Fideszesek, akik többet kérnek, mint amennyit a kormány ad

Belpol

Munkanélkülieknek jövedelempótlást, háziorvosoknak 200 ezer forint pluszpénzt követel a Fidesz Újpesten.

Olyan támogatásokat követel hetek óta Újpesten Szijjártó Péter miniszteri biztosa, amelyeket a kormány elvi okokból nem akar, vagy esetleg nem tud biztosítani országosan. "A szociális rendelet módosításával gondoskodjon a jövedelem pótlásáról azoknál a családoknál, ahol a jövedelem a koronavírus járvánnyal összefüggésben igazolhatóan csökkent" - olvasható abban a nyílt levélben, amit a IV. kerület vezetőjének, Déri Tibornak írtak a helyi fideszesek.

A március 28-i levelet a Fidesz helyi frakcióvezetője, Nagy István és a térség országgyűlési képviselője, Zsigmond Barna Pál írta alá. Ebben a szociális támogatásokon felül azt kérik, hogy minden újpesti háziorvos fizetését 200 ezer forinttal egészítse ki az önkormányzat a járvány idején, továbbá kérik az építmény-, telek- és kommunális adó mérséklését, a vállalkozóknak pedig a helyiségbérleti díjak csökkentését.

Erről még egy rendelettervezetet is kidolgoztak, amit elküldtek a Momentum polgármesterének.

Déri Tibor polgármester és Trippon Norbert alpolgármester egy óvoda fertőtlenítésén

Déri Tibor polgármester és Trippon Norbert alpolgármester egy óvoda fertőtlenítésén

Fotó: Facebook/Déri Tibor

Un-unortodox javaslatok?

Mint ismert, a kormány akciótervének meghirdetésekor Orbán Viktor leszögezte, a kabinet továbbra sem adja fel azt a 2010 óta követett elvét, hogy a magyar társadalmat munkalapúvá akarják tenni, azaz nem a segélyek pártján állnak: a munkavállalókat és -adókat támogatják koronavírus idején is. Igaz, közben neves közgazdászok szerint ennek az elvnek abban az időszakban, amikor a munkaadók kényszerből küldik haza a dolgozóikat, nem sok értelme van. A szakemberek a pénteken megjelent nyílt levelükben figyelmeztettek: "a kormány nem kínál megoldást a munkahelyüket tömegesen elveszítő, súlyos helyzetbe kerülő magyarok problémáira". Ezért a 15 neves közgazdász többek között "az álláskeresési járadék meghosszabbítását, a családi pótlék emelését és a foglalkoztatás-helyettesítő támogatások kiterjesztését" javasolja "a nehéz helyzetbe kerülő emberek megsegítésére"

Szintén elégedetlenségét fejezte ki a kormány intézkedéseivel szemben a Magyar Orvosi Kamara (MOK). A szervezet még március elején jelezte, a szakellátásban és az alapellátásban hiány van védőfelszerelésből, amit az emberminisztérium előbb pánikkeltésnek minősített, majd az országos tisztifőorvos azzal hárított, hogy a háziorvosoknak maguknak kell megoldani a védelmüket. Az alapellátásban érintett hét szakmai szervezet egy hatályban lévő miniszteri rendelet felidézésével cáfolta Müller Cecília tisztifőorvost, ami járványhelyzetben a kormányhivatalokat jelölte ki a védőeszközök biztosítására.

Ugyanakkor a MOK szerint a legnagyobb gond, az egészségügyi dolgozók alacsony fizetése. Orbán Viktor április 3-án jelentette be, hogy a járványra való tekintettel az egészségügyi dolgozók egyszeri, 500 ezer forintos juttatatást kapnak idén, mire a MOK úgy reagált, helyes az irányt, de a havi fizetésen kellene látszodjon, hogy a kabinet megbecsüli őket.

Nagy István frakcióvezető, újpesti Fidesz

Nagy István frakcióvezető, újpesti Fidesz

Fotó: Ujpest.hu

Úgy fest, ezekben a szakmai kérdésekben az újpesti Fidesz helyben többet tenne, mint a kormány országosan. Szó sincs arról, hogy a kabinet intézkedéseit elégtelennek tartanák, éppen ellenkezőleg, a levélben csakis szuperlatívuszokban írnak a tevékenységéről szembeállítva azt Déri teljesítményével. "Miközben a Kormány és az országgyűlésben a Fidesz-KDNP frakciószövetség igyekszik mindent megtenni a magyar gazdaság és a magyar emberek megsegítése érdekében, az ellenzéki országgyűlési képviselők és a fővárosi kerületek ellenzéki polgármesterei összehangoltan támadják a kormányt" - fogalmaznak a levélben.

Szociális gondoskodás

Április 3-án Nagy István ismét nyílt levélben fordult Dérihez, amiben figyelmezteti a kerület vezetését: "szeretnétek a lehető legolcsóbban megúszni. Nem fog menni!"

Nagy szerint külön kéne támogatni azokat:

  • akiknek a veszélyhelyzet ideje alatt felmondással szűnt meg a munkájuk;
  • akik nem tudják megoldani a gyerekeik elhelyezését, ezért fizetés nélküli szabadságot vettek ki;
  • akiknek a munkáltató a jövedelmét a koronavírus vészhelyzet miatt valamilyen okból csökkenti.

Megkerestük Déri Tibort, aki elmondta, a háziorvosok fizetéskiegészítésének nem lesz akadálya az önkormányzat részéről. Arra várnak, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ bevezesse a háziorvosok praxisának átszervezett rendszerét. A tisztifőorvos korábbi bejelentése szerint ennek március 26-tól kellene működnie különválasztva az akut és a nem akut légzőszervi problémával küzdő betegeket. Újpesten határidőre összeállították a kétféle ellátást vállaló felnőtt és gyermek háziorvosok csoportjait – a koronavírus fertőzöttségre utaló akut légzőszervi betegséggel érkezők ellátására 27 háziorvos jelentkezett. Őket az önkormányzat plusz fizetéssel fogja támogatni 200 ezer forint felett, amint az új háziorvosi rendszer elindul.

A polgármester szerint akik elvesztették munkahelyüket, rendkívüli települési támogatásra tarthatnak igényt. Rájuk való tekintettel kiszélesítették a jogosultság körét valamint növelték az adható támogatás mértékét. Ezen kívül az önkormányzati üzletek és lakások bérlőinek június 30-ig átmeneti kedvezményt nyújtanak, amely három hónappal akár meg is hosszabbítható. Előbbiek támogatására egy felülről nyitott 50 millió forintos alapot hoztak létre.

Egy 243 millió forintos alap is rendelkezésre áll, amely a koronavírus-járvány miatt az önkormányzatnál és az önkormányzat intézményeinél keletkezett közvetlen költségeket és károkat téríti meg. A védekezés részeként az önkormányzat első körben 50 ezer szájmaszkot vásárolt, ezeket a következő héten juttatják el minden újpesti postaládájába.

Segély vagy munka?

Igaz, amikor Nagy és Zsigmond megfogalmazták a javaslataikat, nem tudták, hogy a kormány napokon belül 34 milliárd forintot von el a védekezés közös költségeire az önkormányzatoktól. Ahogy azt sem lehetett még tudni, hogy a kormány nem mond le a munkalaalapú társadalom ideájáról és ragaszkodik "a segély helyett munkát" elvéhez - ahogy ezt Orbán múlthét hétfőn, illetve Palkovics László miniszter kedden világossá tette. Csakhogy az újpesti Fidesz azóta sem mondott le a március végén, április elején megfogalmazott követeléseiről.

Zsigmond Barna Pál, fideszes országgyűlési képviselő

Zsigmond Barna Pál, fideszes országgyűlési képviselő

Fotó: Facebook/Zsigmond Barna Pál

Sőt, azt sem lehet mondani, hogy Zsigmondnak ne lehetnének információi a kormány terveiről. Ő a külügyminisztériumban működő Covid-19 járványvédekezési központot vezető Szijjártó Péter miniszter munkatársa. A külgazdasági és külügyminiszter 2018, majd 2019 novemberben a Kárpát-medencei külképviseletek tevékenységének összehangolásáért felelős miniszteri biztosává nevezte ki.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.