Az LMP vezetése elszabotálta a kampányt, és nem fizette ki Werbert, állítja a tanácsadó
Ungár Péter, Szél Bernadett és Schmuck Erzsébet

Az LMP vezetése elszabotálta a kampányt, és nem fizette ki Werbert, állítja a tanácsadó

  • Keller-Alánt Ákos
  • 2018. május 28.

Belpol

Szél Bernadett és Ungár Péter félrevezeti az LMP vezetését és tagságát, szándékosan elszabotálta a kampányt, és még ki sem fizették Ron Werbert. Ezt állítja két birtokunkba került levél, melyet az izraeli tanácsadó ügyvédje küldött az LMP vezetésének. Akár bírósági ügy is lehet a szerződésszegésből.

Meglehetősen súlyos vádakkal illetik az Országgyűlésbe ismét bekerült Lehet Más a Politika vezetését. Több mint 10 millió forinttal tartozik ugyanis az LMP Ron Werbernek, akinek a tanácsadói munkáját szándékosan elszabotálta a párt vezetése. Az izraeli tanácsadó a sorozatos szerződésszegések miatt hagyta ott a pártot egy hónappal a választások előtt, a ki nem fizetett munka miatt pedig bíróságra is hajlandó elmenni – legalábbis ez derül ki abból a két levélből, amelyet Werber ügyvédje küldött az LMP vezetésének, és amelyből egy másolat a Narancs birtokába került.

A Werber cégének nevében eljáró ügyvédi iroda először március 7-én írt levelet, amelyet csak Szél Bernadett társelnök és Ungár Péter elnökségi tag kapott meg. Ez a levél azt állítja, hogy, az LMP több alkalommal is megszegte a Werber tanácsadó cége és a párt (Szél és Ungár által) 2017. december 10-én aláírt tanácsadói szerződést. Mint írják, az LMP vezetése karácsonyig betartotta a szerződést, ám januártól kezdődően „több alkalommal megszegték a Szerződésben vállalt együttműködési kötelezettségüket, továbbá megtagadták az Ügyfelünk [Ron Werber – a szerk.] részére történő információk átadását, megkereséseire, felvetéseire nem válaszolnak, tanácsait, elképzeléseit, részletesen kidolgozott munkatervét ignorálják."

A levél szerint a párt vezetése rendszeresen megkerülte Werbert olyan ügyekben, melyek irányításával eredetileg őt bízták meg, ráadásul arra is utalnak, hogy a pártvezetés kifejezetten elszabotálta a közös munkát. Werber ügyvédje ugyanis azt állítja, hogy Szélék folyamatos késésben voltak, minden döntést az utolsó pillanatra hagytak, ezzel

„kulcsfontosságú kampányeseményeket téve középszerűvé, hatástalanná, sőt, néhány esetben kontraproduktívvá“.

A választások előtt egy hónappal kelt levél szerint ezzel ellehetetlenítik a Werberrel való együttműködést, ráadásul

„jelentősen csökkentik, de mindenképp veszélyeztetik a választási eredmények sikerét“.

Ungár Péter, Szél Bernadett és Schmuck Erzsébet

Ungár Péter, Szél Bernadett és Schmuck Erzsébet

Fotó: MTI - Szigetváry Zsolt

Mindemellett az LMP még csak ki sem fizette Werbernek azt a pénzt, amire a szerződésben kötelezettséget vállaltak. A levél szerint a párt félévnyi tiszteletdíjjal, azaz 18 ezer euróval (5,7 millió forint) tartozik neki, és 16 ezer eurónyi olyan költséget sem fizettek ki, melyet a szerződésben vállaltak: mindez azt jelenti, hogy

az LMP kicsit több, mint 10 millió forintot nem fizetett ki a tanácsadónak,

ez az összeg akár még nőhet is, hiszen azt írják, hogy ha az országgyűlési választásokon olyan eredményt ér el a párt, ami alapján sikerdíj jár a tanácsadónak, azt a pénzt is behajtják. Arról, hogy milyen eredménytől járna plusz pénz Werbernek, és hogy ez az összeg mekkora lehet, nincs tudomásunk.

Mivel az LMP vezetése Werberék álláspontja szerint a szerződés több pontját is megszegte, felmondták a megállapodást.

Az ügyvéd egyúttal fizetési felszólítást is küldött a pártnak az elmaradt tiszteletdíj és a költségek megfizetéséről, március 18-i határidővel, azt is hozzátéve, hogy ha az LMP addig nem fizeti ki Werbert, készek akár bíróságra is menni.

A párt azonban nem hogy nem fizetett, de még csak nem is reagált az ügyvédi iroda levelére. Ezt állítja legalábbis egy második levél, melyet szintén ugyanaz az ügyvédi iroda küldött el a pártvezetésnek.

A második levél március 21-én kelt, és a teljes akkori országos elnökség megkapta: Szél Bernadett és Ungár Péter mellett a társelnöki címről lemondott és a választott tisztségektől két évre eltiltott Hadházy Ákos, a pártból verekedés miatt kizárt Sallai Róbert Benedek, Schmuck Erszébet frakcióvezető-helyettes, a valamint az országos nyilvánosság előtt keveset szereplő  Ábrahám Júlia, Ferenczi István, Komlósi Csaba és Szoboszlay György Csaba is a címzettek között volt. Ez a levél, melyhez csatolták az első levelet is, már nagyobb nyilvánosságot kapott párton belül – hozzánk is így jutott el –, és úgy tudjuk, kisebb botrányt is kavart a pártvezetésben. A második ügyvédi levél újabb fizetési határidőt ad a pártnak, de felajánlja azt is, hogy ha nem tudnak fizetni, akkor „folytassunk egymással egyeztetéseket, állapodjunk meg akár a másképp teljesítésben“. A második levél ezek után viszont azzal is

megvádolja Szélt és Ungárt, hogy titkolóznak a párt vezető testületei előtt,

és hogy Werberrel kapcsolatban, illetve arról, hogy a tanácsadó miért nem dolgozik már az LMP-nek, „szándékosan félrevezető információk, sőt akár rágalmak is" terjednek a pártban.

Az ügyvédi levél többször is hangsúlyozza, hogy Werber hajlandó a konstruktív együttműködésre a párttal illetve annak vezető testületeivel. A Narancs ugyanakkor úgy értesült, a második levélre sem érkezett válasz, sőt a párt az újabb fizetési határidőt sem tartotta, azaz máig nem fizette ki Ron Werbert. Ha ez igaz, akkor az azt is jelentheti, hogy felek a bíróság előtt találkoznak, de azt nem tudjuk, hogy valóban lesz-e tárgyalás.

A Narancs megkeresésére Szél Bernadett annyit mondott, hogy nem ismeri az ügy részleteit, mert nem ő tartotta a kapcsolatot Werberrel. Azt is elmondta, hogy rendezni fogják a vitás kérdéseket a tanácsadóval, és bízik abban, hogy sikerül minden kérdésre megoldást találni.

Megkerestük Ron Werbert is, aki emailben feltett kérdéseinkre egyelőre nem reagált.

Íme két levél egymás után:

false

false

false

false

false

false

Neked ajánljuk

Kutyából nem lesz unikornis

  • SzSz

„1 millió dollár nem tuti. Tudjátok mi a tuti? 1 milliárd dollár” – fűzi be Sean Parker, a simlis befektető a Facebook tejfelesszájú, egyetemista alapítóit a The Social Network – A közösségi hálóban. A Justin Timberlake játszotta pasas maga a gonosz kapitalista csábító, aki David Fincher filmje szerint főszerepet játszott abban, hogy néhány kapucnis srác nekifutásából vanity project helyett végül az egész világot meghódító gigavállalat jöjjön létre.

A legnagyobb átverés

Alighanem biztosra akart menni a Netflix, amikor jó pénzért – erről még lesz szó – megvette 2018-ban az akkor már internetszerte nagy népszerűségnek örvendő, és épp börtönbüntetését töltő álörökösnő, Anna Sorokin élettörténetének megfilmesítési jogát, és hozzá ugyancsak szép pénzért leszerződtette az Y generációs narratívák kipróbált tévés elbeszélőjét, Shonda Rhimest. Biztosra mentek, csak épp azt nem tudták eldönteni, hogy mit is akarnak ezzel az egésszel kezdeni, mit szeretnének mondani a történetről, és miért tartják egyáltalán érdekesnek a Sorokin-sztorit.

A legnagyobb tűzijáték

  • Csabai Máté

Zabszem van Tigran Hamasyan seggében. Az örmény folklór, a thrash metal, a prog rock és az ECM-stílusú ambient felé tett kirándulások után odaérkezik, ahonnan mások indulni szoktak: az amerikai jazzdalokhoz, Ella Fitzgerald, Charlie Parker és Chet Baker klasszikusai­hoz. Nem vitatom, hogy ragyogó invencióval és virtuozitással nyúl ezekhez, de izgága természetének nem tud parancsolni.

Távolról sem

  • Sándor Panka

Elgondolkodtató és megragadó látvány fogad (Erős Hanna és Zatykó Bori munkája): a színpadon hatalmas piros M betű, előtte piros szőnyeg, jobboldalt kör alakú vetítővászon, Bartha Máté videóival. A Kovács Lehel által megformált kutató, az Amerikából hazatért Gyarmati Egon bele is kezd a Magor-program kifejlesztésének hátteréről szóló ismeretterjesztő előadásába.

Elnyomás alatt nő

Naomi Wolf amerikai feminista író a Vagina című könyvében hosszan értekezik arról, hogy a vagina fölötti uralom és a nők társadalmi csoportjának elnyomása egy és ugyanaz.

Míg el nem tűnik

  • Erdei Krisztina

A 20. század alkotói gyakran keresték a fotózás valódi helyét a művészetek között. Moholy-Nagy és kortársai, az avantgárd fotográfia képviselői a festészetet utánzó fotóhasználattal szemben, a médium sajátos formanyelvének kidolgozására törekedve önálló kifejezésmódot fejlesztettek ki, amely képes a valóságot sajátos nézőpontok mentén rögzíteni.

A leégett kastély felépítése

A kötet megjelenése után publikált Párhuzamos létezésben című műhelyesszéjében Láng Orsolya úgy fogalmazott, hogy akkor zárja le a verseskötetének kéziratát, amikor úgy érzi, már nem tud többet mondani „arról a kevés dologról, ami foglalkoztat”.

Utánunk is ősök jönnek

Mint amikor locsog a tenger, nyolc-tíz mondatos, csak ritkán hosszabb szövegekből áll ez a regény. Apró képek, monológok arról, hogyan tölti el az életét az ember a neten és a valóságban, hogyan éli meg a rácsodálkozás örömét, szakadatlanul tanulva és csalódva.

Múlt, jelen, jövő

„Miről vitatkoznak a magyarok?” – teszi fel a fogós kérdést a Klubrádió nemrégiben indult műsorának, a Három az igazságnak a beharangozója. Aztán gyorsan meg is válaszolja: „Természetesen önmagukról. És természetesen csak egy igazságot ismernek arról, hogy kik is ők, mi jó nekik, és hová tartanak.

A dolgozó népé lett

A 20. századi magyar írók népes táborán belül kevés­szer fordult elő teljes egyetértés, de az 1953 óta működő szigligeti alkotóház mindenkinek bejött. Lehetetlen felsorolni, hogy az elmúlt hetven évben hányan emlékeztek meg róla meleg szívvel, és az sem volt soha vita tárgya, hogy „az íróknak” szükségük van-e egy balatoni kastélyra.