Még nagyobbat is robbanhat az Elios-csalás: már a kormányzatig vezetnek a szálak

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. febr. 27., 11:57
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Úgy módosították a pályázatot, hogy megfeleljen az EU támogatási feltételeinek.

Közadatigénylés útján megszerezte az Átlátszó az Elios ügyben érintett mórahalmi önkormányzattól az OLAF leveleit, amelyben a hivatal tájékoztatta őket észrevételeiről. Az összes többi érintett önkormányzattól is elkérték a vonatkozó dokumentumokat, Mórahalom volt az első, amely válaszolt, és eleget is tett a kérésnek.

Az első irat 2017. október 24-én érkezett Brüsszelből.

Az OLAF tájékoztatta a polgármestert, Nógrádi Zoltánt (Fidesz–KDNP) arról, hogy vizsgálatot folytatnak az Elios által elnyert, európai uniós pénzből fizetett megbízásokkal kapcsolatban.

A településnek küldött levélből kiderül, hogy az EU Csalás Elleni Hivatala szerint felülről irányították az Elios nyertes pályázatait.

Méghozzá úgy, hogy

 • 2014. szeptember 22-én tette közzé az uniós támogatások elosztását végző kormányzati szerv a KEOP-2014-5.5.0/K számú pályázatot az önkormányzatok közvilágítási projektjeire.
 • A pályázati határidő előtt egy nappal, 2014. október 1-jén módosították az egyik feltételt, ezzel lehetővé tették, hogy a kedvezményezett települések LED-lámpák esetén 100 ezer óra élettartammal számolhassanak.
 • A gyártó által kiállított, és az Elios ajánlataihoz becsatolt műszaki leírások szerint a lámpák várható élettartama típustól függően csak 60-80 ezer óra, de a gyártó „némely kedvezményezett részére” olyan nyilatkozatot adott ki, hogy a lámpák élettartama 100 ezer óra.
 • Ezzel költséghatékonyabbnak tűntek a projektek, így jogosultak lettek az EU-támogatásra.

Az OLAF szerint „ha az irányító hatóság nem módosította volna a pályázati határidő előtt felhívást, lehetővé téve, hogy 100.000 órányi élettartamot vegyenek figyelembe, egyik projekt sem minősült volna támogathatónak a megadott kivitelezési szerződés becsült értékek mellett”.

(Átlátszó)

Mindeközben Kecskemét fideszes vezetése épp megtagadja, hogy a jogszabályokkal összhangban az összellenzéki vizsgálóbizottság tagjai betekintést nyerjenek a helyi Elios-iratokba.

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. febr. 27., 11:57
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 3
  yoyo
  2018. február 27., kedd 20:19
  nyilván különleges jelentősége van az ügynek, hatalmas a disznóság, mindennél fontosabb a feltárás és az igyekezet, hogy legalább valamekkorát pukkanjon.

  "Még nagyobbat is robbanhat az Elios-csalás: már a kormányzatig vezetnek a szálak"
  Eddig itt még semmi nem robbant semekkorát.

 2. 2
  rworse
  2018. február 27., kedd 13:56
  vilsi

  Már elnézést, hogy egy poénba belerondítottam, tudom, a viccet érteni kell, nem magyarázni, csak hát ingerenciám volt okoskodni, annyira tenyérbemászó az onkológusprofesszor és az "újság" akciója.
 3. 1
  rworse
  2018. február 27., kedd 13:54
  vilsi

  Még nem kell keresni a kutató intézet utódját, csak a vezetője mondta azt a marhaságot és csak a Magyar Időknek, hogy Béla nem volt finnugor. :) Ezt is megrendelésre mondta, a finnugor elméletet degradálandó - gondolom, a Magyar Idők (Habony-propaganda) szerint a magyarok hunok és/vagy sumerek és/vagy szíriusziak.
  Az R1a haploiddal tele vannak a finnugorok is. Az eddigi DNS-vizsgálat tehát nem mondott semmit azügyben, hogy az Árpád-ház milyen népből származott. Csak az onkológus mondott egy nagy marhaságot a propaganda számára - vagy a propaganda adta a szájába.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra