Az LMP vezetése elszabotálta a kampányt, és nem fizette ki Werbert, állítja a tanácsadó

szerző
Keller-Alánt Ákos
publikálva
2018. máj. 28., 09:20
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Szél Bernadett és Ungár Péter félrevezeti az LMP vezetését és tagságát, szándékosan elszabotálta a kampányt, és még ki sem fizették Ron Werbert. Ezt állítja két birtokunkba került levél, melyet az izraeli tanácsadó ügyvédje küldött az LMP vezetésének. Akár bírósági ügy is lehet a szerződésszegésből.

Meglehetősen súlyos vádakkal illetik az Országgyűlésbe ismét bekerült Lehet Más a Politika vezetését. Több mint 10 millió forinttal tartozik ugyanis az LMP Ron Werbernek, akinek a tanácsadói munkáját szándékosan elszabotálta a párt vezetése. Az izraeli tanácsadó a sorozatos szerződésszegések miatt hagyta ott a pártot egy hónappal a választások előtt, a ki nem fizetett munka miatt pedig bíróságra is hajlandó elmenni – legalábbis ez derül ki abból a két levélből, amelyet Werber ügyvédje küldött az LMP vezetésének, és amelyből egy másolat a Narancs birtokába került.

A Werber cégének nevében eljáró ügyvédi iroda először március 7-én írt levelet, amelyet csak Szél Bernadett társelnök és Ungár Péter elnökségi tag kapott meg. Ez a levél azt állítja, hogy, az LMP több alkalommal is megszegte a Werber tanácsadó cége és a párt (Szél és Ungár által) 2017. december 10-én aláírt tanácsadói szerződést. Mint írják, az LMP vezetése karácsonyig betartotta a szerződést, ám januártól kezdődően „több alkalommal megszegték a Szerződésben vállalt együttműködési kötelezettségüket, továbbá megtagadták az Ügyfelünk [Ron Werber – a szerk.] részére történő információk átadását, megkereséseire, felvetéseire nem válaszolnak, tanácsait, elképzeléseit, részletesen kidolgozott munkatervét ignorálják."

A levél szerint a párt vezetése rendszeresen megkerülte Werbert olyan ügyekben, melyek irányításával eredetileg őt bízták meg, ráadásul arra is utalnak, hogy a pártvezetés kifejezetten elszabotálta a közös munkát. Werber ügyvédje ugyanis azt állítja, hogy Szélék folyamatos késésben voltak, minden döntést az utolsó pillanatra hagytak, ezzel

„kulcsfontosságú kampányeseményeket téve középszerűvé, hatástalanná, sőt, néhány esetben kontraproduktívvá“.

A választások előtt egy hónappal kelt levél szerint ezzel ellehetetlenítik a Werberrel való együttműködést, ráadásul

„jelentősen csökkentik, de mindenképp veszélyeztetik a választási eredmények sikerét“.

Ungár Péter, Szél Bernadett és Schmuck Erzsébet

Ungár Péter, Szél Bernadett és Schmuck Erzsébet

Fotó: MTI - Szigetváry Zsolt

Mindemellett az LMP még csak ki sem fizette Werbernek azt a pénzt, amire a szerződésben kötelezettséget vállaltak. A levél szerint a párt félévnyi tiszteletdíjjal, azaz 18 ezer euróval (5,7 millió forint) tartozik neki, és 16 ezer eurónyi olyan költséget sem fizettek ki, melyet a szerződésben vállaltak: mindez azt jelenti, hogy

az LMP kicsit több, mint 10 millió forintot nem fizetett ki a tanácsadónak,

ez az összeg akár még nőhet is, hiszen azt írják, hogy ha az országgyűlési választásokon olyan eredményt ér el a párt, ami alapján sikerdíj jár a tanácsadónak, azt a pénzt is behajtják. Arról, hogy milyen eredménytől járna plusz pénz Werbernek, és hogy ez az összeg mekkora lehet, nincs tudomásunk.

Mivel az LMP vezetése Werberék álláspontja szerint a szerződés több pontját is megszegte, felmondták a megállapodást.

Az ügyvéd egyúttal fizetési felszólítást is küldött a pártnak az elmaradt tiszteletdíj és a költségek megfizetéséről, március 18-i határidővel, azt is hozzátéve, hogy ha az LMP addig nem fizeti ki Werbert, készek akár bíróságra is menni.

A párt azonban nem hogy nem fizetett, de még csak nem is reagált az ügyvédi iroda levelére. Ezt állítja legalábbis egy második levél, melyet szintén ugyanaz az ügyvédi iroda küldött el a pártvezetésnek.

A második levél március 21-én kelt, és a teljes akkori országos elnökség megkapta: Szél Bernadett és Ungár Péter mellett a társelnöki címről lemondott és a választott tisztségektől két évre eltiltott Hadházy Ákos, a pártból verekedés miatt kizárt Sallai Róbert Benedek, Schmuck Erszébet frakcióvezető-helyettes, a valamint az országos nyilvánosság előtt keveset szereplő  Ábrahám Júlia, Ferenczi István, Komlósi Csaba és Szoboszlay György Csaba is a címzettek között volt. Ez a levél, melyhez csatolták az első levelet is, már nagyobb nyilvánosságot kapott párton belül – hozzánk is így jutott el –, és úgy tudjuk, kisebb botrányt is kavart a pártvezetésben. A második ügyvédi levél újabb fizetési határidőt ad a pártnak, de felajánlja azt is, hogy ha nem tudnak fizetni, akkor „folytassunk egymással egyeztetéseket, állapodjunk meg akár a másképp teljesítésben“. A második levél ezek után viszont azzal is

megvádolja Szélt és Ungárt, hogy titkolóznak a párt vezető testületei előtt,

és hogy Werberrel kapcsolatban, illetve arról, hogy a tanácsadó miért nem dolgozik már az LMP-nek, „szándékosan félrevezető információk, sőt akár rágalmak is" terjednek a pártban.

Az ügyvédi levél többször is hangsúlyozza, hogy Werber hajlandó a konstruktív együttműködésre a párttal illetve annak vezető testületeivel. A Narancs ugyanakkor úgy értesült, a második levélre sem érkezett válasz, sőt a párt az újabb fizetési határidőt sem tartotta, azaz máig nem fizette ki Ron Werbert. Ha ez igaz, akkor az azt is jelentheti, hogy felek a bíróság előtt találkoznak, de azt nem tudjuk, hogy valóban lesz-e tárgyalás.

A Narancs megkeresésére Szél Bernadett annyit mondott, hogy nem ismeri az ügy részleteit, mert nem ő tartotta a kapcsolatot Werberrel. Azt is elmondta, hogy rendezni fogják a vitás kérdéseket a tanácsadóval, és bízik abban, hogy sikerül minden kérdésre megoldást találni.

Megkerestük Ron Werbert is, aki emailben feltett kérdéseinkre egyelőre nem reagált.

Íme két levél egymás után:

false
false
false
false
false
false
szerző
Keller-Alánt Ákos
publikálva
2018. máj. 28., 09:20
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 2
  vilsi
  2018. május 28., hétfő 12:35
  Hová lett az ellenzék győzelme?
  Elfújta a Szél! (2018. március, ökobetyár)
  NEM ORBÁNT KELL ELZAVARNI, HANEM AZ ELLENZÉKET!
  HAMIS ALKOTMÁNYRA NE ESKÜDJ! Ne légy bűntárs!
  Bűnözők kezére került az ország. Döntsd el: velük tartasz? Vagy Bibóval, Nagy Imrével, Göncz Árpáddal? Nem Orbánt kell elkergetni, hanem a kollaboráns ellenzéket!
  Hamiskártyással leülni játszani...
  Legkésőbb 2011-ben, az „alkotmányozáskor” és a választás átszabásakor kellett volna az ellenzéknek (és nekünk) fölkiáltani: EBBEN NEM VESZÜNK RÉSZT! Nem ülünk le egy csalóval, nem legitimáljuk ezt a rendszert, parlamenti bábfiguraként, hogy a Fidesz mondhassa: Mit akartok? Hát demokrácia van!
  8 év kutyakomédia után az ellenzék ismét beült. Köszöni szépen, jól elvan. Fölveszi a (megemelt) pénzeket, juttatásokat; fürdik a médiumokban, százával adja be a módosítókat és jól beolvas a miniszterelnöknek...
  VERJÜK KI AZ ELLENZÉKET A PARLAMENTBŐL! Ők hozták ismét a nyakunkra Orbánt!
  Mert képzeljük csak el: a parlamentben hónapokig csak egy párt... rögtön nyilvánvaló lenne az abszurditás és a parlament is megszűnne... (okobetyar.blog.hu)
 2. 1
  yoyo
  2018. május 28., hétfő 11:48
  az ellenzéki pártokat bizonytalan ideig (sanszos, hogy végleg) le kellene takarni egy nagy fekete ponyvával.

  addig nem kellene velül foglalkozni, amíg valami érdemi teljesítményről nem lehet beszámolni.

  Az elfekvő osztályokon való haláltusát se illik egyenes adásban közvetíteni.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra