Az országban szervezett állatkínzás zajlik, a neve: Nemzeti Vágta

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. máj. 06., 07:05
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Mészárlás, lopás, feketevágás, illegális húskimérés…

„A sarkadi lókínzásos ügy kapcsán világossá vált: semmi szükség az állatkínzó cirkuszra, a Nemzeti Vágtára” – írja az MTI-hez eljuttatott közleményében Szabó Rebeka, a Párbeszéd szakpolitikusa, amit az alábbiakban olvashatnak.

Állatkínzás, állatmészárlás, lopás, feketevágás, illegális húskimérés – a sajtóhírek szerint ezek mind előfordul(hat)tak a Nemzeti Vágta sarkadi selejtezőfutamán történt tragikus eset kapcsán. A fentiek közül egy is elegendő lenne ahhoz, hogy a versenysorozat ne folytatódhasson tovább ugyanígy – hiszen a leírtak mindegyike törvénybe ütközik Magyarországon –, a Nemzeti Vágta és szatellitrendezvényei körül azonban

évente ismétlődnek a tragédiák.

A sarkadi ügy – ahol az egyik balesetet szenvedett, majd (elvileg injekcióval) leölt ló teteme golyó ütötte fejsebbel, eltört lábakkal, megnyúzva, megcsonkítva, a lóhús illegális felhasználására utaló jelekkel egy dögkútból került elő – csupán azért keltett a szokásosnál nagyobb visszhangot, mert a tulajdonos dokumentálta, a média pedig fölkapta, miközben a megelőzés, vagy annak híján az észlelés és a szükséges eljárások elindítása hatósági feladat lett volna.

A Nemzeti Vágta körül minden évben tapasztalhatóak

a lovak megnyomorításával vagy elpusztulásával,

időnként emberi sérülésekkel is járó balesetek, anélkül, hogy mindez kiváltaná a hatóságok közbelépését. A tragédiákat a rendezés körülményei magukban hordozzák: szűk, alkalmatlan talajú pályákon, amatőr és profi lovakat, illetve lovasokat összeeresztve, megfelelő állatorvosi és állatvédelmi hatósági felügyelet nélkül nem lehet biztonságos versenyeket rendezni.

false

 

Fotó: MTI – Szigetváry Zsolt

A Párbeszéd szerint a Nemzeti Vágtáknak a mostani feltételekkel nincs létjogosultságuk, hiszen évről évre ismétlődően olyan esetekhez vezetnek, amelyeket

a magyar törvények büntetni rendelnek.

Ezért felszólítjuk az illetékeseket, hogy vagy teremtsék meg a biztonságos, az emberek és az állatok egészségét is garantálni tudó versengés feltételeit, vagy pedig szüntessék be a szervezett állatkínzásnak ezt a formáját. A magyar lovaskultúra ápolását nem az szolgálja, ha a rossz koncepció alapján szervezett versenyeken évről évre nézők sokasága előtt történnek tragédiák, hanem sokkal inkább az, ha előrelépés történik végre a kormány által régóta ígért iskolai lovasoktatás bevezetésében.

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. máj. 06., 07:05
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 3
  Cyrano
  2018. május 08., kedd 18:24
  (2) Az állatoknak nincs választási lehetősége, az embernek van.
 2. 2
  blacza55
  2018. május 07., hétfő 10:20
  A világ országaiban szervezett emberkínzás folyik. A neve: SPORT.
  Az élet maga a halál!!!
 3. 1
  harcolj
  2018. május 06., 17:54
  Ne szidjuk a nemzeti lovasoktatást kérem! Részben már részesültünk belőle lócitrom és lófallosz formájában.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra