Az LMP tudni akarja, milyen adókedvezményeket kapnak az akkumulátorgyárak

  • narancs.hu
  • 2023. február 5.

Belpol

Közérdekű adatigényléssel fordul a kormányhoz a párt.

Meg akarja tudni, milyen megállapodást kötött a kabinet a CATL kínai akkumulátorgyártó céggel – jelentette be Csárdi Antal, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese vasárnap. Úgy fogalmazott: ez közadat, „tudnunk kell, milyen adókedvezményeket, illetve egyéb juttatásokat nyújt a kormány annak érdekében, hogy ez a rendkívül környezetszennyező cég itt folytassa a tevékenységét.” Az elmúlt napokban a kormány olyan módon kommunikál az akkumulátorgyártásról – tette hozzá –, mintha attól Magyarország léte függne, pedig azok működése jelentős környezeti károkat okozhat, illetve kockáztatja az ország víz- és energiaellátását.

„Azt gondoljuk, hogy ez nem megengedhető” – mondta Csárdi Antal. A kormány „kritika nélkül” szolgálja ki a multinacionális cégeket és nyújt nekik milliárdos, sokszor százmilliárdos nagyságrendű támogatásokat.

Csárdi szerint látni kell, milyen anyagi vonzata van az adófizetőknél ezen gyárak Magyarországra költözésének. „Ahogy Banglades sem lett ruhagyártó nagyhatalom, úgy Magyarország sem lesz akkumulátorgyártó nagyhatalom” – jelentette ki, egyúttal azt is jelezte: érdeklődve várják annak eredményét, hogy ezen cégek magyarországi megjelenése mennyibe kerül a magyar adófizetőknek.

Korábbi cikkünkben térképen ábrázoltuk Orbán akkumulátorgyártó nagyhatalmi álmát.

Az akkumulátorgyártás felpörgetése rendszerint a települések tiltakozása mellett zajlik. Erről itt írtunk.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk