Az Európai Bizottság "aggodalommal vizsgálja" a felhatalmazási törvényt, de egyelőre nem tesz semmit

  • MTI/narancs.hu
  • 2020. április 29.

Belpol

Lengyelország ellen viszont eljárást indítanak a bírói függetlenséget ért támadások miatt.

Hivatalos értesítő levelet küldött az Európai Bizottság Lengyelországnak, ezzel kötelezettségszegési eljárást indított az igazságszolgáltatást érintő, február 14-én hatályba lépett lengyel szabályozások miatt.

Vera Jourová, az Európai Bizottság európai értékekért és az átláthatóságért felelős alelnöke szerdai sajtótájékoztatóján kijelentette, a lengyel törvény, amely alkalmas az Európai Unió jogrendjének aláásására és a bírák feletti politikai ellenőrzésre, kiérdemelte az eljárás megindítását, és meg kell vitatni a 7. cikk szerinti eljárás elindításának lehetőségét is.

A Bizottság szerint az új lengyel törvény egyebek mellett kiszélesíti a fegyelmi bűncselekmény fogalmát, és ennek eredményeként a fegyelmi rendszer felhasználható a bírósági határozatok tartalmának politikai ellenőrzési rendszereként. Az új törvény több pontban sérti az Európai Unióról szóló szerződés azon cikkeit, amelyek jogot biztosítanak a hatékony jogorvoslathoz független és pártatlan bíróság előtt. A szabályozás emellett megakadályozza a lengyel bíróságokat abban, hogy teljesítsék az uniós jog alkalmazására vagy az uniós bíróságától előzetes döntéshozatalra előterjesztett döntéshozatali kötelezettségüket.

Vera Jourová a koronavírus elleni védekezésről szóló magyar törvényről (felhatalmazási törvényről) azt mondta, a szabályozás önmagában egyelőre nem indokolja a kötelezettségszegési eljárás megindítását.

"Ki kell emelnem: egyelőre, de figyelemmel követjük a magyar kormány tevékenységét és azt, hogy miként használja a nagyon széles lehetőségeket biztosító felhatalmazást" - fogalmazott.

Szavai szerint már a koronavírus-járványt megelőzően fennálló aggodalommal vizsgálták a törvényt a hatalmi egyensúllyal, a véleménynyilvánítás szabadságával, és a médiaszabadsággal összefüggésben. Illetve a civil társadalom helyzetére vonatkozóan, amely miatt az uniós bizottság több kötelezettségszegési eljárást is indított Magyarország ellen.

Az alelnök hozzátette: az Európai Bizottság folyamatos és szoros figyelemmel követi a helyzetet és szükség esetén nagyon határozott lépéseket fog tenni Magyarországgal szemben.

Figyelmébe ajánljuk