak?

Belső és külső csalás, munkakörnyezeti kár­okozás, helytelen üzletvitel, eszközök fizikai károsodása, üzemi környezetszennyezés, rendszerleállás – összefoglaló néven az efféle eseményeket nevezzük „vállalati működési károknak”. 

Egotrip
Külpol

Interjú

Külpol

„Ha háború lesz, az nem lesz kicsi”

Rácz András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének tudományos munkatársa

Lesz-e háború Ukrajnában, és ha lesz, mekkora? Mire képes az ukrán hadsereg, és mi várható az orosz erőktől? Miért most eszkalálódott az orosz–ukrán konfliktus, és van-e bármi esély arra, hogy a diplomáciai tárgyalások megoldáshoz vezetnek?

Belpol

A bizonytalan szavazókra megy rá a Fidesz kampánya

Belpol

Gyurcsány!

A brutális erőforrásfölény és az ellenzék tétovasága is szerepet játszik abban, hogy a Fidesznek sikerült jobban a 2022-es kampány felvezetése. A kormány ettől még nehezebb helyzetben van, mint az előző két választáson.

Interjú

Belpol

„Az emberek lelkesek és tettre készek”

Kovács Imre és Müller Péter (20k22) az ellenzéki szavazatszámlálók toborzásáról és felkészítéséről

Már több mint húszezren jelentkeztek ellenzéki szavazatszámlálónak a 20k22 nevű projekt keretein belül. A jelentkezők felkészítéséről és a választási csalás különböző formáiról a két alapítóval beszélgettünk.

Ellenzéki aktivistákkal a somogyi szegénységben

Belpol

„Az Anita itt lakott”

A balatoni luxusszállodáktól nem messze, az autópályán túl, ahol az igazi somogyi szegénység dúl, önkéntesek hordják az ellenzéki jelölt újságjait, szórólapjait. Aktivistákat kísértünk a lehetetlennek látszó feladatra. A fideszes sikerpropagandát mindenben cáfolja a tapasztalat.

Fideszes csépel fideszest Csepelen

Belpol

Mindenük a sport

Többször is egymásnak esett a Facebookon Borbély Lénárd csepeli polgármester és Németh Szilárd fideszes országgyűlési képviselő az elmúlt években. A kettejük közötti feszültség és a rezsibiztos helyben népszerűtlen nyomulása javítja az alapból is esélyes ellenzéki jelölt esélyeit.

Könyv

Akihez hazajárt Juhász Gyula és József Attila is

Könyv

Magyarból jeles

Az első világháború előtt köztársaságpárti szervezkedés miatt fogházba csukták Espersit Jánost, a Tanácsköztársaság alatt viszont internálták, mert nem volt kommunista. Az ötvenkét évesen meghalt makói ügyvéd élete azt is bizonyítja, ahhoz, hogy valaki jó mecénás legyen, elsősorban nem pénz kell.

Interjú

Könyv

„Néha kicsit okoskodunk”

Linn Skåber író, színésznő

A generációs sztorigyűjteményeivel nevet szerző norvég írót hazájában elsősorban színművészként és tévés személyiségként ismerték korábban. Most e kötetek kapcsán beszélgettünk vele az életük nagy kalandjára váró nyolcvanasokról, a sötét téli fél év okozta magányról, és az ateisták álmairól.

Kritika

Könyv

Kritika

Frankofón Afrika

Lángh Júlia: Hamuban sült manióka

A bamakói (Mali) Ballaké Sissoko, aki korán játszik, együtt lép fel Vincent Segal francia csellóművésszel, és nagyon finom kamarazenét produkálnak. Nagy József koreográfus legutóbbi előadásában, az Ommában nyolc afrikai táncos lép színpadra; Bartuc Gabriella azt írta erről, hogy visszamegyünk velük a kezdetekhez, „a tánc, a ritmus, az élet forrásához”, a legalapvetőbb dolgokhoz, amelyeken keresztül a legbonyolultabbak is megérthetők.

Könyv

Kritika

Nagy levegőt vesz

Miranda Cowley Heller: Papírpalota

A Papírpalota olyan, mint mifelénk egy örökölt mártélyi nyaraló. El lehetett tölteni benne a nyár néhány hetét, aztán lezárták tavaszig. Mihelyt elkészült, már pusztulni kezdett: a papírból préselt elemekbe egerek fészkeltek, de ez az enyészet kiszámítható, szerethető.

Lemez

Kritika

Ha jön a péntek

The Weeknd: Dawn FM

A popzenében a befutottság egyik legbiztosabb jele, ha alig találni embert, aki néhány hang után ne ismerné a fel az énekes hangját, vagy legalább néhány megaslágerét. Nos, Abel Makkonen Tesfaye, művésznevén The Weeknd jó ideje elérte már ezt a státuszt. Másnak talán a mennyország, de számára (ahogy azt új lemezének dramaturgiája is sugallja) csupán a purgatórium, és csak találgathatjuk, merre vezet innen az útja.

Film

Kritika

Matrózból polgármester

Jellystone

Amikor 2008-ban bemutatták a Kis Vuk című egész estés produkciót, mindenki sejtette az alkotók szándékát. Ám a bemutatót követően kiderült, hogy a Gát György producer nevével fémjelzett film ennél is rosszabb: kizárólag a pofátlan haszonszerzés jegyében született, amit azonban nem csak a kritikusok, de a nézők is a magyar animáció legnagyobb szégyenének tartanak.

Film

Kritika

A jó öreg gépem

Jean-Pierre Jeunet: Bigbug

Legutóbb 2013-ban, a T. S. Spivet különös utazása című filmmel hallatott magáról Jean-Pierre Jeunet. Most viszont mindjárt két szorongásától is mozgóképes öngyógyítás útján igyekszik szabadulni.

Tánc

Kritika

Az érdekes Vazul

Apró, véres balladák

Horváth Csaba rendező és koreográfus fizikai színházában nem szokatlan dolog, hogy élő zenére mozdulnak az extra táncos adottságokkal bíró színészek, miként az sem, hogy olyan szerzőket adaptálnak a saját expresszív színházi világukra, akiknek kiválasztása legalábbis nem magától értetődő. 

Színház

Kritika

A bőr alatt

Matei Vișniec: III. Richárd betiltva

A széken Vszevolod Emiljevics Mejerhold (Mucsi Zoltán) ül, mintha félholtra lenne verve. Félhomály, a háttérben rovátkákkal teli fekete ajtók, egy börtönhelyszín érzete. A díszlettervező (Cziegler Balázs) minimalista jelzései is elégnek bizonyulnak a borzongáshoz.

Kiállítás

Kritika

Magánügy

Örökségünk – Válogatás a Balázs–Dénes-gyűjteményből

A Q Contemporary az elmúlt év frissen nyílt kortárs képzőművészeti helyszínei közül kétségkívül a legimpozánsabb. Eddigi kiállításaik alapján elmondható, hogy a hely semmiképp nem kizárólag a magasabb társadalmi osztályokat kiszolgáló Andrássy úti reprezentációs színtér szeretne lenni, sőt.

Zene

Interjú

Zene

„Már régen nem”

Tony Lakatos dzsesszzenész

A februári Cziffra Fesztiválon harmadmagával improvizációs koncerten lép fel, majd a Magyar Zene Házában is hallhatjuk. A családjában nem örökítette tovább a zenészhagyományt, de ő maga dúskál a felkérésekben, a világ minden tájára hívják.

Képzőművészet
Visszhang

Visszhang: film

Visszhang

Fabian – A vég kezdete

Erich Kästner egyetlen az ún. ifjúsági kategóriába nem sorolható regénye szatíra volna.

Visszhang: film

Visszhang

Jöjj vissza hozzám

Néhány évvel ezelőtt az ilyesfajta „szerezzük vissza exeinket, s közben jöjjünk rá, hogy mi is összeillünk” típusú romkomok a biztos bevétel tudatában, A listás szereposztással még havi rendszerességgel érkeztek a mozikba.

Visszhang: koncert

Visszhang

Aga Zaryan

Aga Zaryan a Müpa Jazz Showcase zárókoncertjén megmutatta, hogy milyen fontos a szövegválasztás. 

Film

tévésmaci

Film

Katona róka

Amikor Sztupa és Troché járták a végtelent, könnyen ment volna minden, ha nem kell áthaladni azon a rohadt metszésponton.

Interaktív

Interaktív

Szüret 2022/7.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

Lélek

Mit tudnak a vakvezető kutyák?

Lélek

Keresd a kólát!

Tízszer annyi vakvezető kutyára lenne szükség Magyarországon, mint amennyi dolgozik, pedig ma már nem egyetlen iskola foglalkozik a képzésükkel. Azt nem tudhatják, melyik közlekedési lámpát kell figyelniük, de tényleg vannak rendkívüli képességeik.

Tudomány

Mi az a killware?

Tudomány

Gyilkos kódok

A hálózatra kötött, távvezérelhető berendezéseink magukban rejtik a veszélyt, hogy valaki távolról átveszi felettük az uralmat. Minél komolyabb rendszerek távszabályozásáért felelősek az eszközök, annál nagyobb kárt tudnak okozni a támadók. Egy-egy kritikus rendszer hirtelen kiesése emberhalálhoz vezethet.

A mesterséges csapadék ára

Tudomány

Hóban, rosszban

A pekingi olimpia agyonhóágyúzott sportpályáit látva felvetődik a kérdés, hogy mekkora a környezeti terhe a mesterséges havazásnak.

Gasztro