Az ének-zene és a magyar nyelv és irodalom körüli viták miatt akadt meg a NAT-reform

  • narancs.hu
  • 2020. január 5.

Belpol

Úgy tudni, már nem ideológiai viták zajlanak. Bár mostanra teljesen az Emmi körül zajló politikai és hatalmi harcok terepe lett az alaptanterv-reform.

A magyar nyelv és irodalom és az ének-zene tantárgyak miatt áll a Nemzeti alaptanterv megújítása – írja az Index. Mint ismert, miután 2019 szeptemberéig, a beígért határidőig nem sikerült kidolgozni egy a szakma és a kormányzat számára is elfogadható, teljesen új Nemzeti alaptantervet, a kormány azt kezdte el hangoztatni, hogy inkább átdolgozzák a már meglévőt.

December végén jelentette be a kormány, hogy akkor mégsem lesz semmi az új Nemzeti Alaptantervből, aminek a kidolgozásával még 2017-ben bízta meg a kormány a szakma képviselőit – pontosabban egy az MTA kutatóiból álló munkacsoportot, élén a pszichológus, agykutató Csépe Valériával. Csépe akkor az alaptanterv mélyreható, radikális átalakítását ígérte.

Az akkori tervezet el is készült 2018 végére, de azt a kormány nem találta eléggé nemzetinek, ezért olyan szakértőket bízott meg az átírásával, akikről biztosan lehetett tudni, nem végeznek félmunkát, köztük például a szélsőjobboldali nézeteket hangoztató, és antiszemita írókat magasztaló irodalomtörténész Takaró Mihályt.

A legutóbb bejelentett átdolgozási folyamatról szerzett információkat az Index. A lap úgy tudja, bizonyos tantárgyaknál nem lesznek mélyreható változások, „már az is sokat jelent majd, ha a 2-3 évvel ezelőtt tervezett dolgoknak csak egy része megvalósul”. Ami változik, az is csak felmenő rendszerben fog, vagyis először az első, az ötödik, illetve kilencedik évfolyamokban vezetik majd be az úgynevezett újításokat. Állítólag egyes módosításokról már most, januárban megjelenhetnek rendeletek.

Az említett két tantárgy körüli vitákról annyit tudott meg az Index, hogy az ének-zene tantárgynál „nem éppen korszerű irányba mennek a dolgok”, a magyar nyelv- és irodalom tantárgynál pedig már nem ideológiai viták zajlanak, „nemzeti” vagy „nem nemzeti” szerzőkről és kötelező olvasmányokról. Ha minden igaz, inkább az anyag mennyiségéről és annak tagolásáról szóló szakmai kérdésekben nem sikerült még megegyezni.

Az Indexnek nyilatkozó források egybehangzóan azt érzékeltették, hogy a NAT-reform irányítása „már rég kikerült a szakmai körök kezéből”, mostanra teljesen az Emberi Erőforrások Minisztériuma környékén zajló átláthatatlan politikai és hatalmi harcok áldozata lett.

Neked ajánljuk