Az OLAF kimondta, hogy büntetőeljárás kell a Farkas Flórián által elköltött EU-s milliárdok ügyében

  • narancs.hu
  • 2019. június 21.

Belpol

A jelentés szerint a Híd a munka világába program sosem működött.

A Farkas Flórián vezette Híd a munka világába program körül rengeteg volt a botrány, olyannyira, hogy maga az EMMI is belátta a problémát, és 2016-ban felmondták az uniós együttműködési szerződést Farkas Flóriánnal és az általa elnökölt Országos Roma Önkormányzattal. A szociális szövetkezetalapításra kapott 1,6 milliárd forintnyi uniós támogatás körül vizsgálat indult, már a minisztérium ellenőrei is kénytelenek voltak szembesülni azzal, hogy a programból semmi nem valósult meg. Hadházy Ákos feljelentése nyomán költségvetési csalás gyanújával a NAV is nyomozni kezdett, majd az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala, az OLAF is vizsgálatot indított.

Az OLAF 2016-ban még Orbánt és Lázárt is kihallgatta, a Farkas Flórián szervezete által elköltött 1,6 milliárdnyi EU-s pénzek ügyében, az erről készült jelentést már 2018 októberében elküldték a Magyar Ügyészségnek, ezt azonban nem hozták nyilvánosságra. A jelentés részleteit a 24.hu tette közzé. Eszerint az OLAF konkrét igazságügyi ajánlást tett a magyar hatóságoknak, azaz javasolta: büntetőeljárás keretében vizsgálják a történteket.

Az OLAF megállapítása szerint "a Híd a munka világába Munkaerő-szervező Országos Foglalkoztatási Szövetkezet 2014. április 24. napján pro forma bejegyzésre került ugyan, de érdemben soha nem működött, a kitűzött célokat még részlegesen sem érte el."

Az OLAF az üggyel kapcsolatban négy érintettet nevez meg: Farkas Flóriánt, aki 2011-14 között a programot vezette; Balog Zoltánt, aki akkori emberierőforrás-miniszterként felelt a támogatói feladatokért; Hegedűs Istvánt és Balogh Jánost, akik Farkast követtékaz ORÖ elnöki székében.

Az OLAF kimutatása szerint a szövetkezet nem biztosította a működési feltételeket, a taglétszám meg sem közelítette az elégésges szintet. Irodahálózatot nem építették ki, helyette azonban ingatlanokat vásároltak a Gellérthegyen és vidéken, amelyekben projekttel kapcsolatos tevékenység nem történt. A jelentés szerint az Emmi a szerződésbontás előtt összesen 24 szabálytalansági eljárást indított az ORÖ által lefolytatott közbeszerzésekkel és beszerzésekkel kapcsolatban, tizenegy esetben konkért szabálytalanságot találtak, végül kimondták, hogy a 1,6 milliárdnyi „teljes összeg esetében fennáll a szabálytalanság gyanúja”.

Az OLAF jelentés ellenére a magyar hatóságok a négy éve folyó eljárásban a mai napig nem találták meg a felelősöket.

Újabb uniós milliárdokat herdálnak el Farkas Flórián kedvéért

Az embereit tömik ki a felzárkóztatásra szánt 2 milliárdból. Egy újabb, kétmilliárd forintos uniós pályázatból fizethetik ki Farkas Flórián embereit. Az elvileg felzárkóztatásra szánt összeg jelentős része szinte biztos, hogy olyanoknál landol, akik nem képesek ellátni a nekik szánt feladatokat - jelentette ki Hadházy Ákos csütörtöki korrupcióinfóján.

Figyelmébe ajánljuk