Az infláció az egyetemi tandíjakat sem kímélte

  • narancs.hu
  • 2023. január 5.

Belpol

A legnépszerűbb gazdasági szakokon például 40-50 ezer forinttal kell többet fizetni egy félévért a nem állami támogatott hallgatóknak.

Az elszabadult energiaárak az egyetemek és főiskolák tandíjaira hatással voltak - írja ez Eduline. Beszámolójuk szerint főként a gazdasági és jogi önköltséges képzések díjai emelkedtek, míg a bölcsész-, a mérnöki, az informatikai és az orvosi képzések tandíja nem változott.

A gazdasági képzések áremelkedése azért is kiemelendő, mert a gazdaságtudományi terület évek óta tömegeket vonz: több mint 28 ezren jelöltek meg valamilyen gazdasági képzést a 2022-es felvételin. A portál szerint van vidéki egyetem, ahol 25 ezer forinttal drágult egy félév a gazdálkodási és menedzsment, a kereskedelem és marketing, valamint a pénzügy és számvitel szakon, míg van olyan budapesti felsőoktatási intézmény, ahol az idén ősszel beiratkozók 80 ezer forinttal fizetnek majd többet félévente, mint azok, akik 2022 szeptemberében kezdték el a szakot. A legjellemzőbb a 40-50 ezer forintos áremelkedés mind Budapesten, mind vidéken.

A jogi karokon a fővárosban nem, de a vidéki egyetemeken több helyen emeltek a tandíjon, átlagosan 10-15 ezer forinttal.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk