Az OMSZ vezetőinek leváltása után botrányosra sikerült Palkovics szegedi látogatása

  • Bod Péter
  • 2022. augusztus 26.

Belpol

Hermetikusan lezárták a szegedi egyetem bölcsészkarát, nem engedték be a sajtó munkatársait a Magyar Meteorológiai Társaság vándorgyűlésének pénteki előadására, amelyet Palkovics László technológiai és ipari miniszter tartott.

A Magyar Meteorológiai Társaság kétnapos vándorgyűlésének csütörtöki napjára még nem volt szükséges a regisztráció, a péntekire viszont igen. A sajtót megelőzve Palkovics László már 9:30-kor belépett az egyetem területére, ahová ezt követően senkit nem engedtek be, kivételt csupán az állami tévé és az MTI jelentett.

Teljes fejetlenség uralkodott a helyszínen: a biztonságiak senkit nem engedtek be, és azzal hárították el az újságírókat, hogy a belépésüket tiltó jogszabályokról a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) sajtóosztályánál érdeklődjenek, ami elérhetetlen volt. A helyszínen tartózkodó újságíróktól olyan alapon tagadták meg a belépést a Szegedi Tudományegyetem biztonsági szolgálatának emberei, hogy a Magyar Meteorológiai Társulat kétnapos itteni vándorgyűlésén való részvétel regisztrációköteles. Ennek ellentmond, hogy több szegedi médium, köztük a Szeged.hu is tudósított a vándorgyűlés csütörtöki eseményeiről, és ekkor fel sem merült, hogy ez regisztrációt igényelt volna.

Színesíti Palkovics szegedi szereplésének történetét, hogy egyelőre nem tudni, ki és mikor döntött arról, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) éléről felmentett Radics Kornélia helyett a miniszter fog előadást tartani a vándorgyűlésen. Nem világos, hogy az egyetem vagy a meteorológiai társaság meghívásának tett eleget a szakminiszter.

A Momentum szegedi szervezete flashmobot szervezett a helyszínre, a rendőrség pedig egyre nagyobb erőkkel vonult fel. A miniszter sajtósain keresztül megüzente, hogy előadása után válaszol az újságírók kérdéseire. Palkovics azt mondta, azért mentette fel az OMSZ két vezetőjét, mert nem kíván velük együtt dolgozni. Mindezt azzal egészítette ki, hogy leváltásuknak nincs köze az augusztus 20-ai előrejelzés állítólagos pontatlanságához. A hvg.hu tudósítása szerint a miniszter elmondta, előadásában arról beszélt, hogyan lehet fejleszteni a meteorológiai szakmát. Mint mondta, ezek a javaslatai támogatást kaptak (értelmezése szerint a közönség tapsa egyértelmű támogatást fejezett ki). A hírportál arra kérdezett rá a miniszternél, hogy mi a véleménye a Vodafone Magyarország felvásárlásáról, mire Palkovics azt mondta, szerinte jó megállapodást kötöttek.

 
A Momentum esernyőkkel várfta Palkovicsot
Fotó: A szerző felvétele/

A miniszteri látogatásra szerevezett flashmob irányítója, Körmendi Zoltán, a Momentum szegedi elnöke az eseményen elmondta, hogy a bölcsészkar épületéhezt tartozó Café Radnótiban összetalálkozott Palkovics László érkezése után az egyetem két vezetőjével, Rovó László rektorral és Fendler Judit kancellárral, akik nem válaszoltak kérdéseire, sőt felszólították, hogy hagyja el az egyetem területét. A felszólítás azért is volt furcsa, mert Körmendi az SZTE hallgatója, így őt, egyetemi polgárként nem lehet kitiltani illetéktelenség miatt a felsőoktatási intézmény területéről.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk