Folytatódik a tiltakozás: ülősztrájkot tartottak a diákok, a kölcseysek levelet vittek a BM-be

  • narancs.hu
  • 2022. december 5.

Belpol

"Mondjon le!" - skandálták a Belügyminisztérium épületéből kilépő Pintér Sándornak.

Demonstrációt szerveztek hétfőre a Kölcsey Ferenc Gimnázium tanárai. A VI. kerületi iskolától indulva a Belügyminisztérium épülete elé vonultak.A tanítás 11 órakor ért véget; a diákok többsége ezután a bejárat előtt gyülekezett, hogy részt vegyen a tiltakozáson. A közoktatás tönkretétele és a pedagúgusok alacsony bérezése, illetve a múlt héten történt tanárkirúgások miatt tiltakozók levelet vittek Pintér Sándor belügyminiszternek és Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkárnak. Mint ahogy azt lapunk is megírta annak idején, a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumból szeptemberben öt tanárt rúgtak ki, amiért polgári engedetlenségben vettek részt.

Ahogy arra számítani lehetett sem Pintért, sem Maruzsát nem hatotta meg a minisztérium épülete előtti tüntetés. A miniszter és kísérete simán elhajtott a demonstrálók előtt, akik eközben azt skandálták Pintér Sándornak címezve: "Mondjon le!" Minderről a Telex és a 444.hu számolt be. 

A levelet a jelenleg is a Kölcseyben tanító tanárok írták alá. Emlékeztettek: szeptemberben és novemberben a Belső- és Külső-Pesti Tankerületi Központok azonnali hatállyal szüntették meg több kollégájuk munkaviszonyát, pedig a szakmai elhivatottságukhoz, felkészültségükhöz és alkalmasságukhoz kétség sem fért. Bár az elbocsátások hivatalos oka "a diákok tanuláshoz való jogának megsértése" volt, a kölcseys tanárok szerint a diákok jogai másképp sérülnek ma Magyarországon:

az oktatási rendszer régóta orvoslásra váró problémái, az egyre növekvő pedagógushiány, a túlterheltség, a korszerűtlen és indokolatlanul nagy tananyag, az iskolák állapota és a társadalmi megbecsültség hiánya valójában az, ami korlátozza a diákok tanuláshoz való jogát.

A tanárok szakmai párbeszédre és közös problémamegoldásra hívják Pintért és Maruzsát a Kölcsey Ferenc Gimnáziumba, még a karácsonyi szünet előtt. A levélben azt is írják, kilátástalannak érzik a helyzetüket.

A nap folyamán  számos helyen tartottak különböző tiltakozó akciót tanárok és diákok az országban:

A Tanárok a Tanárokért Facebook-oldalon az olvasható, Veszprémben és Balatonalmádiban 9 iskola 93 tanára vett részt hétfőn polgári engedetlenségi akcióban. A Budapest-Fasori Evangélikus Gimnáziumban hétfőn és kedden polgári engedetlenség miatt nincs tanítás. A Facebook-oldalra felkerült összesítés szerint múlt csütötöktől 93 iskola összesen 929 tanára kezdett munkabeszüntetésbe válaszul az elbocsátásokra.

A tanárok, diákok, valamint a mellettük kiállók tiltakozása a héten tovább folytatódik. Csütörtökön újabb sztrájkot tartanak a pedagógusok, pénteken pedig az MTVA székháza előtt lesz tüntetés.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A Fehér Házban tett látogatást a román elnök

  • Narancs.hu/MTI

Románia NATO-tagságának két évtizedét és a katonai szervezet működéséhez nyújtott hozzájárulását méltatta Joe Biden amerikai elnök kedden, amikor a Fehér Házban fogadta Klaus Johannis román elnököt.